Filmcirkeln tipsar – musikalfilmer du måste se
Tre musikalfilmer du inte får missa.
Veckan är räddad! Marcus, Vidar och David från podcasten Filmcirkeln har plockat fram tre tips på några av sina absoluta favoriter från musikalgenren.
David Lindahl tipsar:
Fantomen på operan (2004)
Som scenupplevelse är nog få föreställningar mäktigare än Andrew Lloyd Webbers ikoniska musikal Fantomen på operan. De oändligt trallvänliga låtarna, de otroliga kulisserna och en huvudkaraktär som bär mask och av galen kärlek både förgiftar sin omgivning med hat, samt trollbinder den med musik.
Joel Schumacher må vara ett skällsord på grund av hans klaver inom Batman-franchisen. Men ingen kan ta ifrån honom att hans version av Fantomen på operan från 2004 är en mycket överraskande film som levererar med bravur på i princip alla punkter. Vem visste ens att Gerard Butler kunde sjunga så bra?
Marcus Ljung tipsar:
La La Land (2016)
Jag och i princip hela världen trodde att det var ett skämt när Oscarsgalan år 2017 strulade till det så otroligt mycket att fel bästa film lästes upp. Det förblir både en av galans största tabbar och felaktiga beslut någonsin. La La Land är en modern musikal om drömmar och kärlek i staden som i över 100 år har levt på att upprätthålla bilden av att vara drömmarnas stad
Ryan Gosling och Emma Stone är perfekta i sina roller som tafatta älskare i ett nutida Los Angeles. Färgsprakande nummer på avspärrade motorvägar blandas med lågmälda dansnummer i Hollywood Hills. La La Land är en vacker hyllning till musikalgenren och jag är mycket exalterad på vad regissören Damien Chazelle ska hitta på härnäst.
Vidar Justegård tipsar:
Fame (1980)
"Fame" är kanske egentligen mer en dramafilm än en regelrätt musikal, men det struntar jag i. Den innehåller ändå minst två scener som faller in i musikalkategorin så det får duga för mig. Fame skildrar ungdomar från olika bakgrunder som alla söker sig till den prestigefyllda The High School of Performing Arts i New York under 80-talet.
Filmen behandlar bland annat social klass, sexualitet, drömmen om att lyckas i showbiz, och för att inte tala om rädslan att misslyckas. Bortsett från några härliga musikalnummer i skolmatsalen och på New Yorks gator är Fame ganska mörk och dyster, till skillnad från tv-serien med samma namn som följde efter biopremiären. Personligen föredrar jag den mer seriösa och mörkare dramatonen som filmen har toppat med glad poppig 80-tals musik. Kontrasten mellan drömmen och den bittra verkligheten blir så mycket snyggare då.
Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt
Om podcasten Filmcirkeln
Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.
Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".
Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.