2121 –  Hur ser Sverige ut om 100 år?

2121 – Hur ser Sverige ut om 100 år?

Eric Diedrichs
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 12:05 | Publicerad 27 juni 2019 kl. 13:57

"Den största satsningarna i svensk filmhistoria"

En futuristisk illustration av Simon Stålenhag.
Illustration: Simon Stålenhag

Hur ser världen ut om 100 år? Det är frågan som ställs i Svenska Filminstitutets och Sveriges Televisions nya kortfilmssatsning "2121", där sex av Sveriges mest intressanta regissörer och kreatörer får chansen att ge sin bild av framtiden. Filmerna kommer att få världspremiär på Göteborgs filmfestival 2021, och visas därefter i SVT.

I ett fullsatt Filmrum i Filmhuset i Stockholm idag presenterades 2121, den största kortfilmssatsningen i svensk filmhistoria. Hur ser vår värld ut år 2121? Har artificiell intelligens tagit makten över mänskligheten eller har tekniken fört oss närmare utopin? Har vi ödelagt jorden, eller lärt oss leva i harmoni med naturen?

Filminstitutet och SVT söker nu Sveriges främsta manusförfattare, regissörer och producenter för att ge sin vision av år 2121. Vi efterlyser förslag där ett starkt manus ligger till grund men där gärna scenografi, mask och ett visuellt slående foto gör skillnad. Kanske är det en glödande kärlekshistoria eller gnistan till en världsomfattande katastrof som skildras, men årtalet är 2121.

1 400 000 kronor i produktionsstöd.

– Varje film får en säkrad finansiering på 1,4 miljoner vilket gör att regissörerna kan ta ut svängarna ordentligt. Stora filmer i kort format med högt ställda visuella ambitioner är målet. Men i grunden ska det finnas en fängslande berättelse. Vilken värld befinner sig mänskligheten i, vilka är utmaningarna och glädjeämnena? Kanske löser sig allt som vi oroar oss för idag – isbjörnarna har det gött och alla krig är ett minne blott, säger Ami Ekström, filmkonsulent för kortfilm och nya format på Filminstitutet.

– Tittar vi tillbaka ungefär 100 år hade vi inte upplevt andra världskriget, vi förstod inte vilken avgörande betydelse en dator skulle kunna komma att få, och en gift kvinna blev för första gången myndig i Sverige. Var står vi om 100 år från och med nu? Vår förväntan är att regissörer och producenter ska släppa loss magin och braka rakt in i framtiden. Det känns oerhört inspirerande att följa upp Bergman Revisited-succén med en ny tung kortfilmssatsning, säger Helena Ingelsten, projektledare på SVT Dokumentär & Kortfilm.

Svenska produktionsbolag och producenter kan söka. Resultatet ska bli sex kortfilmer som är max åtta minuter långa. Det sammanlagda stödbeloppet per film är 1 400 000 kronor, där Filminstitutet och SVT finansierar med hälften var. Ytterligare finansiärer är möjliga.

Ansökan öppnar 30 augusti och sista ansökningsdag är 14 oktober 2019. Beslut om vilka projekt som väljs ut offentliggörs i november 2019. Filmerna spelas in under 2020 och får världspremiär vid filmfestivalen i Göteborg 2021. Samtliga filmer visas på Sveriges Television och SVT Play under 2021.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL