
Tomas Alfredsons bästa filmer – enligt IMDb
Den hyllade regissören fyller år – vi firar med en topplista
Den prisbelönte svenske filmregissören Tomas Alfredson fyller 60 år i dag. Filmtopp firar honom genom att lista hans topprankade filmer på IMDb.
Tomas Alfredsons 5 bästa filmer – enligt IMDb

Snömannen (2017) – 5,2 i betyg på IMDb
Genre: Drama, Thriller
Med: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, m.fl.
Först ut på listan hittar vi detta kriminaldrama där vi får följa kommissarie Harry Hole (Michael Fassbender). Efter en kvinnas försvinnande hittas hennes halsduk, virad runt en olycksbådande snögubbe. Med hjälp av en briljant ny rekryt, måste de tillsammans knyta samman gamla oavklarade fall, med det brutala nya – innan nästa snöfall och ytterligare ett offer möter ett likadant öde.
Med Tomas Alfredson i regissörsstolen, hittar vi bekanta svenska namn som Rebecca Ferguson och Jonas Karlsson i den talangfulla rollistan.
Efter succéerna med Tinker Tailor Soldier Spy (2011) och Låt den rätte komma in (2008) var förväntningarna på Snömannen skyhöga. Istället blev det ett rejält magplask och filmen sågades ordentligt av kritiker. Trots det har filmen med tiden lyckats skrapa ihop ett fullt godkänt betyg på IMDb.

Bert - den siste oskulden (1995) – 5,9 i betyg på IMDb
Genre: Komedi
Med: Martin Andersson, Cajsa-Lisa Ejemyr, Ing-Marie Carlsson, m.fl.
På fjärdeplats hittar vi denna svenska klassikern, där vi får följa tjejtjusaren Bert Ljung (Martin Andersson). Denna gången är Bert i sina tidiga tonår, en tid där tjejer tar en allt större plats i den dagliga tankeverksamheten. Hormonerna och ryktena sprudlar, alla verkar ha en tjej att vara med utan Bert, hur ska detta gå? Med ett tydligt mål, siktar han smått panikslaget på att inte dö som den siste oskulden. Han är villig att göra det mesta för att inte bli utskrattad av skolan och värst av alla Klimpen (Martin Iliou).

Tinker Tailor Soldier Spy (2011) – 7,0 i betyg på IMDb
Genre: Drama, Thriller
Med: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, m.fl.
I denna trefaldigt Oscarsnominerade dramathriller får vi följa den knivskarpa spionveteranen George Smiley (Gary Oldman) som arbetar åt den brittiska underrättelsetjänsten. För att kunna avslöja en sovjetisk agent inom MI6, tvingas han lämna sin halvpension och genomföra ett sista uppdrag.
Den stjärnspäckade rollistan hittar vi bland annat namn som Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Benedict Cumberbatch och Mark Strong. En film som belönade den svenska regissören Tomas Alfredson med en BAFTA-vinst för bästa brittiska film.

Fyra nyanser av brunt (2004) – 7,2 i betyg på IMDb
Genre: Drama, Komedi
Med: Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Maria Kulle, m.fl.
I detta drama får vi följa med fyra berättelser om föräldrar och barn, fyra delar av Sverige och fyra nyanser av brunt. Fyra nyanser av brunt är en produktion av Killinggänget. Filmen, som även visades som separata avsnitt på tv, blev minst sagt populär på Guldbaggegalan. Huvudrollsinnehavaren Robert Gustafsson tilldelades två för sin fantastiska dubbla roller i filmen, medan Tomas Alfredson tog emot priset för bästa regi.

Låt den rätte komma in (2008) – 7,8 i betyg på IMDb
Genre: Skräck, Drama
Med: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, m.fl.
Denna från 2008 kniper förstaplatsen på denna listan. Den 12-årige Oskar (Kåre Hedebrant) drömmer om hämnd, om att ge igen på barnen som mobbar honom i skolan. Vad som börjar som en lätt tankegång, utvecklas till ren vilja som blir en enda drivkraft i livet. De mörka planerna kräver mod och där kommer grannen Eli (Lina Leandersson) in i bilden – främlingen som sträcker ut en vänskaplig hand. I förorten sprider nu sig våld och död och Oskar befinner sig i en minst sagt farlig situation.
Låt den rätte komma in är inte bara en av Tomas Alfredsons bästa filmer; den är även ett återkommande inslag på topplistor över tidernas bästa skräckfilmer. På Rotten Tomatoes topp 200-lista placerar den sig till och med på en andra plats.
Vi på Filmtopp önskar Tomas Alfredson ett stort grattis på 60-årsdagen!
LÄS OCKSÅ: Tomas Alfredson om ”Trolösa” och filmkrisen: ”Hela svenska filmekonomin är pank”