Kända regissörers debutfilmer – från Sidney Lumet till Robert Eggers

Kända regissörers debutfilmer – från Sidney Lumet till Robert Eggers

Oskar Gustavsson Klingenstierna
12 januari 2025 kl. 16:05

En storslagen lista med debuter

För tredje gången har jag genomsökt filmhistorien och dess mest kända regissörers debutfilmer. Denna gång rymmer listan en storslagen västernfilm, en modern skräckklassiker och mycket mer.

Mel Brooks, Kathryn Bigelow och Ruben Östlund är alla tre exempel på uppburna, prisade och framstående filmregissörer, men vilken film var egentligen deras regidebut? Här kommer svaret.

Nu kommer ännu en lista över kända regissörers första verk. Det ska även förtydligas att det är första långfilmen som personen är krediterad för som regissör som tar plats i denna lista. Tidigare kortfilmer och skådespelar- eller manusuppdrag räknas inte med.

De edsvurna männen (Martin Balsam, John Fiedler, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Jack Klugman, Edward Binns, Jack Warden, Henry Fonda, Joseph Sweeney, Ed Begley, George Voskovec & Robert Webber) i "12 edsvurna män". Foto: United Artists.

Sidney Lumet – ”12 edsvurna män” (1957)

I dessa tider när Clintans nya drama Juror #2 (2024) omfamnas är det på sin plats att tipsa om en riktig hörnsten inom kategorin rättegångsdraman. Detta är ett riktigt kammarspel där vi får stifta bekantskap med 12 jurymedlemmar vars uppgift är att alla ge sin åsikt om en 18-årig man har utfört det mordet han står åtalad inför eller inte. Till en början är samtliga överens om saken, men så småningom börjar allt fler tvivla vilket leder till motstridigheter och diskussioner.

Filmen innehar en stadig plats i toppen på IMDb:s lista över de 250 filmer med högsta betyg. I rollistan hittar vi Henry Fonda, Jack Warden och Martin Balsam. Den sistnämnda är antagligen mest känd som detektiven i Psycho (1960) med det smakfulla namnet Arbogast. Filmen resulterade i Sidney Lumets första Oscarsnominering för bästa regi och skulle sedan följa upp den oerhört lyckade debuten med Serpico (1973), Dog day afternoon (1975) och Network (1976).

Här streamar du: 12 edsvurna män

Max Bialystock (Zero Mostel) & Leo Bloom (Gene Wilder) i "Det våras för Hitler". Foto: Embassy Pictures.

Mel Brooks – ”Det våras för Hitler” (1967)

För ganska exakt ett år sedan blev denna 98-åring tilldelad en Hedersoscar för sin livsgärning inom filmens värld. Mel Brooks är framför allt känd inom komedigenren som inleddes med denna svarta komedi. Den kretsar kring två producenter, Max Bialystock (Zero Mostel) och Leo Bloom (Gene Wilder), som planerar att iscensätta ett teaterfiasko för att kunna sno åt sig investerarnas pengar. De väljer en fruktansvärt olämplig musikal, Springtime for Hitler, men deras plan går snett när pjäsen blir en oväntad succé.

Filmen banade väg för Mel Brooks karriär som en mästare inom satir och absurd humor. Den etablerade hans unika stil, som ofta blandade burlesk humor med samhällskritik, och ledde till en rad framgångsrika filmer som Det våras för Frankenstein (1974), Det våras för sheriffen (1974) och Det våras för rymden (1987).

Men varför inleds majoriteten av Mel Brooks filmer med ”Det våras för…”? När The Producers, som är den engelska titeln på Det våras för Hitler, hade premiär i Sverige var publiktillströmningen ytterst svag. Därför bestämde sig några svenska distributörer att döpa om titeln för att locka mer publik, vilket de lyckades med. Därefter har inledningen ”Det våras för…” varit återkommande och säkert en anledning till Brooks framgång i Sverige.

Här streamar du: Det våras för Hitler

Vance (Willem Dafoe) i "The Loveless". Foto: Atlantic Releasing. 

Kathryn Bigelow – ”The Loveless” (1981)

Bigelow blev historisk när hon 2010 blev första kvinna att tilldelas en Oscar för bästa regi. Hon vann då för The Hurt Locker (2008), men hennes långfilmskarriär började drygt 30 år tidigare. Filmen är utan tvekan den minst kända på den här listan men likväl ett måste för alla filmälskare som vill se början på en av filmvärldens mest framgångsrika kvinnliga regissörer.

Filmen, som Bigelow regisserade tillsammans med Monty Montgomery, kan beskrivas som en neo-noir som skildrar 1950-talets amerikanska motorcykelkultur. Willem Dafoe gör sin första huvudroll som Vance, en ensam motorcyklist som tillsammans med sitt gäng stannar till i en sömnig småstad på väg till Daytona. Deras närvaro väcker både fascination och fiendskap hos lokalbefolkningen, vilket snart eskalerar till våldsam konfrontation.

Här streamar du: The Loveless

John Dunbar (Kevin Costner) i "Dansar med vargar". Foto: Majestic Films International.

Kevin Costner – ”Dansar med vargar” (1990)

Han var en av Hollywoods absolut största skådespelare när Kevin Costner valde att slå sig ner i registolen för första gången. Det ska sägas att han inte slutade med skådespeleriet i den här filmen då han spelar huvudrollen som löjtnanten John Dunbar. Det amerikanska inbördeskriget pågår för fullt och Dunbar blir omplacerad till en liten vaktpost i Dakota. Den lokala ursprungsbefolkningen stör sig till en början över hans närvaro, men så småningom kommer de bättre överens. Mer än så får ni inte veta just nu, mer får ni veta när ni ser filmen.

Costner var säkerligen helnöjd när han vandrade hem från Oscarsgalan 1991. Hans regidebut resulterade i 7 Oscars varav två av vinsterna fanns i kategorierna bästa film och bästa regissör. Costners framgång inom västerngenren gjorde att hans självförtroende växte och bara förra året lanserade han den första delen i sitt stora epos – Horizon: An American Saga (2024). Dessvärre uteblev framgången och den lilla publik som är sugen på de resterande tre delarna lär få vänta ett tag.

Här streamar du: Dansar med vargar

Ellen Ripley (Sigourney Weaver) i "Alien 3". Foto: 20th Century Fox.

David Fincher – ”Alien3” (1992)

Den tredje delen i den klassiska Alien-serien markerar David Finchers regidebut. Filmen har en mörkare och mer existentiell ton än de föregående två när vi återvänder till Ripley (Sigourney Weaver), som efter en kraschlandning hamnar på en avlägsen fängelseplanet befolkad av våldsamma fångar och religiösa fanatiker. Ripley inser snart att hon inte är ensam Det finns en ny form av xenomorf som lurar bakom varje hörn och hon måste återigen slåss för sitt liv.

Produktionen var präglad av problem och motgångar. När den hade premiär möttes den av blandade reaktioner, men Fincher har med tiden vunnit uppskattning för sitt mod att ta serien i en ny riktning och det med en annan visuell stil. Alien 3 var bara början på en karriär som skulle göra Fincher till en mästare på mörka, psykologiska berättelser som Se7en (1995), Fight Club (1999) och Gone Girl (2014).

Här streamar du: Alien 3

Rachel (Kelly Preston) & Ruth (Laura Dern) i "Citizen Ruth". Foto: Miramax Films.

Alexander Payne – ”Citizen Ruth” (1996)

I och med förra årets stora succé The Holdovers (2023) visar Alexander Payne att han trots 30 år efter sin regidebut fortfarande håller hög kvalité. Hans allra första film följer Ruth Stoops (Laura Dern), en hemlös kvinna med drogproblem, som efter att ha blivit gravid igen hamnar mitt i en strid mellan abortmotståndare och abortförespråkare. Ruth blir ofrivilligt en symbol för båda sidor. Detta trots att hon själv bara vill fly sitt kaotiska liv.

