Bild från filmen Krampus. Foto: Steven Unwin, Universal Pictures

Alternativa julfilmer vi vill se i framtiden!

Rasmus Torstensson
23 december 2020 kl. 10:00

Gary Oldman som jultomte i ett skräckdrama? Varför inte!

Varje år släpps det mängder med filmer som försöker gestalta känslorna kring jul. Men de urflippade genrefilmerna, där julen snarare används som kuliss, lyser med sin frånvaro. Det vill jag ha ändring på i framtiden!

Nyligen recenserade jag en "En dödlig jul", en tysk film på Netflix. Trots att filmen i sig inte var något att hänga i granen hade den ett upplagg som jag fastnade för. I stil med Bad Santa och Die Hard handlade inte filmen om julen, utan råkade bara utspela sig samtidigt som den. Det fick mig att inse hur mycket jag uppskattar filmer som tar en genre, som julfilmer, och totalt vänder ut och in på premissen. Vid en snabb granskning är det lätt att se att många sådana filmer inte existerar. Och de som gör det är, med några få undantag, usla. Ja, jag tänker på dig, Krampus.  

Därför kommer den här listan kommer att ge fem förslag på hur några framtida julfilmer skulle kunna utformas. Där fokus nödvändigtvis inte ligger på julen i sig utan alltså, mer eller mindre, använder julen som ram i vilken handlingen utspelar sig. Varje förslag kommer ge förslag på regissör, samt några skådespelare som skulle kunna tänkas ingå i filmen. 

Gerard Butler räddar julen i "Christmas has fallen"

Gerard Butler räds inte elaka filmterrorister. Foto: Focus Features

"Christmas has fallen" kommer givetvis att hända, det är bara en tidsfråga. Det har gjorts tre "...has fallen"-filmer tidigare. Olympus, London och Angel har alla fallit. Samtliga tre är hjärndöda på ett sätt som får många tittare att vilja vrida sig ut och in, vilket även gäller undertecknad. Men har Gerard Butler sparkat röv i både New York och London borde han få chansen att rädda julen också. Det är sen gammalt. Och vem vore mer lämpad att regissera detta spektakel än ökända Michael Bay (Transformers)? Tänk er att en stor stygg terror-grupp invaderat valfri huvudstad under julen. En gigantisk bomb är placerad.... ja någonstans. Det blir Butlers uppgift att stoppa dem när julfirandet hotas. Explosioner? Finnes! 

Regi: Michael Bay

Genre: Action

Med: Gerard Butler,  Mark Strong (Mr.Elak-skurk som i en scen gormar "ho, ho, ho") och Morgan Freeman. Kanske ska Sylvester Stallone in och veva också, för sakens skull. 

Gary Oldman spelar manipulativ skräcktomte i "Santa Claus"

Gary Oldman + Guillermo Del Toro = sant. Foto: American Zoetrope

En fråga jag ofta ställer mig är: Varför har inte Gary Oldman spelat jultomten än? Mannen som är känd för sitt karaktärsskådespeleri vore utmärkt som en lömsk monstertomte som kidnappar barn och sedan förslavar dem som tomtenissar i ett skräckdrama signerat Guillermo Del Toro. Tänk pojkarna-på-ön-scenen i Pinocchio blandat med Hans och Greta, Pans Labyrint och Charles Dickens. Tänk en Steampunk-doftande skräckhistoria som utspelar sig i England under industrialismen. Tänk att historien berättas ur ett gatubarns perspektiv, som blir kidnappad men slutligen besegrar tomten och frigör de andra barnen. Givetvis med starka sociala undertoner om att övervinna sina inre rädslor. Hur som helst är detta något som Del Toro borde sätta tänderna i direkt! 

Regi: Guillermo Del Toro

Genre: Skräck, Drama

Med: Gary Oldman, Jacob Tremblay (barnet), Cate Blanchett (Arg tomtemor) 

Willem Dafoe som paranoid författare i "En narkomans julafton"

Willem Dafoe skulle passa perfekt i ett nattsvart juldrama av Lars Von Trier Foto: Zentropa

Lars Von Trier, mannen som skapar kontroverser var han än rör sig, skulle mycket väl kunna regissera ett nattsvart juldrama.

