Dokumentären om Svennis berör tittare över hela världen: “En svår tid“

Dokumentären om Svennis berör tittare över hela världen: “En svår tid“

  • Amazon Prime
Sofie Landgren
26 augusti 2024 kl. 14:26

Gripande om den älskade fotbollsikonen

Den 23 augusti släpptes dokumentären om den nu avlidne Sven-Göran "Svennis" Eriksson, en gripande historia som berör tittare över hela världen.

I dag möttes vi av beskedet om Sven-Göran "Svennis" Erikssons bortgång i obotlig cancer, 76 år gammal. Få har betytt så mycket för världsfotbollen som den legendariske tränaren bakom klubbar som Manchester City, Roma, IFK Göteborg och Englands landslag.

Så sent som i fredags släpptes dokumentären SvennisPrime Video, som rosades av Filmtopps recensent och som nu har blivit en sensation världen över:

"Det är mer än en enkel biografi, det är en svanesång för en av vad många anser vara Sveriges bäste fotbollstränare", skriver Filmtopps Johan Samuelsson Krantz.

Dokumentären om Svennis berör tittare över hela världen: “En svår tid“
Sven-Göran Eriksson i dokumentären "Svennis". Foto: Amazon Prime Video.

"Svennis" historia berör tittare över hela världen

Dokumentärfilmen ger oss en unik insyn i framgångssagan som är Svennis karriär, med såväl ett fokus på hans resa mot toppen av Fotbollseuropa som den obotliga cancerdiagnos, som kom till allmänhetens kännedom i början av 2024. Nu berörs tittare över hela världen av fotbollstränarens gripande historia, men framförallt över hans känslosamma sista farväl som han spelade in helt ensam.

"Sven-Göran Erikssons terminala cancerdiagnos ger denna dokumentär ett djup som de flesta sportbiografier aldrig når – och hans vägran att acceptera tabloidmoralisering är mycket uppiggande", skriver den anrika brittiska tidningen The Guardian i sin recension.

"Tragiskt nog kommer hans liv att förkortas av cancer i bukspottkörteln, men vi hoppas att många fler människor nu kommer att bli medvetna om sjukdomen och dess symtom på grund av Svens ord, ett arv lika betydelsefullt som någon av hans många prestationer som fotbollsledare", uppmärksammar patientföreningen Pancreatic Cancer UK på sin hemsida.

Svennis
Foto: Prime Video.

Ett hjärtskärande farväl som lämnade hela filmteamet i tårar

I en intervju med tidningen Mirror uppger regissören Claudia Corbisiero att "Svennis" lämnade hela filmteamet i tårar när han spelade in sitt sista farväl i ett rum ensam utan kameraman.

– Vi lämnade rummet och såg till att det var något som han gjorde själv. Vi hade pratat om det, vilket sätt som skulle vara det mest intima, det blev en helt avlägsen installation. Så vi ställde upp kameran och ljudkillen lyssnade utanför rummet. Vi alla var alla helt i tårar, förklarar Claudia.

Två dagar efter dokumentärfilmens premiär öppnade även hans nära vän och advokat Anders Runebjer upp sig i en intervju med Mirror om hans sjukdomsstatus.

– Jag har sett "Sven" och hur känner jag mig? Jag känner mig ledsen men jag är glad över att ha känt Sven och vet att jag fortfarande kan se honom. Han är en så fantastisk person, men han kan inte längre gå runt sjön han älskar. Sjön Fryken är vacker, men tyvärr tillåter inte hans tillstånd att Sven gör det längre. Det är en svår tid för honom , säger Anders.

Dokumentären "Svennis" finns att streama på Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL