Filmcirkeln tröttnar – karaktärerna som bör pensioneras
Fyra filmkaraktärer som borde pensioneras.
Filmcirkelns kumpaner David, Vidar och Marcus har tröttnat på dessa återkommande karaktärer och tycker att de bör pensioneras.
Hollywood älskar att återanvända klassiska karaktärer gång på gång trots att biopubliken inte alltid delar den kärleken om vi ser till biointäkter. Här kommer ett gäng karaktärer som Vidar, David och Marcus i Filmcirkeln tycker ska pensioneras och inte få fler filmer nu.
Vidar Justegård har tröttnat på:
Robin Hood och Kung Arthur
Si sådär var femte år kommer det en ny modern tolkning av antingen Robin Hood eller Kung Arthur. De har båda oftast en sak gemensamt – de bombar på biograferna. Publiken är uppenbarligen inte intresserad, men ändå envisas Hollywood med dessa nytolkningar.
Jag kan föreställa mig hur de pitchas på ett styrelsemöte fullt med kostymnissar. Studiochefen efterfrågar en ny originell idé, en nervös praktikant räcker upp handen och förslår något nyskapande och originellt. Rummet blir tyst, en kostymnissar föreslår en ny modern version av Robin Hood där han istället stjäl från de fattiga och ger till de rika och kung Arthur har förvandlats till en drake. Studiochefen och de övriga kostymnissar jublar. Pengar pumpas in i produktionen, men ändå blir det inga biointäkter.
Bortsett från fjolårets The Green Knight (där Kung Arthur får nöja sig med en liten biroll) har det inte kommit någon bra version av Robin Hood eller King Arthur sedan 90-talet eller början av 00-talet. Det är dags att lägga de här karaktärerna på hyllan i 50 år eller så nu. Folket har uppenbarligen talat, ingen vill ha dem.
Marcus Ljung har tröttnat på:
Sherlock Holmes
Jag kan inte vara den enda som har ledsnat på detektiven Sherlock Holmes. Googlade lite snabbt och fick fram en lista på 52 produktioner där den äldsta var över 100 år gammal. Sherlock Holmes har redan gjorts i alla möjliga former, film som serie, tecknat som spelfilm. Och även genom olika tider, dåtid, nutid och framtid.
Benedict Cumberbatchs tolkning av karaktären i den populära serien är min favorittolkning av honom och det är hög tid att pensionera honom nu. Det kan väl inte finnas tydligare tecken på att något är urvattnat när nya filmer handlar om Sherlock Holmes syskon. Nu räcker det.
David Lindahl har tröttnat på:
Peter Pan
Pojken som aldrig vill bli stor, ja, ja, ja, vi fattar. Peter Pan är en otroligt vacker historia som tål att berättas flera gånger om. Och det är exakt vad som har gjorts. Från en stumfilm 1924 till Disneys 50-tals tecknade film och moderna tolkningar under 2000-talet. Steven Spielberg lattjade till det 1991 och gjorde en vuxen Peter Pan, 2004 kom en film om hur författaren faktiskt skrev boken om Peter Pan och 2020 en film om bara Wendy, Tack, men inte mer.
Det är i skrivande stund ännu fler filmer på gång om Peter Pan, bland annat från Disney med Green Knight-regissören David Lowery bakom kameran. Jag behöver inte säga mer än att jag är mycket skeptisk.
Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt
Om podcasten Filmcirkeln
Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.
Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".
Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.