Möjlig synopsis: "En narkomans julafton utspelar sig något år efter covid-pandemins framfart och handlar om en före detta framgångsrik författare. Han har parallellt med de senaste årens misslyckanden utvecklat ett kraftigt heroinmissbruk och stött bort sin familj. För att råda bot på sitt missbruk isolerar han sig i en stuga långt ifrån civilisationen samtidigt som han arbetar på sitt magnum opus med titeln En narkomans julafton, en jättelik julberättelse där han hämtat inspiration från sin trasiga barndom. Boken är tänkt att fungera som både bikt och en förklaring riktad till de han sårat. Men i sitt närmast maniska tillstånd, med abstinensen ständigt närvarande, tar det inte lång tid innan författaren börjar ifrågasätt vad som är verkligt och inte."

Becksvart mörker? Check. En huvudperson som ifrågasätter sin egen existens? Check. Ett tabu-lagt ämne? Check. Lars Von Trier har tidigare skildrat psykisk ohälsa i både Antichrist och Melancholia men varför han ännu inte tagit avstamp i jultidernas känslomässiga tveeggade svärd är orimligt. Upplägget i filmen kan ses som löst baserad på Charles Dickens En julsaga. Om han skulle göra filmen på engelska vore Willem Dafoe ett perfekt val i huvudrollen, medan Mads Mikkelsen skulle passa som handen i en dansktalande version. 

Regi: Lars Von Trier

Genre: Drama (givetvis med en gnutta misär och psykologisk skräck)

Med: Willem Dafoe (engelsk), Mads Mikkelsen (Dansk). Rollistan skulle behövas fyllas ut i de ångestfyllda (och mer eller mindre sanningsenliga) flashbacks till barndomen som författaren får.

Vampyrerna tillbaka i "What We Do During Christmas"

Ett  återseende av vampyrerna från "What We Do in the Shadows". Foto: Unison Films 

I mitt tycke är "What We Do in the Shadows" inte bara Taika Waititis bästa film, utan också en av de roligaste under hela 10-talet. Kan det vara för att det är den enda filmen som han fick hjälp att både skriva och regissera (av Jemaine Clement)? Det låter jag vara osagt. Hur som helst är det väl dags för ett återbesök!

What We Do in the Shadows spelas in i mockumentärformatet, det vill säga som en låtsasdokumentär i stil med serien The Office. I What We Do During Christmas följer dokumentärfilmerna från den första filmen upp sitt reportage för att se vad som hänt sen sist. Julen stundar och vampyrerna planerar att hålla i stor, blodig julbjudning i sitt kråkslott. Vilket givetvis inte går som planerat. 

Regi: Taika Waititi, Jemaine Clement 

Genre: Komedi 

Med: Originalensemblen, kryddat med ett par skådisstjärnor för att signalera att Taika Waititi nu "faktiskt vunnit en Oscar". Typ Ryan Reynolds, Cate Blanchett och Tina Fey. 

Steven Soderbergh och 25 kupprånare i "Ocean's 25"

25 stycken bankrånare slår till mot ett lyxhotell på juldagen i Oceans 25. Foto: Warner Bros.

Steven Soderbergh har inte rosat marknaden de senaste åren. Ett par filmer har visserligen varit helt okej, bland annat Logan Lucky, men sammantaget har han inte varit i närheten av verkshöjden i början på 00-talet. Därför är det återigen dags för comeback med filmserien som gjorde Soderbergh stor på riktigt, Ocean's-filmerna! Och vad skulle passa bättre än att göra kuppserien ännu mer komplex genom att låta 25 stycken brottslingar råna ett lyxhotell den 25 December? Inte mycket, om du frågar mig! 

Soderbergh har alltid gillar att ha många bollar i luften samtidigt och här skulle han få jobba som en galning. Att inkludera 25 karaktärer i en två timmar lång film är ett uppdrag som skulle få vilken regissör som helst att slita håret av sig, men är det någon som kan lyckas är det Soderbergh. Ta originalensemblen från Oceans 13 mixat med kvinnorna från Ocean's Eight och släng in lite ny, fräsch energi i form av unga stjärnskott och rollistan skulle kunna bli den mest gala-värdiga någonsin. Om inte annat vore det en otroligt roligt att se om det är ens är möjligt att rå ett projekt av den här magnituden i hamn. 

Regi: Steven Soderbergh

Genre: Action, Komedi, Crime 

Med: George Clooney, Brad Pitt, Cate Blanchett, Sandra Bullock m.fl. (med emfas på med flera).

För fler listor --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL