Hissa svenska flaggan – fira nationaldagen med filmer om svensk historia
Filmer som fångat viktiga delar av vår historia
Genom åren har det gjorts en mängd stora filmer som skildrar olika skeenden i vårt lands långa historia. Här samlar vi flera av de mest uppmärksammade – som är perfekta att sätta på för att fira nationaldagen!
Utvandarna (2021)
Hemma på gården i Småland ser Kristina och Karl-Oskar hur livet sinar. Från väst, över det stora havet, hörs berättelser om en ny värld. Om en chans att börja om. Om chansen till ett nytt, bättre liv. Kristina och Karl-Oskar lämnar Sverige och beger sig ut på en resa utan återvändo.
I Jan Troells version från 1971 får vi följa utvandringen genom framför allt Karl-Oskars ögon. Den nya Utvandrarna som regisserats av Erik Poppe skildrar hustrun Kristinas berättelse och fick med Tove Lo och Gustaf Skarsgård på rollistan hela sju Guldbaggenomineringar. Denna nyaste titel på listan över filmer om svensk historia är helt klart värd att se (precis som Troells version).
Joe Hill (1971)
I denna film av den svenske mästerregissören Bo Widerberg följer vi en ung författare som emigrerar till USA där han inleder en olycksalig historia kantad av tuffa jobbsituationer. Det resulterar i att han går med i ett förbjudet fackförbund och sjunger ut sin manifestation genom Frälsningsarmén.
MER LÄSNING:
1939 (1989)
En annan klassiker som tar plats på listan är 1939. Den tar vid när andra världskriget bryter ut 1939 och följer Annika som flyttar från Värmland till Stockholm och börjar arbeta som servitris. Där träffar hon levnadsglada Berit och de två går ofta ut och dansar. På en nyårsfest träffar Annika den framgångsrike och berömda löparen, Bengt Hall. De vill dela livet tillsammans, men klarar Annika av det överklassliv som Bengt och hans familj lever?
Dom över död man (2012)
Den här filmen av Jan Troell skildrar den på 1930 och 1940-talet kontroversielle Torgny Segerstedts år som chefredaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning där han öppet och ihärdigt kritiserade nazismen. Detta i ett Sverige där politiker och kungen ville hålla landet neutralt. Bland rollerna hittar vi Jesper Christensen, Pernilla August och Ulla Skoog, vann en guldbagge för Bästa kvinnliga biroll.
Ådalen 31 (1969)
En film om vad som hände vid strejken i Ådalen, Sandviken. Den 14 maj 1931 sattes militär in mot de strejkande. Fem dog och fem skadades.
Ådalen 31 är nästa film av Bo Widerberg att ta plats på listan. Den gjorde stor succé lyckades med bedriften att bli Oscarsnominerad för Bästa utländska film.
Pelle Erövraren (1987)
I slutet av 1800-talet anländer två svenska emigranter, Lasse Karlsson och hans son Pelle, till den danska ön Bornholm i hopp om att hitta arbete på en gård och spara tillräckligt med pengar för att kunna resa till USA.
Svensk-danska Pelle Erövraren gick hela vägen och vann en Oscar för Bästa utländska film. Likaså blev Max von Sydow nominerad för Bästa manliga huvudroll.
Arn: Tempelriddaren (2007)
År 1150 föds Arn Magnusson på Arnäs gård i Västra Götaland. Han uppfostras i kloster och blir en bildad ung man och en skicklig krigare. I Cecilia möter han den stora kärleken, en kärlek som gör dem till offer för striden mellan den andliga och världsliga makten. Cecilia spärras in i kloster och Arn skickas som tempelriddare till Det Heliga Landet där kriget rasar mellan kristna och muslimer. När Arn återvänder hem måste han kämpa för sin kärlek och det som har blivit hans livsmål: att ena Sverige till ett enda rike.
Påkostade Arn: Tempelriddaren möttes av blandad respons av svenska kritiker såväl som biobesökare. Men prismässigt gjorde den bra ifrån sig när den vann Guldbaggen för både Bästa kostym och Bästa kvinnliga biroll (Bibi Andersson).
Arn: Riket vid vägens slut (2008)
Nu återvänder Arn hem för att skapa enighet och fred i sitt eget land och äntligen gifta sig med Cecilia. Väl hemma upptäcker han att det fortfarande finns de som vill hålla honom och hans älskade Cecilia ifrån varandra, men tack vare drottningen Blankas slughet kan de äntligen gifta sig. De bygger ett hem på Forsvik och för ett barn till. Men Arn vet att kriget hotar, det är bara en tidsfråga innan sverkrarna kommer att försöka återta kronan med hjälp av sina danska fränder. Med sin kännedom om utländsk stridsteknik och strategi bygger Arn en armé på Forsvik.
Arn: Riket vid vägens slut vann biopublikens pris under Guldbaggegalan 2009.
Se också Filmtopps intervju med Sverrir Gudnason och Staffan Göthe om SVT:s uppmärksammade miniserie En kunglig affär som berättar historien om den kontroversiella Hajbyaffären där Kung Gustaf V hade en hemlig romantisk affär med källmästaren Kurt Hajby.
VIDARE LÄSNING: