Wes Andersons bästa filmer
Är din favorit med på denna Wes Anderson-lista?
Förra veckan slog popregissören Wes Anderson upp en bar i Milano, Italien. Med tanke på det har vi på Filmtopp.se valt att uppmärksamma den stilsäkre regissören och hans bästa filmer. Tyvärr har regissören en tendens att fokusera så mycket på den visuella biten i sina filmer att han glömmer bort djupet. Ett exempel på detta är Moonrise Kingdom som närmast kändes självparodisk. Men frukta inte, jag kommer hjälpa dig att vaska fram guldkornen. Här är Wes Andersons bästa filmer.
Wes Anderson i 4 punkter
För er som inte är bekanta med hipsterkungen och stilskaparen Wes Andersons tidigare filmer har jag arbetat ihop en checklista för vad som kännetecknar hans minst sagt karaktäristiska stil.
En stil som har adopterats av mängder av regissörer världen över. Tydligt i filmer som Garden State och Napoleon Dynamite.
- Briljant popmusik med fokus på 60-tal.
- En väldigt säregen humoristisk dialog. Där alla alltid får prata till punkt och känslomässiga infall är ovanliga.
- Ett konstant fantastiskt färgsprakande foto där varenda kameravinkel är som ett välmålat detaljrikt konstverk.
- Mitt favoritelement som sätter garantistämpeln på en Wes Anderson-film är närvaron av en ovanligt deprimerad, lakonisk, sliten och ALLTID hysteriskt rolig Bill Murray.
Som ni märker så är det fina ingredienser i Wes Andersons hopkok. Ärligt talat så räcker det bara att se fem sekunder av vilken som helst av hans filmer för att veta att det är Anderson som lagat ihop den cineastiska måltiden.
Wes Andersons bästa filmer
5. The Grand Budapest Hotel (2016)
Under en måltid med en författare (Jude Law) berättar åldrade Zero Mustafa (F. Murray Abraham) sin imponerande historia om hur han gick från att vara Grand Budapest Hotels obetydliga ”lobby boy" 1932 till att bli hotellets ägare. I hans, blyga 100 minuter långa, berättelser får vi följa Zero och den exceptionelle och elegante, makalöse portiern M. Gustave (Ralph Fiennes) i en historia kantad av ungdomlig kärlek, arvstvister, stöld, komplotter, mord och Gustaves äldre, rika, blonda, behövande och osäkra kvinnor
4. Isle of Dogs (2018)
I ett dystopiskt framtida Japan har en influensa spridit sig bland landets hundar, som evakueras till en soptipps-ö. En dag beger sig den tolvårige pojken Atari dit för att rädda sin hund Spot. Samtidigt försöker den kattälskande borgmästaren Kobayashi övertala folket att låta alla hundar avrättas, medan en skoltidning samlar bevis på att borgmästaren är korrupt.
Visuellt är nog Isle of Dogs Wes Andersons snyggaste film, vilket säger en hel del. Det fantastiska hantverket blir otroligt effektfullt i kombination med det strikta kameraarbetet. Det hör så klart till stop motion-filmens natur att varje ruta är noggrant planerad och precis som med Andersons förra stop motion-film Fantastic Mr. Fox, verkar regissören trivas extra mycket med det här formatet. Han får blomstra ut på riktigt.
3. Rushmore (1998)
En underbar och rolig historia om 15 åriga Max (Jason Scwartzman) som lever för internatskolan Rushmore. Allt är frid och fröjd tills den nya lärarinnan Rosemary (Olivia Williams) börjar undervisa på skolan.
Max blir olyckligt förälskad och gör allt för att uppvakta henne. Under hans försök att vinna Rosemarys hjärta lär Max känna industriägaren Herman Blume (Bill Murray). Max och Blume blir snabbt vänner och tillsammans försöker de få Rosemary att intressera sig för Max. Men vad händer om Blume själv inte kan motstå hennes charm?
Rushmore är lite av en oslipad diamant. Andersons klassiska berättande finns där men det är inte lika övertydligt och genomträngande som i hans senare filmer. Det märks att regissören höll på att arbeta fram sin unika stil. Bill Murray gör här en av hans absolut bästa roller som slitne Herman Blume, det är en fröjd att se honom.
2. Fantastic Mr. Fox (2009)
Vackert stop-motion animerad feelgood baserad på Roald Dahls saga med samma namn. Filmen handlar om familjemannen Mr. Fox som har svårt att lägga sin karriär som småtjuv på hyllan. Frestelsen blir för stor och snart bestämmer han sig för att göra en sista storslagen kupp.
Det som gör Fantastic Mr. Fox så speciell är inte bara den härliga humorn och de sköna karaktärerna utan att filmen har ett ovanligt stort varmt hjärta som dunkar så himla mysigt. Förmodligen den bästa stopmotionfilmen som gjorts.
1. The Royal Tenenbaums (2001)
Wes Andersons magnum opus. Det tragikomiska familjedramat om den avvisade fadern (Gene Hackman) som låtsas ha magcancer för att få en chans att knyta an till sin familj igen. Men den splittrade familjen har svårt att förlåta fadern för hans tidigare missdåd.
The Royal Tenenbaums är ett mästerverk. Det finns inte en svaghet i den geniala humorn, det vackra dramat, den geniala skådespelarensamblen, det karaktäristiska fotot. Det är helt enkelt en perfekt film. Den största styrkan med Tenenbaums är att den har allt som kännetecknar en Wes Anderson-film utan att det känns konstlat eller typiskt. Ett problem regissören har haft ett flertal gånger. Tveksamt om Anderson någonsin kommer komponera något lika magnifikt igen, men gör han något hälften så bra så är jag nöjd.
Läs också: Besök Wes Andersons bar
Läs också: Recension - The Grand Budapest Hotel