Rick and Morty

Fem serier för dig som gillar Rick and Morty

20 juni 2021 kl. 20:00

Tre purfärska serier och två klassiker

Tröttnat på Rick and Morty? Eller bara ute efter lite andra uppvisningar i animationskonsten? Filmtopp listar fem serier för dig!

 
 

MER LÄSNING:

Årets bästa serier

Älskat, hatat, omdiskuterat – Rick and Morty berör och har lyckats bli en supersuccé, ja, kanske till och med något av en renässans för animerade serier. I stil med The Simpsons, Family Guy och South Park har Dan Harmon lyckats expandera vad mediet kan vara i vår populärkulturella sfär. Men samtidigt kan jag väl inte vara den enda som tycker att det ibland kan tjatas lite väl mycket om dess påstådda briljans?

Någon sorts strålkastarljus måste ju kunna lämnas över och riktas mot allt annat animerat godis som finns därute också. Därför har jag grävt i arkiven och tagit fram en lista på fem animerade serier – som du kan se istället för Rick and Morty. Med både gamla pärlor och nya godbitar som finns tillgängliga på streamingtjänster nära dig!

Love, Death + Robots

Love, Death and Robots
Foto: Netflix.

Säsong två av David Fincher-producerade "Love, Death + Robots" har nyligen släppts och ingen är gladare än jag. Serien går ut på att låta diverse animatörer skapa korta, korta alster som mest kan liknas vid kortfilmer – ofta med någon form av science fiction-spinn. Här får vi ta del av alla möjliga animationsstilar som kan pendla mellan uncanney valley och vackert tecknat. Det bjuds på högt och lågt från lovande kreatörer och för varje nytt avsnitt får vi äntra en helt ny värld där vi inte har någon aning om vad som kommer att möta oss. Några extrema höjdpunkter utlovas (jag ryser fortfarande när jag tänker på ”Beyond the Aquila Rift”), så ta din tid att se detta kärleksbrev till animationskonsten!

Neon Genesis Evangelion

Neon Genesis Evangelion
Foto: Gainax.

Mycket hade jag hört om Hideaki Annos Neon "Genesis Evangelion" innan jag började titta på den. Men inte särskilt mycket av värde, visade det sig. Jag hade förstått att anime-serien från 90-talet var en klassiker i sammanhanget enda sedan barnsben, men förståelsen sträckte sig inte längre än till att serien handlade om människor som stred mot entiteter i stora robotar. Gäsp, för min del åtminstone.

Vad förvånad jag därför blev när jag började beta av avsnitt efter avsnitt, och ett mästerverk långsamt började öppna upp sig för mig. Med mogna teman om depression, förväntningar och existens samt religiösa övertoner och slutscener som hade kunnat göra självaste David Lynch avundsjuk.

 
 

Over the Garden Wall

Over the garden wall
Foto: Cartoon Networks.

Beta av resten av listan först, vänta ut den heta sommaren och gör dig redo för att koka flertalet kannor med te och tända dina ljus för att sedan sträcktitta på en riktigt given höstpärla – Over the Garden Wall. Patrick McHale har, i kölvattnet av serier som Adventure Time, skapat en väldigt fin och vuxen Alice i Underlandet-historia om två pojkar som går vilse i en mörk och dunkel skog. Resultatet är bitvis kusligt, bitvis gulligt och hela tiden en fröjd för ögat och en kreativ injektion i sinnet.

The Midnight Gospel

The Midnight Gospel
Foto: Netflix.

Från två klassiker till ännu en ny pärla – om du frågar mig. The Midnight Gospel är verkligen inte för alla, men för mig som spenderade tonåren med skaparen Duncan Trussells esoteriska podd-rants (här bildsatta av Pendleton Ward) är The Midnight Gospel en rymdraket som skickar ut mig till ett universum där Aleister Crowley, Buddah, Jesus, fiskvarelser och bebisclowner simmar omkring tillsammans i en kreativ och överjoridsk mish-mash som känns hur naturlig som helst. Att det allra sista avsnittet, som bildsatts utifrån ett poddavsnitt där skaparen intervjuar sin döende moder, dessutom når en nivå där det är helt omöjligt att hålla tårarna inne gör att serien går från fantastisk till helt briljant.

 
 

Big Mouth

big mouth
Foto: Netflix.

Varje gång Netflix serverar mig en ny säsong av "Big Mouth" så är jag snabb på att trycka på play-knappen och jag blir aldrig besviken, tvärtom lyckas serien alltid att överträffa mina förväntningar. Big Mouth följer ett gäng tonåringar i puberteten, som följs av olika varelser som representerar de förändringar som vi alla går igenom under denna omvälvande tid. Vi får stifta bekantskap med gängets hormonmonster, ångestmyggor, depressionskatter och allt annat mellan himmel och jord. Serien mognar hela tiden med sina karaktärer och vad som hade kunnat bli enbart könshumor lyckas istället med praktiskt taget alla teman den ger sig på. Det är dessutom alltid hysteriskt roligt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL