Bröderna Ingebrigtsen om dokumentären Born to run: ”Hoppas ge nyanserad bild”

Bröderna Ingebrigtsen om dokumentären Born to Run: ”Hoppas ge nyanserad bild”

  • Amazon Prime
20 september 2024 kl. 13:53

”Media har missförstått mycket om vilka vi är”

I dag släpps Prime Videos nya sportdokumentär ”Ingebrigtsen – Born to run”. Filmtopp träffade proffslöparna tillika bröderna Ingebrigtsen i Oslo.

Den 20 september är det premiär för en av månadens stora nyheter på Amazon Prime Videos, sportdokumentären Ingebrigtsen – Born to run. I sex avsnitt får vi följa med bakom kulisserna på friidrottsvärldens bästa brödarskara inom medeldistanslöpning – trion Ingebrigtsen.

Vi befinner oss på klassisk mark i Oslo när presskonferensen inleds – på Bislett stadion. Säsongen har precis avslutats genom att Jacob Ingebrigtsen dagen innan genomfört sitt längsta lopp någonsin. Ett halvmaraton i Köpenhamn och det bara två dagar sedan han vann 1500 meter under sista tävlingen i Diamond Lege i Bryssel. Det är därmed en något sliten världsstjärna som tar plats på podiet mitt mellan sina två stora bröder.

Bröderna Ingebrigtsen om dokumentären Born to run: ”Hoppas ge nyanserad bild”
Filip, Henrik, Jakob Ingebrigtsen. Foto: Filmtopp Int.

I ”Born to Run” vill bröderna Ingebrigtsen visa verkligen bakom att vara elitidrottare

Dokumentären Born to Run är en berättelsen om hur det är att vara elitidrottare i kombination med familjelivet. Alla tre bröderna är också småbarnsfäder och under varje avsnitt tar deras respektive och barn en stor plats.

– I Speciellt Norge förväntas man alltid vara tillgänglig och ge svar utifrån sin presentation. Speciellt när det går dåligt och när man allra helst skulle vilja kunna stänga i sig själv en stund. Med dokumentären  hoppas vi kunna ge en nyansera bild om vår satsning och den resa och tid vi lägger ner, berättar den äldsta brodern Henrik Ingebrigtsen.

Foto: Amazon Prime Video.

”Vi borde få mycket mer support från den norska Olympiska kommittén”

Det har varit lika stora skriver om Familjen Ingebrigtesen, som om det sportsliga presentationer och segrarna. Den senaste och största kom under OS i Paris där Jakob sprang hem 5000 meter. Löpsedlarna har varit fyllda med rubriken den stora konflikten och polisutredningen mellan bröderna och deras far Gert Ingebrigsten, som tidigare var deras demontränare. Numera är det Henrik som tagit på sig ledare och tränarrollen och under dokumentärserien får vi en inblick i detta arbete.

– Mycket om vilka vi är och vad vi gör har media missförstått, fortsätter Henrik. I den reella världen borde vi även få mycket mer support från den norska Olympiska kommittén.

I dokumentärserien tar även brödernas respektive en stor plats och vi som tittare får en inblick i hur vardagspusslet fungerar mellan resor, tävlingar och träningen på hemmaplan i Sandnes.

– Största utmaningen med att balansera småbarnslivet och sin elitkarriär är att du måste avstå saker från familjelivet. Födelsedagar, bröllop, dagishämtningar exempelvis eftersom vår träning måste komma först. Det är tufft att tvingas att avstå och inte kunna bidra med detta. Min fru är därför ovärderlig, förklarar Filip Ingebrigtsen.

Nu kan du streama "Born to Run" på Amazon Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL