Steven Seagal fyller 72 år – här är hans 5 favoritfilmer
Är Seagals filmåsikter lika kontroversiella som hans politiska?
Steven Seagal fyller i dag 72 år. Den kontroversielle aikidomästaren som blev till filmstjärna har ju givetvis själv sina egna favoriter, så dagen till ära passar vi på att titta närmare på vilka det är.
Skådespelaren, kampsportsmästaren, och musikern Steven Seagal började sitt skådespelande 1988 i filmen Above The Law (1988) efter en längre tid som mästare i en japansk dojo. På senare tid har han flyttat till Ryssland och varit en stor försvarare av Vladimir Putin.
Trots Seagals tvivelaktiga politiska ställningstaganden förblir han kultfigur och på hans födelsedag passar Filmtopp på att undersöka om hans favoritfilmer är lika kontroversiella som de politiska åsikterna. Till Rotten Tomatoes har Seagal tidigare delat med sig av sina favoritfilmer och varför de ligger honom så nära hjärtat.
Steven Seagals 5 favoritfilmer
Fallet Henry (1991)
Genre: Drama
Regi: Mike Nichols
Med: Harrison Ford, Anette Bening
I denna film blir advokaten Henry Turner (Harrison Ford) skjuten, vilket leder till att han tappar sitt minne, motorfunktioner och förmåga att tala – som tur är har han en älskande familj som kan ta hand om honom.
Seagal säger att det han tycker om med filmen är att den visar hur en människas liv kan förändras på bara ett ögonblick.
Streama här: Fallet Henry (1991)
Den sista kejsaren (1987)
Genre: Biografi, Drama
Regi: Bernardo Bertolucci
Med: John Lone, Joan Chen, Peter O'toole
Den siste kejsaren är en biografisk film som handlar om den sista kejsaren av Kina, Puyi (John Lone, Richard Vuu, Tijger Tsou, Wu Tao). Som barn tar han tronen, men hans liv ska snabbt komma att präglas av förändringarnas vindar i form av fångenskap, revolutioner, indoktrinering och maktspel.
Likt Regarding Henry (1991) tycker Seagal om denna film för att den påvisar att allas liv kan ändras bortom ens kontroll.
Streama här: Den siste kejsaren (1987)
Gudfadern (1972)
Genre: Maffia, Drama
Regi: Francis Ford Coppola
Med: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan
Don Vito Corleone (Marlon Brando), den nuvarande gudfadern för maffiafamiljen Corleone i New York, får höra att en annan maffiafamilj vill börja sälja droger i staden. Efter ett misslyckat mordförsök på gudfadern startar ett krig mellan de två maffiafamiljerna.
Seagal älskar del 1 och 2 av Gudfadern. Han menar att det filmiska berättandet i dem är otroligt. Han älskar musiken som gjordes av Carmine Coppola, och dessutom är han ett stort fan av ljussättningen som är gjord av Vittorio Storaro. Stroraro jobbade även på Den siste kejsaren (1987) och Seagal menar att de båda filmerna bör tittas på – om inte annat bara för att uppskatta just ljussättningen.
Streama här: Gudfadern (1972)
Rödskägg (1965)
Genre: Historisk, Drama
Regi: Akira Kurosawa
Med: Toshiro Mifune, Reiko Dan, Akemi Negishi
Filmen följer Noboru Yasumoto (Yuzo Kayama) som nyss avslutat sin utbildning på en holländsk medicinskola. Han har ambitioner att flytta in hos Japans shogun, men måste först praktisera på en klinik han hört dåliga saker om. På kliniken hjälper de dock människor mer än genom att bara läka deras sår; vissa verkar helt bo där och det liknar mer av ett vandrarhem, så Noburo vägrar arbeta och tror sig ha hamnat på fel plats. Men klinikens överhuvud "Rödskägg" håller inte med.
Seagal som växt upp i Asien säger att Kurosawas filmer är hans favoriter. Just den här ligger speciellt nära honom då han ser sig själv i Toshiro Mifunes karaktär, Rödskägg.
Streama här: Rödskägg (1965)
Yojimbo (Livvakten) (1961)
Genre: Samuraj, drama, action
Regi: Akira Kurosawa
Med: Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Yoko Tsukasa
En vandrande ronin (Toshiro Mifune) går på måfå genom Japans landsbygd. Han möter en stad där han får veta att de två yakuza-grupperna i området slåss i staden. Han bestämmer sig för att stanna för att få ett slut på stridigheterna.
Den här filmen är också väldigt speciell för Seagal. Han säger att han relaterar till huvudkaraktären för att han är en samuraj som inte riktigt bryr sig om vad som händer. Han tycker det är briljant att Kurosawa inte låter publiken veta vad huvudkaraktären tänker.
Streama här: Yojimbo (1961)