3 Steven Spielberg-filmer som sågades – av författarna bakom dem
Dessa 3 filmer blev inte som författarna hade hoppats
När en bok ska bli till film är det inte alltid författaren och regissören har samma vision av berättelsen. Så är fallet med dessa tre filmatiseringar av Steven Spielberg.
Steven Spielberg är “Mr. Hollywood” himself. Ingen kan slå honom på fingrarna när det kommer till framgångsrika filmer. Han är känd som en av världens bästa regissörer och hans filmer uppskattas av fans över hela världen.
Trots det uppskattas inte hans filmer av alla. Spielberg har ofta gjort filmadaptioner av böcker – många av dem otroligt framgångsrika – men det är inte alltid som själva författarna är nöjda med hur deras ursprungsverk har blivit gestaltade som film.
3 Steven Spielberg-filmatiseringar som kritiserades av författarna
Hajen (1975): Författaren hävdade att slutet var orealistiskt
1975 gjorde Spielberg en av sina mest berömda filmer; Hajen. Filmen baserades på Peter Benchleys roman från 1974 med samma namn. Benchley var inte särskilt nöjd med resultatet av filmatiseringen, framförallt inte slutet.
Benchley hade skrivit tre versioner av manuset till Spielberg som antingen förkastades eller blev hårt bearbetade av den andre manusförfattaren Carl Gottlieb. Resultatet blev att filmen skilde sig mycket från boken och Benchley ska ha hävdat att explosionen i slutet var orealistiskt.
Purpurfärgen (1985): Spielberg föredrog att utforska temat vänskap
Tio år efter Hajen regisserade Spielberg filmen Purpurfärgen (1985). Den filmatiseringen ogillades av författaren Alice Walker vars roman med samma namn gavs ut 1982. Berättelsen handlar om en ung afroamerikansk flicka och de svåra upplevelser hon upplevde i början av 1900-talet med våld i hemmet, sexuella övergrepp, fattigdom och rasism.
Walker gillade inte hur Spielberg ändrat den del av berättelsen som handlade om huvudpersonens romantiska och sexuella förhållande med en annan kvinna. Spielberg föredrog att utforska temat vänskap mellan de två kvinnorna istället för ett romantiskt förhållande.
War Horse (2011): Dåligt skriven och full av klyschor
Den tredje filmadaptionen som kritiserats av upphovsmannen bakom källmaterialet är War Horse (2011) som baseras på Michael Morpurgos roman från 1982 med samma namn. Berättelsen handlar om en häst, uppfödd av en brittisk tonåring, som köptes av den brittiska armén.
Morpurgo var mycket missnöjd med filmatiseringen och kallade den för “dåligt skriven” och “full av klyschor”.
Trots Spielbergs oerhörda popularitet så finns det alltså de som inte alls är imponerade av hans verk.
Filmtopp håller dig uppdaterad med senaste nytt!