Tips på djungelfilmer – Vi beger oss in i de djupa skogarna
Vi reser till de tätbevuxna tropiska skogarna för att hämta hem tips på djungelfilmer.
Filmtopp tar på sig safarihatten, smörjer in sig i solkräm och packar sina finaste kikare och skarpaste machetes. Det är dags att bege sig in i djungelns oberäkneliga värld och spana efter tips på djungelfilmer.
Solen skiner och den fuktiga värmen är obeskrivlig. Vi har begett oss ut på ett djungeläventyr. Det är nämligen dags att spana efter något så ovanligt som bra djungelfilmer. Frågan är vilken frukt vår resa bär…
Vi har vandrat länge och matsäcken är snart slut. Bara några droppar vatten kvar och ännu har vi inte stött på annat än mediokra rullar ovärdiga att omnämnas. Är vår resa förgäves? Men vänta, där borta i horisonten ser det ut som att vi ser en gigantisk och exotisk varelse…
King Kong (1933)
Handling: En expedition beger sig ut för att utforska mystiska Skull Island. Där möts de av varelser de aldrig trodde var möjligt, så som jättegorillan Kong.
Omdöme: Sagan om King Kong har berättats flera gånger, men det är fortfarande versionen från 1933 som är allra bäst. Peter Jacksons tagning från 2005 är en värdig kandidat, men tyvärr lider filmen av sin långa speltid. Originalet är kompaktare, banbrytande och faktiskt häftigare.
Aguirre: Guds vrede (1972)
Handling: Året är 1560 och spanska erövrare har begett sig till Anderna i Sydamerika för att finna El Dorado, en stad av guld. Följet är stort och målet tycks vara omöjligt att finna. Det febrila sökandet i kombination med det outhärdliga klimatet pockar på vansinne.
Omdöme: Werner Herzogs klassiker bjuder på en fantastisk insats av parhästen Klaus Kinski. Tillsammans har hittat en helt unik vibe som har bidragit till att skriva in Aguirre: Guds vrede i historieböckerna. Ett måste för alla filmälskare.
Sorcerer (1977)
Handling: Utblottade och desperata bestämmer sig en samling laglösa män för att frakta högexplosivt gods genom djungeln. Allt de har är en risig gammal lastbil och allt som krävs för att de ska sprängas bort från jordens yta är ett kraftigt gupp.
Omdöme: Det rådde minst sagt djungelfeber i filmvärlden under 70-talet. Även William ”Freaky” Fredkin, regissören bakom Exorcisten och French Connection, skulle utforska den exotiska miljön. Sorcerer är ett perfekt tips för den som vill ha en rejäl adrenalinskjuts.
Apocalypse Now (1979)
Handling: Vietnamkriget pågår för fullt när den alkoholiserade kaptenen Benjamin L. Willard (Martin Sheen) ska ge sig in i den tropiska djungeln för att eliminera överste Kurtz (Marlon Brando). Det blir en roadmovie på båt genom Mekongdeltat olikt något du tidigare sett.
Omdöme: Francis Ford Coppolas mästerverk är tveklöst en av de bästa djungelfilmerna och möjligen tidernas bästa krigsfilm. Filmens poetiska ton med det hypnotiska soundtracket och de förföriska miljöerna gör Apocalypse Now svår att sätta fingret på, men förbaskat bra är det! Ju djupare i kommer in i djungelns och krigets helvete desto mer surrealistisk blir vår upplevelse.
Cannibal Holocaust (1980)
Handling: Ett filmteam beger sig ut i Amazonas för att dokumentera kannibalernas levande. När saker och ting inte är lika spännande som de hade hoppats, bestämmer de sig för att reta upp dem.
Omdöme: Cannibal Holocaust är i mångt och mycket en vidrig film. Men det är också ett mästerverk och inte inom den extrema kannibalgenren. Ruggero Deodato grundade här found footage-genren och skrämde livet ur folk, samtidigt som han gjorde en klockren mediasatir.
