Hemligheterna i Disneys filmer – ögonblicken du missat
Det döljer sig en och annan hemlighet i Disneys filmer
Spännande misstag? Noggrant planterat? Dolda budskap? Spekulationerna är många kring dessa anmärkningsvära bilder i Disneys katalog. Oavsett är det imponerande av de fans som varit vassa nog att lägga märke till de små underhållande detaljerna.
Hemligheter – i form av easter eggs – är något som på senare år har blivit väldigt populärt att leta efter bland filmer som har direkta kopplingar till varandra. Filmerna refererar till varandra, ibland väldigt tydligt och direkt, men ibland väldigt diskret och näst intill osynligt.
Den här gången ska vi kolla närmare på några klassiska Disneyfilmer. Förresten, du har väl inte missat att spana in vår lista med de värsta missarna i Disneys filmer?
Då var det dags! Nedan listar vi några klassiska Disneyfilmer där dessa hemligheter förmodligen passerat obemärkt förbi de flesta...
18 hemligheter i Disney-filmerna som du (kanske) inte kände till
Moana (2016)
Den här referensen är det med största sannolikhet färre än en på miljonen som fångar upp. I Moana, som kom ut samma år som Zootopia, ser vi en golden nugget i form av Andens skinande flaska som vi så väl känner till från klassikerna, som vi kommer att kika närmare på längre ner i artikeln. Var ärlig nu... utan den röda cirkeln hade du väl aldrig hittat föremålet?
Taran och den magiska kitteln (1985)
I denna allt för bortglömda pärla i Disneys alster får vi en kul blinkning till Peter Pans universum. Vem är det vi ser i mitten om inte självaste Tingeling?
Ringaren i Notre Dame (1996)
Det storslagna äventyret om den vanskapte och utstötte klockringaren Quasimodo och zigenerskan Esmeralda i 1400-talets Paris. Under en scen när Quasimodo blickar ut över Paris från Notre Dames tak får vi se en bild på stadens gator, och vem skymtar vi där om inte Belle från Skönheten och Odjuret (1991).
Björnbröder (2003)
Historien om en ung Inuit-jägare som dödar en björnhona och förvandlas senare till sitt totemdjur - som råkar vara just björn. I sin nya form blir han beskyddare åt honans unge som är ovetandes om hennes död. Under en scen när jägarna fiskar i floden dyker ingen mindre än Nemo från Hitta Nemo (2003) upp bland fångsten.
Tarzan (1999)
I Afrikas djungel uppfostras en människopojke upp bland en grupp gorillor efter att hans föräldrar avlidit. I många år förblir djungeln avskild från civilisationen, tills dagen då två forskare anländer för att studera aporna. Men det blir aporna som upptäcker dem först och går loss fullständigt i deras läger. Ett musiknummer bryter ut och mitt i alltihop trummar Tufs på lite porslin. Tittar man nog ser man att det inte är vilket porslin som helst. Det är Mrs. Potts, Chip och de andra kopparna från Skönheten och Odjuret.
I ett senare klipp träffas forskarna och gorillorna och hälsar på varandra för allra första gången. När professor Porter vänds upp och ned faller plötsligt något vitt - en hund. Och kollar man noggrant så känner man kanske igen den, det är nämligen hunden från Mulan (1998).
Lejonkungen (1994)
Vi älskar verkligen att Disney jobbat med hemligheter i deras klassiker. I deras kanske mest älskade film Lejonkungen ser vi en blinkning till en annan ikonisk klassiker, Lady & Lufsen. För visst måste det vara hunden Jock som vi skymtar uppe bland alla hyenor i en av Lejonkungens mer obehagliga sekvenser?
Den lilla sjöjungfrun (1989)
I det här storslagna havsäventyret skymtar vi inga mindre än stöttepelarna i hela Disney-franchisen. När havskungen Triton anländer i sin vagn för att tala till folket skymtar vi de klassiska karaktärerna som vi alla känner igen. Musse, Kalle och Långben har hittat hit och står i publiken. Hur de har lyckats med det, eller hur de överhuvudtaget klarar av att andas under vatten, är dock ett stort mysterium.
