Politiskt kaos på film

Politiskt kaos på film

Filmtopp
25 november 2021 kl. 11:30

Vilken av följande historier är allra värst?

Återigen blåser det hejvilt i riksdagen. Sådan oreda tillhör dessvärre inte ovanligheterna – synnerligen inte runt om i filmvärlden.

Alla presidentens män (1976)

Alla presidentens män är en film om politiskt kaos.
Alla presidentens män är en klassisk film om politiskt kaos. Foto: Warner Bros.

I denna hörnpelare till journalistiska drama berättas historien om de grävande reportrarna Bob Woodward och Carl Bernstein. Vi följer deras utredningar som ledde till att de upptäckte detaljerna i Watergate-skandalen som skulle få USA:s dåvarande president Richard Nixon att kliva ner från sin post. Ett spännande mästerverk med storspelande Dustin Hoffman och Robert Redford i huvudrollerna. Sällan har en film så här hög måste-se-faktor. 

The Post (2017)

The Post handlar om politiskt kaos
Tom Hanks och Meryl Streep spelar mot varandra i "The Post". Foto: 20th Century Fox.

I en av Steven Spielbergs bättre filmer under 2010-talet berättas historien om de journalister på The Washington Post och The New York Times som publicerade läckta dokument från Pentagonpapprena gällande USA:s involvering under Vietnamkriget. Det var inte bara att "trycka på knappen", utan publiceringen var en härva med många möjliga obehagliga utgångslägen och i centrum stod Kay Graham, USA:s första kvinnliga ansvariga utgivare för en stor tidningsredaktion. Hon kom att belönas med Pulitzer-priset. 

JFK (1991)

JFK handlar om politiskt kaos
Kevin Costner spelar Jim Garrison som utreder mordet på JFK. Foto: Warner Bros.

Mordet på USA:s president John F. Kennedy skakade om hela världen. I detta klassiska drama från 1991 följer vi åklagaren Jim Garrison, som upptäcker att det finns mer att berätta om mordet än det som skrivs i tidningarna. Och så äger en spännande utredning rum.

The Trial of the Chicago 7 (2020)

The Trial of the Chicago 7 ger oss politiskt kaos av rang.
Sacha Baron Cohen briljerar i "The Trial of the Chicago 7". Foto: Netflix.

I Chicago, sommaren 1969 övergår en fredlig demonstration mot kriget i Vietnam i våldsamma sammandrabbningar med polisen. Som resultat står sju personer åtalade för uppvigling till upplopp. Det står klart tidigt under den utdragna rättegångsprocessen att domaren redan bestämt sig för vilka som bör hållas ansvariga. De åtalade försöker gång på gång belysa det faktum att skulden skulle kunna läggas på polisen vilket inte tas väl emot. De försöker även hävda att de är del av en så kallad politisk rättegång. Men de pratar alltjämt för döva öron. Denna Netflix film nominerades till hela sex Oscars, bland annat för Bästa manus och manliga huvudroll.

Darkest Hour (2014)

Gary Oldman vann en Oscar för "The Darkest Hour".
Gary Oldman vann en Oscar för "The Darkest Hour". Foto: Focus Features.

Darkest Hour berättar historien om när Winston Churchill klev in som Englands premiärminister under Andra världskriget och måste tackla hur landet ska gå tillväga med det stora hotet, Tyskland. Britterna var underlägsna Hitlers manskap och var tvungna att snabbt ta ställning; skulle de förhandla fram ett fredsavtal, som kunde sluta med att de brittiska öarna styrdes av Tyskland, eller skulle England stå på sig och kriga. Det var en klämmig sits och vem måste styra över engelsmännens taktik i frågan, om inte Churchill, den alkoholiserade ministern som saknade Parlamentets backning.

VIDARE LÄSNING:
Filmer baserade på verkliga händelser

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL