De fem bästa Julkalendrarna någonsin – enligt IMDb
Håller du med om svenskarnas favoriter?
Det har gjorts flera ikoniska julkalenderar genom åren, men vilka är de allra bästa om folket får bestämma? Här är de med högst betyg på IMDb.
Att julkalendern är ett stående segment i barnfamiljshemmen varje december runt om i Sverige är det nog få som har missat. Nu har SVT sänt julkalendrar i över 60 år, men vilken är tittarnas favorit egentligen? Det har Filmtopp tagit reda på med hjälp av IMDb – och här är resultatet!
De fem bästa julkalendrarna
5. Trolltider (1973)
Betyg på IMDb: 7,5/10
Under trappan till människornas hus bor Vätten. Han har fin utsikt över gläntan i skogen där småtrollen bor. Det är systrarna Tova och Kleva som så småningom byter namn och kallar sig Daisy och Gloria. Det är gubben Gorm som är vaktmästare i stubben och hans son Kotte. De tillhör alla ett småfolk som inte mäter mer än 12 cm i strumplästen. Högt uppe i skogen bor också fen Dorabella och häxan Mara.
Julkalendern Trolltider var så populär när den sändes att den även sändes som julkalendern 1985, och det är som bekant en fristående uppföljare till Trolltider, Trolltider – legenden om Bergatrollet som är julkalendern 2023.
4. Fem myror är fler än fyra elefanter (1977)
Betyg på IMDb: 7,8/10
"Fem myror är fler än fyra elefanter" var julkalendern i Sveriges Television 1977. Varje lucka i kalendern motsvarade en bokstav i alfabetet, men den gick inte i alfabetisk ordning, utan den första bokstaven i kalendern var H. Inslagen om respektive bokstav var hämtade från ursprungsserien och efter inslaget hade man lagt till en del, där Magnus, Brasse och Eva öppnade dagens lucka. För att man skulle hinna med samtliga bokstäver i alfabetet hade kalendern 28 avsnitt (en för varje bokstav) och började redan 27 november, som också var första advent.
3. Sunes jul (1991)
Betyg på IMDb: 8,0/10
Karl SUNE Rudolf Andersson heter han, huvudpersonen i den älskade julkalendern från 1991. Sune är en drömmande och betraktande 9-åring med ett gott öga till tjejer. Om man får tro honom själv så är han en riktig tjejtjusare. Sunes familj är en helt vanlig familj som försöker fira en helt vanlig svensk jul, vilket inte alltid är helt lätt. Föga förvånande placerar sig Sunes jul högt upp på topplistan.
2. Mysteriet på Greveholm (1996)
Betyg på IMDb: 8,1/10
Familjen Olsson har tröttnat på att sitta i lägenheten i stan och bestämmer sig för en vit jul på landet. I tidningen hittar de en annons, "stort hus på landet", som de bestämmer sig för att hyra, men genom ett missförstånd förväxlar de huset med ett slott: Greveholm. Väl inflyttade på slottet dröjer det inte länge förrän barnen upptäcker att det spökar. Den här julkalendern var så populär att den fick en uppföljare 2012, Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst.
Huvudrollerna i julkalendern spelades av Anna-Lena Brundin (mamma), Peter Fridh (pappa), Hanna Malmberg (Melitta), Gustaf Åkerblom (Ivar), Linn Bülow (Lillan) och Sven Ahlström (spöken).
1. Albert och Herberts julkalender (1982) – den bästa julkalendern någonsin
Betyg enligt IMDb: 8,2/10
Albert är en julhysteriker. Redan den första december bär han ned allt julpynt från vinden. Herbert är inte lika förtjust och han bestämmer sig för att i år ska far och son fira jul på var sitt håll. I huvudrollerna fick vi se Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen glänsa. För regin stod Bo Hermansson.
Håller du med om att "Albert och Herberts julkalender" är den bästa genom tiderna? Samtliga av topplistans julkalendrar finns att streama på SVT Play.