Citizen Ruth banade väg för Paynes framgångsrika karriär med filmer som Election (1999),  Sideways (2004) och The Descendants (2011), och satte tonen för hans förmåga att kombinera social satir med gripande personliga berättelser. I nuläget har han fått motta två Oscars, båda för bästa manus efter förlaga.  

Här streamar du: Citizen Ruth

Den unga gitarristen (Erik Rutström) i "Gitarrmongot". Foto: Triangelfilm.

Ruben Östlund – ”Gitarrmongot” (2004)

Med två Guldpalmer hemma i bokhyllan har Östlund de senaste åren tagit filmvärlden med storm med sina säregna filmer. Långfilmskarriären började för drygt 20 år sedan med denna film som totalt delade kritikerkåren.

Filmen, som består av en serie löst sammanhängande scener, följer en rad udda och ibland obekväma möten i vardagliga miljöer. Med en dokumentär känsla utforskar Östlund människors sociala misslyckanden, pinsamheter och absurditeter. Vi möter exempelvis en man som spelar gitarr på ett udda sätt och tonåringar som utmanar varandra i destruktiva lekar. För den som kan sin Östlund vet att detta är något han återkommer till i flera av sina filmer.

Gitarrmongot var, som vi vet, bara början på en oerhört framgångsrik karriär som är långt ifrån över. Östlund har senare stått för internationella succéer som Turist (2014), The Square (2017) och Triangle of Sadness (2022).

Här streamar du: Gitarrmongot

Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) i "Synecdoche, New York". Foto: Sony Pictures Classics.

Charlie Kaufman – ”Synecdoche, New York” (2008)

Va? Gjorde inte Kaufman sin regidebut mycket tidigare kanske du som läser detta tänker. Kaufman har varit verksam i filmbranschen sedan sent 90-tal och då framför allt som manusförfattare för bland annat I huvudet på John Malkovich (1999) och Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Det var först 2008 han vågade sig på att regissera.

Hans regidebut är modig och tankeväckande och en film som suddar ut gränserna mellan verklighet och fiktion. Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman), en teaterregissör i New York, kämpar med sin livskris. När han får ett prestigefyllt konstnärsstipendium påbörjar han sitt mest ambitiösa projekt. Det är att återskapa sitt liv och sin värld i en enorm lagerlokal där verkligheten och hans konstnärliga visioner gradvis smälter samman.

Här streamar du: Synecdoche, New York

Thomasin (Anya Taylor-Joy) i "The Witch". Foto: Universal Pictures.

Robert Eggers – ”The Witch” (2015)

Det är väl ingen överdrift att påstå att filmvärlden har Eggers-feber just nu när hans nya film Nosferatu visas på biograferna. Med blott fyra långfilmer på sitt CV har han på kort tid blivit en av världens mest omtyckta regissörer med sin personliga stil. Filmen utspelar sig i 1600-talets New England och följer en familj som tvingas lämna sin stränga koloni för att bo ensamma vid ett skogsbryn. Dock inträffar mystiska händelser såsom försvinnandet av ett spädbarn. Familjen börjar därför misstänka att en ond kraft hemsöker dem.

Eggers har hyllades för sin historiska korrekthet med dialog baserad på 1600-talstexter och autentiska miljöer. Filmen balanserar suggestiv psykologisk skräck med en stark känsla av isolering och religiös fanatism. Det var även i samband med denna film som Anya Taylor-Joy gjorde sitt stora genombrott som dottern Thomasin, vars roll i familjens tragedi ständigt ifrågasätts.

Här streamar du: The Witch

Det var allt jag hade att erbjuda denna gång. Självfallet finns det fler regidebuter att uppmärksamma, kanske kikar vi närmare på dem längre fram.

Läs mer:

Kända regissörers debutfilmer – Del ett

Kända regissörers debutfilmer – Part Two

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL