Svenska serier som blivit datorspel
Har du testat några av dessa datorspel?
Det hör till vanligheterna att kända tv-spel blir till film eller serier, men hur ser det ut med det omvända? Det finns faktiskt en och annan serie som har omvandlats till spel och i den här artikeln tittar vi på några svenska exempel.
Det ska erkännas att det inte finns överdrivet många svenska serier som har blivit till spel, men det finns några enstaka exempel. De flesta av dem är mindre spel som vuxit fram från populära barnprogram, som exempelvis julkalendrar eller sådant som har förlagor i form av böcker eller dylikt.
Mysteriet på Greveholm och andra julkalendrar
Julkalendrar är som sagt en återkommande källa till datorspel i Sverige, framför allt om vi blickar några år tillbaka i tiden. En av de populäraste julkalendrarna genom tiderna, Mysteriet på Greveholm, är ett exempel på en julkalender som blivit till spel. I det här fallet är det dessutom ett framgångsrikt exempel då Mysteriet på Greveholm-spelet, som kom ut 1997, sålde guld och fick två stycken uppföljare: Mysteriet på Greveholm 2: Resan till Planutus (1998) och Mysteriet på Greveholm 3: Den gamla legenden (2000).
Spelet är, precis som många andra spel som är baserade på barnprogram, ett pedagogiskt spel med fokus på problemlösning och lärande.
Fler exempel på julkalendrar som blivit spel:
- Kaspar i Nudådalen
- Dieselråttor och Sjömansmöss
- LasseMajas Detektivbyrå
- En riktig jul
- Skägget i brevlådan
- Ronny & Julia
- Julens hjältar
Sune och hans värld - Pussjakten
Givetvis finns det ett spel baserat på Sune – en av Sveriges folkkäraste karaktärer, skapad av Anders Jacobsson och Sören Olsson. I början av 2000-talet kom en tecknad serie baserad på Suneböckerna och denna inspirerade i sin tur ett datorspel år 2004, som gick under namnet Sune och hans värld - Pussjakten. Premissen för spelet är att Sune tror han drabbats av en dödlig sjukdom – puss-sjukan – och för att överleva måste han få pussar av sina sju drömtjejer, vilket är vad spelet går ut på.
Pettson och Findus
Pettson och Findus är ursprungligen en barnboksserie av Sven Nordqvist, men sedan den första boken 1984 har Nordqvist skapelse fått nytt liv i många olika medium. Bokserien har även den blivit till en julkalender, men också en filmserie, en tv-serie och slutligen även en datorspelsserie.
Tre år efter att Pettson och Findus blev till julkalender under namnet Tomtemaskinen, 1993, kom det första datorspelet, Pettson o Findus i snickarbon. Spelet fick pris som årets barnspel 1996 och följdes sedan upp med ytterligare sju titlar. Det senaste spelet kom ut 2006. Det finns dessutom Pettson och Findus-spel i appform.
Fem myror är fler än fyra elefanter
"Fem myror är fler än fyra elefanter" är det odödliga svenska barnprogrammet med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus. I programmet, som hade premiär 1973, underhöll trion med sånger och sketcher och undervisade om sådant som bokstäver och siffror.
År 1999 kom ett spel baserat på barnprogrammet för första gången. Det hette Fem myror är fler än fyra elefanter - Första delen och följdes året efter upp av Fem myror är fler än fyra elefanter - Andra delen.
Jönssonligan
Nu tummar vi på reglerna en aning eftersom Jönssonligan aldrig har varit en tv-serie, men det är trots allt en filmserie – dessutom en av de kändaste vi har – så den känns ändå rimlig att inkludera på listan. Filmserien om Jönssonligan fokuserar på den kriminella trion Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson, Ragnar Vanheden och "Dynamit-Harry".
Sedan den första filmen kom ut 1981, så har Jönssonligan blivit en av de folkkäraste svenska filmserierna genom tiderna och därför är det inte helt oväntat att det till slut blev datorspel av den. Spelet Jönssonligan: Jakten på Mjölner kom ut 1999 och 2000 kom uppföljaren Jönssonligan går på djupet.