Fitzcarraldo (1982)
Handling: Tio år efter framgångarna med Aguirre utforskade Werner Herzog att utforska djungeln, men vred fram historieklockan några århundraden. Här möter vi drömmaren Brian Sweeney Fitzgerald (Klaus Kinski) som vill bygga en opera mitt i den peruanska djungeln. Finansieringen har han tänkt att få genom att driva ett gummiplantage.
Omdöme: Inspelningen kantades av kaos men resultatet blev ännu en gång filmhistoria. Klaus Kinski ska ha varit så pass jobbig, aggressiv och krävande att en hövding i lokalbefolkningen ska ha frågat Herzog om han ville att han skulle mörda honom åt honom. Likväl, resultatet blev fantastiskt.
Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
Handling: Indiana Jones (Harrison Ford) åker till Indien för att leta upp en mystisk sten. Svettigt värre blir det när han stöter på en hemlig kult som bedriver slaveri och offrar människor till gudarna.
Omdöme: Vi kan nog alla komma överens om att Temple of Doom inte är lika skarp som första Indiana Jones-filmen, men visst fasen är den underhållande! Den Bondliknande öppningsscenen är fantastisk och inne i djungeln bjuds det på en hel del skratt och fasor.
The Mission (1986)
Handling: En jesuitpräst (Jeremy Irons) konverterar indianer till kristendom och skyddar dem från slavhandlare under 1740-talet. Efter att ha mördat sin bror kommer slavhandlaren och legosoldaten Rodrigo Mendoza (Robert De Niro) till dem för botgöring.
Omdöme: The Mission är allt Martin Scorsese borde önska att sin film The Silence var. Fotot är fantastiskt och historien spännande. Ennio Morricones musik förhöjer givetvis helhetsintrycket ett ytterligare snäpp!
Tropic Thunder (2008)
Handling: Det är dags att göra en ny saftig film om Vietnamkriget. Hollywoods toppskådespelare skickas ut i djungeln och filmas med dolda kameror för att fånga en så pass realistisk ton som möjligt. Vad de inte vet är att de har klampat in i en av landets notoriska knarkodlingar och männen de tror är sina motspelare, tillhör i själva verket den inhemska drogkartellen.
Omdöme: Tropic Thunder är fortfarande en av de skarpaste komedierna på mycket länge. Här finns massor av minnesvärda scener och skådespelarna (Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Tom Cruise) ser ut att ha fantastiskt roligt. Det är inte heller orimligt att kalla detta för en av de bästa filmerna om film.
Djungelboken (2016)
Handling: Den folkkära historien om människopojken Mowgli och hans eskapader i djungeln behöver knappast någon närmare introduktion. Vi får se hur han slits mellan människobyn och djurens värld samtidigt som han måste göra motstånd mot djungelns ondsinte härskare, tigern Shere Khan.
Omdöme: Likt King Kong har också Djungelboken filmatiserats vid flera tillfällen. Frågan är om ändå inte Disneys senaste version är den allra bästa. Här finns fler återkopplingar till den litterära förlagan och vid sin premiär bröt filmen ny teknologisk mark. En av de bästa djungelfilmerna, hands down.
Tomb Raider (2018)
Handling: Lara Crofts äventyrande pappa är sedan många år tillbaka försvunnen. När hon får en ny ledtråd om var han kan befinna sig råder det inga tvivel om att ge sig ut efter honom. Sökandet leder henne till en okänd ö.
Omdöme: En av 2018:s mest positiva överraskningar, och Alicia Vikander är lysande i rollen som en mer modern Lara Croft. Håller hela vägen och nästa år ser vi förhoppningsvis uppföljaren.
Dessa var de tips på djungelfilmer vi lyckades förvärva under vår tropiska resa. Om du har några du vill lägga till från din egna cinematiska expedition får du gärna kommentera!