LISTA: Streamingtips för karantänsoffan
Gott om serier att utforska.
100 Humans (Netflix)
Denna populärvetenskapliga programserie kräver ett öppet sinne, då risken finns att man lär sig något nytt. Här får 100 entusiastiska försökspersoner göra en rad experiment, där man undersöker ditt och datt som folk går och grunnar på. Kan man exempelvis lita på den berömda magkänslan?
En av de mer socialt brännande experimenten, testar om “snygga” personer lättare kommer undan med förkastliga eller brottsliga handlingar. En expert förklarar att det handlar om kognitiva fördomar; hur vi bedömer varandra utifrån utseende och stereotypa föreställningar.
I sista avsnittet avhandlas ett ämne som just nu lär vara viktigare än någonsin: toalettetikett och hanteringen av toapapper. Även om resultaten inte bör ses som statistiskt säkerställda rön, sporrar 100 Humans till vidare funderingar och studier. Som Molière ska ha sagt: ”Utan kunskap är livet inte mer än skuggan av döden”.
Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (Netflix)
För de som inte tyckte att det räckte med förra årets kanske märkligaste true crime-serie Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer, kablade Netflix nyligen ut den bisarra historien om tigerkungen “Joe Exotic”.
Kanske är en plöjvänlig dokumentär betitlad Tiger King: Murder, Mayhem and Madness precis vad vi behöver just nu. Tragiska människoöden till trots, är den skamlöst underhållande. En soppa som först “bara” verkar handla om ett eskalerande bråk mellan djurättsaktivister och en excentrisk zooägare i Oklahama, kryddas snart med vapengalningar, new age-sekter och snurriga mordkomplotter.
MER LÄSNING:
Senaste nytt på Netflix
TV-GUIDE: 100+ serier som förnyas/läggs ner 2020
Som bl.a. Vanity Fair har uppmärksammat, är det inte tigerkungen själv som sjunger i låtarna som hörs i serien. I nämnda artikel uttrycker en av de involverade musikerna det så här: “I had no idea he was going to Milli Vanilli the songs”. Att Joe Exotic har avslöjats med att ha fejkat sångrösten i sina självförhärligande countrylåtar, är dock hans minsta problem.
Curb Your Enthusiasm (HBO)
Allas vår griniga gubbe Larry David har knorrat fram en ny säsong av Seinfeld 2.0. Förra gången (2017) fick serien viss kritik för att inte vara i samklang med samtiden, att humorn var för plump på bekostnad av charmen. Om det var en formsvacka kan få vara osagt, men årets neurotiska odrägligheter lär inte göra fansen besvikna.
Säsong 10 kretsar kring att Larry startar kafé precis intill sin nemesis Mocha Joe, enbart för att jävlas med honom – en så kallad “spite store”. På den härligt småaktiga nivån är det. Visst sparkar han nedåt, stormrik och superprivilegierad som han är. Han gnäller även uppåt, bakåt, framåt och åt sidan. Ingen skonas och metanivån är sedvanligt hög.
Gränslösheten faller dock alltid tillbaka på honom själv, vilket gör cringe-humorn till något roligare och större än att stanna vid bittra luftslag mot allmän ängslighet.
The Day (SVT Play)
Den belgiska crime drama-vågen har seglat upp som pålitlig leverantör av spänning, långt utanför landets gränser.
The Day (De Dag), om ett bankrån som går fruktansvärt fel, utspelar sig precis som 24 under ett händelserikt dygn. Denna dag är dock lite annorlunda strukturerad, med 12 avsnitt som överlappar varandra parallellt, två i taget. Med andra ord, en delvis repetitiv, varannat avsnitt-kronologi.
Snurrigt? Ja, men det är inte lika krångligt som det verkar. Berättandet sker i två växlande perspektiv: polisen och kidnapparna/gisslan. Det är ett klurigt grepp, med snål, närmast kylig klippning, som skalar av alla tendenser till sentimentalitet.
Med hjälp av ett pulserande soundtrack betonas istället en nervig kamp mot klockan, i en komplex härva av girighet, lögner och svek, där ingen verkar kunna lita på någon.
Cobra Kai (YouTube Premium)
I väntan på säsong tre med oklart premiärdatum, kan man passa på att plöja ikapp båda säsongerna av Cobra Kai. När det stod klart att Karate Kid-franchisen skulle få en uppföljande tv-serie, var det inte utan bävan bland fansen. Oron stillades när serien visade sig ha lika delar 1980-talsnostalgi, som uppfriskande sätt att föra berättelsen framåt. Tiden har satt sina spår, med oförrätter som fortfarande gnager och åldrade stridstuppar som vägrar att växa upp.
Åter i Los Angeles, är det rörande att se Daniel LaRusso rusta upp sin forna mentor Miyagis dojo. I fokus är den tramsiga fejden med Johnny Lawrence, som blossar upp igen när ett avdammat Cobra Kai får nytt liv. Lustigt nog har de båda pojkmännen minst lika stora identitetskriser som sina barn; med en hel del glimt i ögat avlöser high school-intriger vuxna bekymmer och moraliska gråzoner. Det är seriens kanske största behållning, att livets match sällan avgörs i en svartvit skurk- och hjältesaga.
MER LÄSNING:
Bästa serierna på SVT Play 2020
Filmer med människor i extrema situationer
Förhandstips: Den stora älgvandringen (SVT Play)
Från gänget bakom slow tv-succéen Guldbron, kommer snart en ny säsong av Den stora älgvandringen, med start på skärtorsdag. I en DN-intervju med projektledaren Johan Erhag, framgår att man denna gång har lyxat till det med fler fjärrstyrda kameror. Tanken är att det även ska dyka upp fler “bonusdjur”, som järv. När skogens konung är redo för sitt strövtåg, är det bara att bänka sig och avnjuta 593 timmar ofiltrerad viltvandring vid Ångermanälven.