Sveriges 10 mest folkkära programledare
Topplista på tio legendariska tv-profiler i Sverige
Har du koll på vilka tv-profiler vi har haft i Sverige genom tiderna? Om inte, så presenterar Filmtopp en topp tio lista på Sveriges mest folkkära tv-programledare från när tv startades i Sverige 1956 fram till 2000.
1. Lennart Hyland (1919-1993)
Uppvuxen i Tranås började journalisten Lennart Hyland på lokaltidningen Barometern i Kalmar och blev därefter medarbetare på Radions akualitetsavdelning. Men snart kom han att dela sin tid mellan underhållning och sportbevakning. I den senare genren tog han med tiden över Sven Jerrings roll som ledande sportreporter och var även sportchef på radion.
Hyland var programledare för många publikfavoriter i både radio och TV. Han debuterade som programledare för underhållningsprogrammet Fönsterrevyn 1947. Sedan blev han programledare för en rad underhållningsprogram i både radio och TV, som Lördagskväll, Karusellen, Sittinitti, Stora famnen och Hylands hörna.
Hylands hörna började som ett radioprogram 1961 men redan 1962 övergick det till TV. Programmet kom att sändas i omgångar fram till 1983. Mellan åren 1977–1980 ledde han även Gomorron Sverige, som sändes enbart på lördagar från Göteborg. Där fick han stora journalistpriset i kategorin Radio och TV för att ha visat prov på nya journalistiska kvaliteter, med ny personlig intervjuteknik som gav TV-tittarna både information och förströelse. som var nytt vid här tiden.
2. Arne Weise (1930-2019)
Arne Weise var journalist och TV-programledare och började sin mediekarriär 1953 som programpresentatör på Radiotjänst i Göteborg. Tre år senare anställdes Arne Weise som producent på Radiotjänst i Stockholm, och från 1957 arbetade han på Sveriges Radio, som då var Sveriges största radiohus.
År 1963 gick Arne Weise till TV där han mellan 1970-1973 var chef för barn- och ungdomsprogram på TV1. Därefter arbetade han som projektledare för främmande barnprogramsproduktioner. Vid bildandet av Sveriges Television 1979 fortsatte Weise som producent och programledare. 1981 och 1982 var han informationschef och även chef för naturprogram på TV1. Men också chef för diverse natur- och vetenskapsprogram från 1994 fram till pensioneringen. Efter pensioneringen 1996 var han frilans och vd för ett eget bolag.
Men för oss var han förknippad som julvärd på SVT, då han tände ljus för hela svenska folket precis innan Kalle Anka började på julaftonseftermiddag. Han började julvärdsfirande i TV-rutan redan 1964 och var sammanlagt julvärd på SVT i hela 24 gånger fram till julafton 2002. År 2013 fick han Kristallens hederspris.
3. Lasse Holmqvist (1930-1996)
Lasse Holmqvist var journalist och svensk TV-personlighet. Holmqvists folkliga popularitet inleddes år 1961 med uppdraget som programledare för underhållningsprogrammet Bialitt. I denna programserie blandades lättsam underhållning med seriösa kulturinslag. Utöver de återkommande sånginslagen med Lennart Kjellgren och Gunnel Nilsson medverkade en rad gäster, såväl sångartister som kulturpersonligheter.
En annan tidig programserie var På luffen som innehöll reportage om ofta ganska okända men intressanta personer och platser. Det första programmet inleddes 1959 med en Österlentur. Lasse Holmqvist ledde även programmen Luffarschack, Tvekampen, På parkett, Sicken vicka, Sommar vid Sundet, Mot natten m.fl.. Han var även julvärd år 1969, tillsammans med Anita Lindman.
Men mest känd var Lasse Holmqvist programledare för Här är ditt liv, som sändes i omgångar mellan åren 1980-1991 och blev en stor tittarsuccé. Bland kända profiler som kidnappades till Här är ditt liv var ishockeyspelaren Sven Tumba, sångerskan Lill Lindfors, sportjournalisten Bengt Bedrup och operasångerskan Birgit Nilsson.
