Filmer baserade på Shakespeare – Filmtopp listar 10 favoriter

Filmer baserade på Shakespeare – Filmtopp listar 10 favoriter

Oskar Gustavsson Klingenstierna
15 september 2024 kl. 15:00

Världens största dramatiker på vita duken

Inte sällan används litterära verk som förlagor när filmer ska göras. En av världens mest spelade och berömda dramatiker är utan tvekan William Shakespeare (1564–1616). Med jämna mellanrum adapteras hans verk till filmduken och inte sällan av den brittiska regissören och skådespelaren Kenneth Branagh. Förutom några av Branaghs produktioner följer här en gedigen genomgång över de bästa filmerna som är baserade på några av Shakespeares mest kända verk.

Jag är övertygad om att de allra flest kan räkna upp några av Shakespeares verk och sedan på ett koncist vis förklara handlingen. Romeo och Julia (1597) står för förbjuden kärlek och när man pratar om Hamlet (1603) är det alltid någon som avfyrar den ikoniska repliken: ”Att vara eller inte vara…”.

Denna lista kommer enbart att uppmärksamma filmer som är de mest hängivna till Shakespeares verk. Därför kommer filmer som tydligt är inspirerade av Shakespeare men är placerade i en annan kontext, som exempelvis Lejonkungen (1994), West Side Story (1961 & 2021) och 10 orsaker att hata dig (1999), inte att inkluderas. Därtill finns den oscarsbelönade Shakespeare in Love (1998) och Orson Welles uppmärksammade Falstaff (1965) vars manus kommer från flera olika pjäser av Shakespeare. Nedan listas ett helt gäng av de bästa filmadaptionerna av Shakespeares verk. Följ med på en vandring bland stora kostymer, förtrollande skogar, höga balkonger och långa slottskorridorer.

Hamlet (Laurence Olivier) & Ofelia (Jean Simmons) i "Hamlet". Foto: Rank Film Distributors Ltd.

Hamlet (1948)

Den som spelat i många verk av Shakespeare, vid sidan av Kenneth Branagh, är den brittiska skådespelaren Laurence Olivier (1907–1989). Han hade sin storhetstid på 1940- och 50-talet men var verksam ända fram till sin död 1989. Det vore i det närmaste en skandal att inte inkludera Olivier i en lista som denna. För rollen som Hamlet vann han en Oscar för ”bästa manliga huvudroll”. Hamlet, som är prins av Danmark, går och grubblar över existentiella frågor. Hans far har blivit mördat och samtidigt hyser han varma känslor för den unga och vackra Ofelia (Jean Simmons). Det är upp till den unge prinsen att hålla sinnet skarpt och att inse att det är bättre att fly än att illa fäkta innan det är för sent…

Vid sidan av Hamlet gjorde Laurence Oliver även filmatiseringar av Henry V (1944) och Richard III (1955) där han tog på sig regiansvaret och huvudrollen. Den förstnämnda erhöll han en Heders-Oscar för pågrund av hans framgång i att förflytta Shakespeares verk från teaterscenen till filmduken.

Här streamar du: Hamlet

Marcus Antonius (Marlon Brando) i "Julius Caesar". Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Julius Caesar (1953)

Efter att Joseph L. Mankiewicz regisserat och skrivit manus till dundersuccén Allt om Eva (1950), som nominerades till 14 (!) Oscars, valde han att ta sig an något betydligt äldre verk. Detta är en storslagen filmatisering av Shakespeares pjäs som tar grepp om makt och förräderi i det antika Romarriket. För historienörden, eller den måttligt allmänbildade, som känner till vilket abrupt slut Julius Caesars liv fick, kommer att känna igen sig. Vi får se den alltid lika sevärda Marlon Brando när han spelar Marcus Antonius, som var en av Caesars (Louis Calhern) närmsta män. I rollen som den plågade och kluriga Brutus ser vi James Mason som idag förmodligen mest är känd för sin roll som Isaac of York i Ivanhoe (1982) som visas traditionsenligt på nyårsdagen. I övriga roller syns Deborah Kerr, John Gielgud och Alan Napier.

Filmen är känd för att till stor del vara nitiskt trogen originalverket. Det är endast ett fåtal scener som reviderats, vilket gör filmatiseringen unik. Succén blev ett faktum och filmen ansågs vara ett unikt och lyckat möte mellan teater och film.

Här streamar du: Julius Caesar

Julia (Olivia Hussey) & Romeo (Leonard Whiting) i "Romeo och Julia". Foto: Paramount Pictures.

Romeo och Julia (1968)

Berättelsen om det unga förälskade paret i Verona hör till Shakespeares absolut mest kända. De allra flesta kan historien om släkterna Montague och Capulet som är bittra fiender, men Romeo och Julia låter inte deras familjers fejd stoppa deras kärlek att spira. Intrigen behöver inte någon närmare beskrivning utan det räcker att stämpla historien som den mest klassiska kärlekshistorien i världshistorien, och kanske det dramat som är det mest spoilade någonsin?

Denna filmatisering hade premiär 1968 och i huvudrollerna ser vi Leonard Whiting och Olivia Hussey. Den sistnämnda är i Sverige mest känd genom att ha spelat Rebecca of York i nyårsdagens obligatoriska film Ivanhoe (1982). Filmen är ett storartat kostymdrama med påkostade miljöer och en sådan film som passar bäst en regnig och kall hösteftermiddag. Zeffirellis gjorde även filmatiserade även Shakespeares Så tuktas en argbigga (1967) med det skandalomsusade äkta paret Elizabeth Taylor och Richard Burton.

Här streamar du: Romeo och Julia

Henry V (Kenneth Branagh) i "Henry V". Foto: Curzon Film Distributors. 

Henry V (1989)

Nu börjar vi vår resa mot 1990-talet som till stor del innehåller många Shakespeare-adaptioner av en viss Kenneth Branagh. I denna iklär han sig rollen som den unge kungen Henry V (5e) av England som försöker överta den franska tronen. Genom svåra utmaningar leder han sina trupper längre och längre in i Frankrike där den franske armén tycks vara oövervinnerlig med sin numerära överlägsenhet. Mitt i allt elände uppstår även kärlek mellan Henry och den franske kungens dotter – Katarina (Emma Thompson).

Filmen är framför allt hyllad för sin realistiska skildring av krig, inte minst av Slaget vid Azincourt (1415). Därutöver gör Branagh en av sina bästa, kanske den allra bästa enligt mig, rolltolkningar på vita duken med känslomässighet och ett flertal inspirerande tal. För den som önskar se en något äldre filmatisering finns Henry V (1944) med Laurence Olivier i titelrollen, som är minst lika sevärd.

Här streamar du: Henry V

Don Juan (Keanu Reeves), Don Pedro (Denzel Washington), Beatrice (Emma Thompson), Benedick (Kenneth Branagh), Hero (Kate Beckinsale) och Claudio (Robert Sean Leonard) i "Mycket väsen för ingenting". Foto: The Samuel Goldwyn Company.

Mycket väsen för ingenting (1993)

Detta är en filmatisering av en av Shakespeares betydligt mindre kända pjäser, som rätt och slätt en romantisk komedi. Dessvärre är den något bortglömt då 1990-talet var ett decennium mångt och mycket präglades av oerhört många rom-coms. Rollistan är förmodligen den mest kändistäta på den här listan. Återigen dyker Kenneth Branagh upp och i resterande roller hittar vi bland annat Emma Thompson, Robert Sean Leonard, Denzel Washington, Kate Beckinsale, Keanu Reeves och Michael Keaton.

Handlingen är tämligen enkel. Det är två parallella historier vi får uppleva. Den ena är mellan de förälskade Hero (Beckinsale) och Claudio (Leonard), vars lycka stöter på motstånd när Don Juan (Reeves) fabricerar rykten om att Hero varit otrogen. Den andra historien handlar om Benedick (Branagh) och Beatrice (Thompson) som ständigt grälar i stället för att erkänna sina känslor för varandra. Dessa två historier varvas med en rad olika förvecklingar och tokigheter – allt som behövs för en riktigt bra komedi med andra ord.

Här streamar du: Mycket väsen för ingenting

Richard (Ian McKellen) i "Richard III". Foto: Guild Film Distribution.

Richard III (1995)

Några år innan Ian McKellen blev Gandalf med hela världens filmtittare kunde vi se honom i rollen som den listiga lögnaren Richard. Shakespeares drama bygger på maktgirighet och en rivalitet syskonen emellan. Den yngsta brodern Richard vill ta över tronen från sin äldre bror, och tillika den rättmätiga arvtagarna till tronen, Edward (John Wood). Handlingen är placerad i ett påhittat fascistiskt England på 1930-talet. Några namn i rollistan är Robert Downey Jr., Annette Bening, Maggie Smith och Jim Broadbent.

McKellen hade tidigare spelat rollen på teaterscenen och blev därför involverad i arbetet med att försöka göra en film på Shakespeares drama. I filmen spelade han inte enbart huvudrollen utan var även krediterad för bearbetningen av manuset och som exekutiv producent.

Här streamar du: Richard III

Laertes (Michael Maloney), Claudius (Derek Jacobi), Gertrude (Julie Christie) & Hamlet (Kenneth Branagh) i "Hamlet". Foto: Sony Pictures.

Hamlet (1996)

För den som vi det här laget fått nog av Kenneth Branagh kommer här ännu en med honom som både regissör och huvudrollsinnehavare. Denna version av Shakespeares drama är förmodligen Kenneth Branaghs magnum opus som har en speltid på drygt fyra timmar. Handlingen är bekant för de flesta. Hamlet spelas av regissören själv och hans kärleksintresse Ofelia spelas av Kate Winslet. Resten av rollistan utgörs av bland annat Julie Christie, Timothy Spall och Jack Lemmon.

Eftersom det ingår två olika versioner av Hamlet på listan kanske du som läser undrar om det är någon skillnad på dem förutom att de gjordes med femtio års mellanrum. Generellt är Oliviers version mer småskalig och teatralisk medan Branaghs är mer modern och bombastisk. Småkul kuriosa är att både Winslet och DiCaprio (Romeo & Julia) medverkade i varsin Shakespeare-film innan de klev ombord på Titanic som blev 1997 års stora film.

Här streamar du: Hamlet

Puck (Stanley Tucci) & Oberon (Rupert Everett) i "En midsommarnattsdröm". Foto: Fox Searchlight Pictures. 

En midsommarnattsdröm (1999)

Den andra komedin på listan är historien om det unga förälskade paret Hermia (Anna Friel) och Lysander (Dominic West) som flyr in i den förtrollade skogen. I skogen finns bland annat den tokiga Puck, spelad av en barbröstad Stanley Tucci i en utstyrsel som till stor del liknar den som James McAvoy i rollen som herr Tumnus hade i Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet (2005) några år senare. I den magiska skogen bor dessutom älvkungen Oberon (Rupert Everett) och älvdrottningen Titania (Michelle Pfeiffer). Därutöver ger sig även Demetrius (Christian Bale), som är Hernias egentliga fästman, ut i skogen och hack i häl Helena (Calista Flockhart) som hyser varma känslor för Demetrius.

Som du säkert märker är filmens handling en stor utmaning att sammanfatta kort. Detta är ett innehållsrikt drama med ett stort och färgstarkt persongalleri, starka känslor, förvecklingar, magiska trolldrycker och humor.

Här streamar du: En midsommarnattsdröm

Tubal (Allan Corduner) & Shylock (Al Pacino) i "Köpmannen i Venedig". Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Köpmannen i Venedig (2004)

För dig som inte är så väl bevandrad i Shakespeares verkförteckning är detta förmodligen en ny bekantskap. Handlingen utspelar sig i, som titeln avslöjar, Venedig där köpmännen i roliga mössor flockas vid de olika hamnarna i staden som är full av vatten. Antonio (Jeremy Irons) väljer att hjälpa sin vän Bassanio, spelad av Joseph Fiennes (ja, Ralphs bror), som är i behov av pengar. Han väljer att vända sig till den sluge utpressaren Shylock (Al Pacino) som vill ha den, enligt honom, stora glädjen att skära en bit kött från Antonios kropp, i stället för att ta emot pengar om lånet inte skulle betalas tillbaka i tid. Det hela kommer sedan att avgöras i rätten där Shylock får det hett om öronen.

Här streamar du: Köpmannen i Venedig

Lady Macbeth (Frances McDormand) & Macbeth (Denzel Washington) i "The Tragedy of Macbeth". Foto: Apple TV+.

The Tragedy of Macbeth (2021)

Ett av de senaste tillskotten av Shakespeare-adaptioner är Joel Coens version av tragedin Macbeth (1606). I den här versionen ser vi Denzel Washington i titelrollen och Frances McDormand i rollen som hans fru. Några häxor, magnifikt gestaltat av den plastiska Kathryn Hunter, inbillat Macbeth om att han kommer bli den nya kungen över Skottland. Vid sin sida har han den listiga Lady Macbeth som mer än gärna vill se Macbeth som kung och sätter sedan planerna i verket för att uppfylla den önskningen.

Coens version är i svartvitt och oerhört snygg – fotot, ljussättningen och miljöerna håller en hög nivå och filmen är därav ett måste för en inbiten cineast. Den fick välförtjänta oscarsnomineringar i kategorierna ”bästa foto” och ”bästa scenografi”. Därutöver fick även Denzel en nominering för ”bästa manliga huvudroll”.

Här streamar du: The Tragedy of Macbeth

Bonustips!

En midsommarnattsdröm (1935), Henry V (1944), Othello (1951), Trettondagsafton (1996), Romeo & Julia (1996), Titus (1999), As You Like It (2006), Coriolanus (2011), Much Ado About Nothing (2012), Macbeth (2015) & King Lear (2018).

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL