Harry Potter-filmerna rankade från sämst till bäst

Harry Potter-filmerna rankade från sämst till bäst

24 december 2022 kl. 12:12

Vilken är din favoritfilm från Harry Potters universum?

Harry Potter-universumet är återigen bioaktuellt med den nya spinoff-filmen "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott". Detta kastar givetvis nytt sken över den redan klassiska filmserien som numera utvecklas vidare med sina nya föregångare. 2001 hade Harry Potter och De Vises Sten biopremiär och startade ett äventyr som numera sträcker sig över snart tio filmer. Men hur pass bra är filmerna egentligen? Vilken är bäst och vilken är sämst?

Här kommer vår ranking över alla filmer inom Harry Potter-universumet.

10. Fantastiska vidunder och vart man hittar dem (2016)

Harry Potter-filmerna rankade från sämst till bäst
Foto: Warner Bros.

Tyvärr hamnar den första filmen i "Fantastiska vidunder"-serien än så länge sist på den här listan. New Scamander anländer i New York med en väska full av märkliga väsen. Problem uppstår när hans vidunder rymmer och börjar skrämma slag på storstaden.

Ett tydligt kliv mot barnsligare humor togs med denna första installation av vad som ska bli en ny filmserie av föregångare. Skämt om fetma, parningsritualer och alkoholdrycker som får dig att skrika gällt, är nyckeln här. Det känns som att filmskaparna tyckte att mugglarvärlden och trollkarlsvärlden i Harry Potter-filmerna kändes för lika. Därför verkar ett stort fokus ha lagts på att introducera ännu konstigare och rent ut sagt fåniga saker i magikernas värld.

Som en liten lustig bagatell kanske detta fungerar. Men i slutändan står filmen och trampar vatten utan att veta vilken riktning den ska ta. Möjligtvis är det en karaktärsintroduktion av den konstige Scamander. Men knappast en introduktion av nytt långt spännande äventyr.

9. Harry Potter och Hemligheternas Kammare (2002)

chamber-of-secrets
Foto: Warner Bros.

Den andra Harry Potter-filmen är den svagaste i serien av flera anledningar. Med sina 2 timmar och 41 minuter är det absolut den längsta och segaste installationen. Harry är tillbaka på Hogwarts som nu plågas av en mystisk varelse som förstenar elever, djur och allt i sin väg. Envist vägrar ansvariga att stänga ned skolan, trots livsfara. Hemligheternas Kammare saknar på något sätt trovärdighet till och med i trollkarlsmått. Var är alla lärare, varför stängs inte skolan ned när elever nästan dör och vem anlitade en clown till svartkonstlärare?

Många viktiga och roliga saker introduceras i denna film, Weasleys hus, Tom Dolders dagbok, husalfen Dobby och polyjuice-elixiret som gör att man kan förvandla sig till vem som helst. Det räcker dock inte för att ge en högre placering till detta ganska långt utdragna actiondrama.

8. Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott (2018)

Jude Law som Dumbledore.
BILD: Pottermore. Vad säger du? Kostym eller inte kostym på Dumbledore? Foto: Warner Bros.

Johnny Depp som Gellert Grindelwald och Jude Law som Albus Dumbledore. Den andra filmen av föregångarna är allt som den första borde ha varit. Insatserna är högre, karaktärerna djupare och tempot snabbare. Newt Scamanders förflutna utvecklas och Grindelwalds syfte blir tydligare. Mindre vidunder och mer mörker. Även humorn fungerar bättre och balansen mellan allvar och skoj är mer genomtänkt.

Fantastiska vidunder 2 återbesöker också allas älskade skola Hogwarts och bara de scenerna borde vara tillräckliga för att få fanatikern att hoppa av glädje. Som uppföljare är det en välkomnande förbättring i trollkarlsvärlden som ger mer hopp för fortsättningen.

7. Harry Potter och Den Flammande Bägaren (2005)

goblet-of-fire-3
Foto: Warner Bros.

Den fjärde är den mest självständiga i filmserien. Här handlar det om andra trollkarlsskolor i Europa, en stor trollkarlsturnering och även världsmästerskapen i Quidditch. Inget av detta är relevant för helheten av Harry Potter-filmserien och tillför aldrig något till huvudhandlingen.

Utöver det är filmen charmig men lite för tonårsfokuserad. Ron och Harry kämpar med tjejproblem och odlar långt hår. Intentionen att göra en film som reflekterar karaktärernas ålder syns men någonstans faller det. Ofta blir det töntig slapstick-komedi där Harry blir knuffad i vattnet eller uppraggad av spöken.

Mot slutet tar filmen sig och blir riktigt bra när Voldemort gör entré. Men det räcker inte för en högre placering eftersom filmen i sin helhet är för löjlig och inte riktigt delaktig i huvudhandlingen. Botten är nådd när ett gapigt rockband plötsligt börjar skräna på deras julbal. Finns det ens elektricitet på Hogwarts?

6. Harry Potter och De Vises Sten (2001)

philosophers-stone
Foto: Warner Bros.

De vises sten är den första i serien och regisserad av Chris Columbus som också gjorde Hemligheternas Kammare. Dessa två har en annan stil än de övriga filmerna och känns mer sagoinspirerade. Detta är filmen som presenterar Hogwarts för första gången. Lärarna, besvärjelserna och hemligheterna. På många sätt är det en barnfilm.

De vises sten hamnar tyvärr inte högre på listan och det är inte för att det är en dålig film, utan snarare för att de andra helt enkelt är starkare verk. Vissa element blir också lite löjliga jämfört med de andra filmerna. Varför måste De Vises Sten vaktas på Hogwarts om den nu eftersöks av farliga trollkarlar? Sätter inte det unga elever i onödig livsfara? Mysigt och lite magiskt, men hamnar inte högre än såhär.

5. Harry Potter och Dödsrelikerna Del II (2011)

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS – PART 2
Foto: Warner Bros.

Den sista filmen innehåller en mycket tillfredsställande uppgörelse. Kanske för tillfredsställande. Voldemort vill göra slut på Harry en gång för alla och bestämmer sig för att attackera Hogwarts. Alla sju tidigare filmer har byggt upp mot detta episka avslut. Men allting är inte perfekt. Det känns som att hastiga element läggs in bara för att. Till exempel blir Neville plötsligt handlöst förälskad i Luna Lovegood. Var kom det ifrån?

Den sista scenen är också tramsigt smetig och förstör mystiken med handlingen och karaktärerna. "Slutet gott allting gott"-slut känns i dagens filmklimat förlegat och tråkigt. Den sista filmen är snyggt gjord med mycket mörker och elände, men kanske lite för lite drama och finess för att hamna högre på listan.

4. Harry Potter och Halvblodsprinsen (2009)

half-blood-prince
Foto: Warner Bros.

Halvblodsprinsen är egentligen startskottet mot slutet. Det är här som Harry börjar efterforska i Voldemorts förflutna och planer läggs upp på hur han faktiskt ska kunna besegras. Det är dock på något sätt bitterljuvt eftersom filmen verkligen slutar i moll. Star Wars: The Empire Strikes Back har blivit en modell i dag för mellanfilmen där det onda segrar och det stämmer in här. Ironiskt nog är filmen också kanske den mest komiska i serien.

Ron och Hermiones relation utvecklas mycket mer och Harry och Ginnys likaså. Även Quidditch tar större plats. David Yates har här tagit fram en ny ton för filmerna. Mörkt, bittert och grått. När filmen väl når klimax är du slutkörd trots att den egentligen tempomässigt är mycket långsammare än den förra.

3. Harry Potter och Fenixordern (2007)

order-of-the-phoenix-2
Foto: Warner Bros.

Den femte Harry Potter-filmen är extremt tillfredsställande på många plan. Dramaturgiskt sett är den kanske den mest spännande i serien. Till en början är det inte ens säkert att han Harry får återvända till Hogwarts. Väl där vägrar Dumbledore att tala med honom. Han isoleras när ingen tror honom angående Voldemort och tillsammans med sina vänner tvingas han göra revolt mot självaste Hogwarts. Grädden på moset är den otroligt episka duellen på slutet mellan Voldemort och Dumbledore.

Fenixordern handlar i grund och botten om vänskap och mod. Harry är inte ensam i denna strid. Filmen sätter verkligen pricken över i:et på allt som en Harry Potter-film ska vara. Dramatisk, rolig men samtidigt mörk.

2. Harry Potter och Fången Från Azkaban (2004)

prisoner-of-azkaban
Foto: Warner Bros.

Harrys tredje år kantas av dementorer som suger glädjen ur alla i närheten och en galen mördare som är ute efter honom. Många favoriserar denna installation som verkligen skapade formeln för filmserien. Den är lite vad Goldfinger var för James Bond en gång i tiden.

Regissören Alfonso Cuaron ändrade i princip allt från förra filmerna. Kostymerna, scenerna, skolans utseende, fotot, tonen och stämningen. Michael Gambon tog den då avlidne Richard Harris plats som en mer energisk Dumbledore. Pigga skådespelare som Gary Oldman som Sirius Black och David Thwelis som professor Lupin gjorde minnesvärda insatser. Filmen hade varit sämre om det inte vore för deras karaktärer och prestationer.

1. Harry Potter och Dödsrelikerna Del I (2010)

deathly-hallows-part-i
Foto: Warner Bros.

Långt och länge kan det skrivas om varför  den första delen av Dödsrelikerna är den bästa filmen i serien. Egentligen går den fullständigt emot standardformatet och det är precis det som är så spännande. Filmen utspelar sig inte ens på Hogwarts.

Hur blir fortsättningen på en film som slutat så eländigt som förra? Hur kan ännu starkare intryck göras? Jo, låt hopplösheten och mörkret fortsätta att bryta ned äventyret, karaktärerna och även publiken. Harry, Ron och Hermiones relation och överlevnad ställs på sin yttersta spets. Publiken har nu följt dessa karaktärer i sex filmer. Vad händer när världen omkring dem går sönder och allt hopp ställs till deras omöjliga uppdrag?

Första delen av Dödsrelikerna har kallats för en enda lång campingresa. Men då har du som tittare helt missat poängen. Denna film är bryggan mellan alla sex tidigare filmer och den majestätiska upplösningen som komma skall. Det är hopplösheten våra hjältar känner efter att med nöd och näppe klara sig undan knipa efter knipa utan att ha någon som helst aning om hur de ska slutföra sitt uppdrag.

Den ultimata "point of no return" i hela filmserien. Kanske är det svårt att se denna film utan de andra. Men som en del av serien är den kanske den viktigaste av alla och därför toppar den denna lista.

Scrolla vidare för fler listor, eller spana in vårt svåra Harry Potter-quiz!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL