Draft Day.

Filmcirkeln tipsar – tre riktigt underskattade filmer

Filmcirkeln
09 mars 2022 kl. 10:00

Filmcirkeln tipsar om tre riktigt underskattade filmer.

Vissa filmer möts av oförtjänt hård kritik. Filmcirkeln har samlat tre riktigt underskattade filmer som du borde se och ignorera alla gnälliga röster.

Vidar Justegård tipsar om:

Atlantis – En försvunnen värld (2001)

Atlantis.
Foto: Disney.

I början av 2000-talet fortsatte Disney med sina tecknade filmer, men strök musikalelementen. Först på tur var Atlantis – En försvunnen värld. Första gången jag såg den var under ett biobesök som har funnits med mig länge sedan dess. Det var något nytt, en seriösare ton, mer fartfyllt och mer spänning än Disneys tidigare filmer. En familjevänlig Indiana Jones om man så vill, med en väl utarbetad mytologi som man gärna hade dykt djupare i.

Tyvärr möttes inte den av jubelrop och brukar ofta hamna i botten när Disneys tecknade filmer från den här eran rankas. Detta är något som jag har upptäckt på senare år och jag kan verkligen inte förstå kritiken. Det här är äventyrsfilm för yngre på en riktigt hög nivå och är nog den Disneyfilm jag oftast väljer om jag ska se om något från studion. Underskattad är verkligen namnet.

David Lindahl tipsar om:

Draft Day (2014)

Draft Day.
Foto: Lionsgate.

Sportfilm tänker ni. Och det är både rätt och fel. Draft Day handlar om allt som händer utanför planen i amerikanarnas mest populära sport – amerikansk fotboll. Och det är just det som är så spännande. Vi har redan sett quarterbacks servera bollar till höger och vänster. Vi har redan sett underdogs vinna. Detta är något annat, och jag älskar det!

"Draft Day" är ett nervigt sportdrama med en lysande Kevin Costner i huvudrollen som en hårt pressad manager för ett uträknat lag. Under en dag följer vi hans hektiska schema när han tar sig igenom årets stora, "draft day", när collegespelare väljs till storlagen.

Missa inte denna unika film som helt utan klyschiga sportögonblick lyckas leverera en historia som både visar fulspelet bakom planen och passionen för sporten. Draft me säger jag!

Marcus Ljung tipsar om:

Pocahontas (1995)

Pocahontas.
Foto: Disney.

Jag vet att Pocahontas-historien i verkligheten säkert inte var så mycket av en kärlekshistoria, utan något mycket mörkare. Och kanske borde Disney därför ha kallat sin huvudkaraktär för något annat. Kanske är Terrence Malicks The New World en aning mer nyanserad och mer fakta-enlig tolkning av historien. 

Jag föredrar ändå Disneys version med starka kontraster och tydliga budskap. Giriga, moderna människor som tappat kontakten med naturen och försöker erövra land, naturtillgångar och förgöra de människor som fortfarande lever i symbios med naturen, men mitt i denna konflikt uppstår ändå kärlek.

Pocahontas har några av Disneys absolut bästa låtar, exempelvis "Just Around the Riverbend" och "Colors of the Wind". Det är också en av deras vackraste tecknade filmer. Att den enligt Rottentomatoes-kritikerna är rutten, dålig och hos publiken lite bortglömd är för mig väldigt konstigt.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL