Norges nationaldag – 9 tips på bra norska filmer
Nu firar vi våra grannar!
I dag, den 17 maj, är inte vilken dag som helst. Det är nämligen Norges nationaldag. Landet som gjort sig känt för oslagbar natur och som de senaste tio åren verkligen exploderat när det gäller att producera kvalitativ film. I dag säger vi grattis Norge med nio riktigt vassa tips på norska filmer.
Flåklypa Grand Prix (1975)
Filmen är en av Norges absolut mest kända filmer. Det är den filmen som setts av flest personer på bio i Norge och den har blivit dubbad till 14 olika språk världen över. Den handlar om cykelreparatören Reodor Fälgen (Frank Robert) och hans goda vänner skatan Solan (Kari Simonsen) och igelkotten Ludvig (Toralv Maurstad). De planerar att ställa upp i loppet Flåklypa Grand Prix och är i full färd att bygga ihop deras racerbil. Det ska bli den bästa bil som världen någonsin skådat men, som sig bör i filmer, stöter de på problem och hinder längs vägen. Filmen är perfekt för den regniga söndagseftermiddagen när man bara vill slå sig ner i soffan och bekanta sig med några udda och älskvärda stop motion-figurer.
Här kan du streama: Flåklypa Grand Prix
Max Manus (2008)
Det är mitt under andra världskriget som Max Manus (Aksel Hennie) går med i den norska motståndsrörelsen för att trycka bort tyskarna som börjat marschera in i landet. Efter en utbildning om sabotage och desinformation på Skottland återvänder han till Norge där han framgångsrikt blir en av de stora namnen i kampen mot Nazisterna. Dock lever Manus alltid i vetskapen om att han när som helst kan bli tillfångatagen och ju längre kriget går desto svårare blir det att hitta allierade. Filmen är ett av Norges dyraste filmprojekt någonsin. Lite småkul kuriosa är att visa sekvenser är tagna från den svenska filmen 1939 (1989).
Här kan du streama: Max Manus
Flykten från Bastöy (2010)
Året är 1915 och platsen är Bastöy, en uppfostringsanstalt på en ö utanför Oslo. Dit kommer den unga Erling (Benjamin Helstad) som får känna på platsens kalla vinter och anstaltens hårda disciplin. Han får en vän i Olav. Det blir tydligt redan från början att allt inte står rätt till, speciellt inte när det visar sig att en av vakterna, Bråthen (Kristoffer Joner), angripit en av de intagna. Det blir upp till Erling och hans kompisar att förklara för föreståndaren Håkon (Stellan Skarsgård) vad som hänt, men han är inte helt lätt att övertyga. Filmen påminner mycket om Jan Guillous självbiografiska drama Ondskan (2003) som även den skildrar oegentligheter i anstaltsmiljö.
Här kan du streama: Flykten från Bastöy
Oslo, 31 augusti (2011)
När Joachim Trier gjorde sin andra långfilm valde han att återigen sätta Anders Danielsen Lie i huvudrollen. Denna gång i rollen som den nyss rehabiliterade heroinisten Anders som upplever ett dygn i Norges huvudstad, som titeln avslöjar. Han möter en rad gamla bekantskaper samtidigt som han försöker att skaffa sig ett nytt arbete. Allt ser ljust ut, Anders är en smart man med akademiska meriter men någonting gnager i honom. Går det att släppa allt mörkt som präglat hans liv och hur ska han kunna återuppta sina gamla familj- och vänskapsrelationer? Filmen är nittiominutare som får en att själv fundera på vad som är att värde i livet.
Här kan du streama: Oslo, 31 augusti
Kon-Tiki (2012)
Ja, för er som är inlästa. Denna film är en samproduktion mellan Norge, Danmark och Storbritannien men majoriteten av skådespelarna är norska och Thor Heyerdahl (Pål Sverre Valheim Hagen) som är filmens protagonist kommer alltid att förbli en norska hjälte. Filmen skildrar Heyerdahls våghalsiga expedition ombord på den något instabila flotten Kon-Tiki. Syftet med resan över Still havet är att bevisa att Polynesien befolkades från Sydamerikanskt håll. Folk tycker han är en komplett galning men tillsammans med de andra fem i gänget trotsar han alla odds. Det han inte har tänkt tillräckligt mycket på är de stormar och hajar som väntar ute på det öppna havet. Det ska komma att bli en resa de sent kommer att glömma. Gustaf Skarsgård spelar den svenska fotografen Bengt Danielsson som deltog i expeditionen när det begav sig.
Här kan du streama: Kon-Tiki
Vågen (2015)
Katastroffilmer finns det gott om, några exempel på det är Armageddon (1998), The Day After Tomorrow (2004) och 2012 (2009). 2015 gjorde Norge sitt försök till att skapa en skrämmande skildring över hur det skulle kunna se ut om landet drabbades av en naturkatastrof. Geologen Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) upptäcker att en enorm tsunami är på väg mot den lilla staden. Det blir genast skarpt läge och det är bäst att rädda sig den som kan. Med sina visuellt fantastiska miljöer och effekter är filmen något som sällan ses inom den skandinaviska filmmarknaden. Skrämmande nog är att en liknande, inte fullt så kraftfull, incident har inträffat i Norge tidigare och kostat ett antal människoliv vilket ger en extra glöd till handlingen.
Här kan du streama: Vågen
Kungens val (2016)
Att den norska filmindustrin gärna använder perioden under, och kring, andra världskriget är inget de försöker att dölja. I själva verket hanterar de perioden mycket bra och har mycket i historien att använda sig av, Kungens val är inget undantag. Självaste kung Haakon av Norge (Jesper Christensen) står i centrum när Oslo attackeras av tyska fartyg. Norges, och särskilt kungafamiljens, säkerhet är i stor fara och det gäller att hålla tungan rätt i mun när tyskarna ska avvärjas. Filmen blev en stor vinnare av Amandaprisen, Norges variant på Guldbaggegalan, där den fick mottog åtta priser.
Här kan du streama: Kungens val
Den 12:e mannen (2017)
Det är mitt under det brinnande andra världskriget och nazityskland håller ett järngrepp om Norge. Tolv norska män i motståndsrörelsen gömmer sig i en hamn men ett, tu, tre förintar tyskarna alla förutom en. Jan Baalsrud (Thomas Gullestad) lyckas smita i väg och beger sig samtidigt ut på en lång vandring i det iskalla och karga norska landskapet. Dessvärre är tyskarna honom i hälarna och det gäller för Baalsrud att hålla ett högt tempo för att inte bli infångad. Filmen är baserade på verkliga händelser och är verkligen en nagelbitare som innehåller en stor dos av spänning och pulshöjande scener.
Här kan du streama: Den 12:e mannen
Världens värsta människa (2021)
Förrförra året tog Joachim Trier världen med storm genom att få stora hyllningar på filmfestivalen Cannes och sedan erhålla två oscarsnomineringar för bästa originalmanus samt bästa internationella långfilm. Renate Reinsve prisades som bästa kvinnliga huvudroll i Cannes för rollen som den vilsna studenten Julie. Som så många i hennes ålder är hon osäker på vad hon vill med sitt liv. Hon inleder och avslutar relationer samtidigt som hon skriver på en egen roman. Filmen serverar hela känsloregistret och vi i publiken får lära känna huvudkaraktärerna på djupet. Filmtopps recensent gav den 4/5 i betyg och hävdade att romantiska komedin var död, men om någon skulle kunna väcka den till liv igen är det Joachim Trier.
Här kan du streama: Världens värsta människa