Holmqvists sista stora TV-projekt var Öresundskanalen som sändes över Skåne och Danmark. Men lyckades aldrig bli en succé utan fick ekonomiska problem och lades ner 1996. Holmqvist som hade satsat stora summor i projektet gick i personlig konkurs.
Dokumentären TV till varje pris om Lasse Holmqvist finns att streama på SVT Play fram till juli 2022.
4. Ingvar Oldsberg (1932-)
Ingvar Oldsberg var först verksam som sportjournalist och fotbollskommentator och sedan gick han över till att leda underhållningsprogram i SVT och TV4.
Bland de program som Oldsberg lett minns vi Oss skojare emellan, Bell & Bom, Avenyn upp och ner, Oldsberg - för närvarande och Tipsextra. Men han är ändå mest känd för som programledare för SVT:s långlivade frågesportprogram På spåret som han ledde mellan åren 1987-2009 ihop med Björn Hellberg.
Under sommaren 2001 var han programledare för Bingolotto sommarnöje i TV4 och fem år senare var han julvärd på SVT. Under hösten 2008 ledde han tillsammans med Filip och Fredrik TV-programmet Vem kan slå Filip och Fredrik? på Kanal 5. Hösten 2009 till hösten 2010 ledde Oldsberg en ny version av Här är ditt liv i SVT. 2011 slutade Oldsberg som programledare på SVT och gick över till TV4 där han bland annat lett Slaget om Sverige, Sverigequizen och Bingolotto. 2012 fick han Kristallens hederspris.
5. Karin Falck (1932-)
Regissör, programledaren och tv-producenten Karin Falck började sin TV-karriär 1954 som scripta i Alf Sjöbergs uppsättning av Hamlet. Hennes nyfikenhet på teve gjorde att hon sökte till Radiotjänsts första producentkurs 1955. Handledarna kom från BBC i London och andra kvinnliga TV-pionjärer på kursen var Ingrid Samuelsson, Marianne Anderberg, Lena Fürst och Barbro Svinhufvud.
Karin Falck anställdes vid Sveriges Radio 1956, och blev då Sveriges första kvinnliga producent. Genom åren har hon producerat och regisserat en mängd underhållningsprogram för Sveriges Television. Hon jobbade där fram till 1986 och därefter bildade hon sitt eget bolag Karin Falck Produktion AB.
Karin Falck var programledare för SVT:s första ungdomsprogram Lördagsträffen som följdes av Källarklubben och Vi Unga. På 1970-talet var hon programledare för kaféprogrammet Halvsju, som var det första kaféprogrammet som sändes på kvällstid. 1975 skulle hon komma att bli programledare för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest samma år.
Hon står bakom folkkära program som I nöd och lust, Svenssons lördag, Estrad och Gäster med gester. Hon har regisserat såpoperor som Varuhuset, Storstad och Rederiet, och teaterföreställningar och krogshower, bland annat flera av Lill-Babs största framgångar. År 2007 tilldelades hon TV-priset Kristallens hederspris.
6. Stina Dabrowski (1950-)
Stina Dabrowski är journalist, programledare och professor i TV-produktion vid Dramatiska institutet. Hon började sin karriär på Dagens Eko när hon blev erbjuden att bli programledare för Nöjesmaskinen tillsammans med Sven Melander 1982-1984. Hon fortsatte sedan på SVT och gjorde samhällsprogrammet 20:00 och underhållningsprogrammet Dabrowski.
Stina Dabrowski har även arbetat som programledare för TV3, TV4 med program som Halv 8 och Stina med Lennart. Hon blev känd för sina avslappnade intervjustil. Hon har intervjuat kända personer som exempelvis Joakim Thåström, Michail Gorbatjov, Ingmar Bergman och Muammar al-Gaddafi. Gemensamt med personerna var att nästan alla personer ställde upp och hoppade framför tv-kameran i slutet av intervju, dock inte Margaret Thatcher, Arnold Schwarzenegger och Madonna. 2010 fick hon Årets Hederspris på Kristallengalan.
7. Ann-Britt Ryd Pettersson (1954-)
Ann-Britt Ryd Pettersson började sin journalistkarriär på Lokalradion i Blekinge 1977. Men hennes TV-debut var i det regionala nyhetsprogrammet Östnytt 1980, som idag heter SVT Öst. Ett år senare började hon som första kvinnliga programledare och sportreporter på SVT Sport innan hon tre år senare blev utrikesreporter och programledare för Aktuellt och Gomorron Sverige samt redaktör på Rapport. 2018 fick hon årets Hederspris på Kristallengalan.
8. Leif “Loket” Olsson (1942-)
Svensk programledare, radioprofil, och konferencier, samt även före detta handbollsdomare. Men för svenska folket är “Loket” förknippat som den allra första programledaren för klassikern Bingolotto, som han var programledare för mellan åren 1989-2000 i både TV4 och på Göteborgs lokal-TV.
Han blev populär hos tittarna och lockade en miljonpublik varje lördagskväll på 1990-talet. Uppesittarkvällen den 23 december 1995 lockade programmet över 3 145 000 tittare. Efter att han lämnade Bingolotto 1999 tappade programmet popularitet. Han återvände i några avsnitt som gästprogramledare under våren 2004.
Efter Bingolotto var Leif Olsson programledare för Svenska Idrottsgalan i SVT tre år i rad, 2000-2002, tillsammans med Kristin Kaspersen. Han återvände till TV4 2001 då han tillsammans med Unni Jerndal, ledde TV-programmet Deklarera med Loket och Unni, som handlade om privatekonomi. Loket medverkade också som sig själv i premiäravsnittet av TV4-såpoperan Tre Kronor från 1994, där han är auktionsutropare vid Hans Wästbergs basar. 1992 belönades Loket Olsson med Lennart Hyland priset som "Årets mest populära TV-personlighet" för sin insats som programledare för Bingolotto. Visste ni förresten att det var Ingvar Oldsberg som hittade på Leif Olssons smeknamn, “Loket”
9. Sven Melander (1947-)
I TV var Sven Melander programledare för Nöjesmaskinen ihop med Stina Dabrowski mellan åren 1982-1984. Nöjesmaskinen blev en framgång, och totalt gjordes 37 program med världsstjärnor som gäster och inslag som Ballongdansen och Pingvinerna.
1985 gjorde han Nöjesmassakern tillsammans med Gösta Engström, Jon Skolmen och Åke Cato. Här föddes figurer som Werner och Werner, Olle och Helge och trollet Rulle med inledningsrepliken: “Hej alla barn, jag heter Rulle”. Året därefter blev Sven Melander nöjeschef på SVT, en chefspost som han hade fram till 1989. Därefter ledde han och Stina Dabrowski igen med programmet Stina med Sven som var ungefär samma programkoncept som Nöjesmaskinen.
På 90 och 2000-talet skulle Sven Melander komma att programledare för Tack för Kaffet, Melodifestivalen 1994 ihop med Kattis Ahlström. Samma år gick han över till TV4 och ledde vinnare V75. Men två år senare återvände han till SVT och ledde programmen som Sitt vackert, Upp till bevis, Snacka om Nyheter och Retroaktivt. 2019 fick Sven Melander Årets Hederspris på Kristallengalan.
10. Gun Hägglund (1932-2011)
Gun Hägglund kom till SVT 1958 och blev den första kvinnliga nyhetspresentatör för Aktuellt som startades samma år. Men för den breda publiken blev hon känd för sin medverkan i ett antal populära tv-program. 1963 deltog hon och Bengt Bedrup som programledare för Träna med TV, där man motionerade i bild och spred friskvård till TV-publiken.
Därefter syntes hon först i magasinprogrammet Halvsju från 1971-1973 och underhållningsprogrammet Razzel mellan åren 1984 och 1986. Hägglund var under två års tid programledare för Café Sundsvall 1990-1991. Gun Hägglund flyttade till Gotland 1986 och var länge bosatt på ön och var bland annat aktiv i Cykelfrämjandet och en flitig besökare av olika kulturevenemang på Gotland.