Lilo & Stitch (2002)
Även detta äventyr där den lilla flickan Lilo, bosatt på Hawaii, adopterar ett nytt husdjur som i själva verket är en intergalaktisk flykting, refererar till Mulan. På väggen i Lilos systers sovrum ser vi en affisch från filmen uppsatt.
Hercules (1997)
När den grekiska halvguden, Hercules, har gjort ett namn för sig i landet blir uppståndelsen total. Som superkändis vill alla köpa produkter med hans ansikte eller namn på. När han poserar för en konstnär har Hercules på sig en lejonpäls över huvudet och ryggen. Ni känner säkert igen lejonet, inte sant? Scar från Lejonkungen (1994) har lyckats smyga sig hit. Det spelar förmodligen lite på faktumet att Zazu faktiskt säger till Mufasa att Scar hade gjort sig lämplig som matta.
Trassel (2010)
I en av Disneys mest hyllade filmer från 2010-talet Trassel tas vi ut på ett episkt äventyr. Vi följer med på en resa genom många miljöer, och detta har förstås inneburit ett gyllene läge för produktionsbolaget att klämma in referenser till deras klassiker. Som du ser på bilden ovanför, så har de smäckt två flugor i en smäll med både Pumbaa och Pinocchio på varsitt hörn. Eller hävdar du att det inte är Pumbaa vi ser på bilden?
Zootopia (2016)
I Disneys deckare Zootopia har kaninen Judy ögonen spända för att kunna knäcka mysteriet bakom en konspiration. Den i publiken som haft spända ögon kan ha hittat ett riktigt saftigt påskägg i filmen... för vad är det vi ser på bilden om inte två elefanter, som klär ut sig till Anna och Elsa från en annan braksuccé: Frost.
Aladdin (1992) – den av alla Disney-filmer med flest hemligheter
Men det blir ändå filmen "Aladdin" som tar hem priset för flest referenser och easter eggs av alla Disneyfilmer. Har man en magisk ande till hjälp så kan verkligen vad som helst hända, vilket ni kommer märka. Vi börjar med när Aladdin lovar Anden att med hans sista önskan göra honom fri. Anden tror inte på honom och byter huvudskepnad till Pinocchio med näsan långt utsträck för att indikera att allt är lögn. Jag tvivlar dock på att Aladdin själv begrep den här den referensen.
Vidare när Anden ska förvandla Aladdin till en prins försöker han hitta det rätta receptet i sin kokbok. Men istället fiskar han upp en krabba från ingenstans, Sebastian från Den lilla sjöjungfrun. Anden och Sebastian ser lika förvånade över hur detta gick till.
När Aladdin har bjudit med prinsessan Jasmin ut på en flygtur över världen passerar de Grekland en snabbis. I bakgrunden kan vi skymta Zeus tempel som Hercules besöker i jakten på sin sanna identitet. Dock kom Aladdin fem år före Hercules, därav är det oklart om det här var planerat eller bara en slump.
Sultanen av Agrabah har ett stort barnasinne och leker gärna med sin små djurfigurer. I scenen när man kan se honom bygga ett stort torn av dem är det emellertid en figur som sticker ut. Odjuret från Skönheten och odjuret finns med i samlingen.
När Jafar har förlorat den sista striden och alla han har förhäxat blir sig själva igen händer det något märkligt med tigern Rajah. Hon får i sin återförvandling plötsligt två huvuden. Och det stora till vänster påminner väldigt starkt om en annan välkänd karaktär, eller hur? Huvudet är format som Musse Pigg.
När striderna är slut bestämmer sig Aladdin för att befria anden från sitt slaveri som tjänare. Han blir överlycklig och bestämmer sig för att åka på en lång, välförtjänt semester. På ett ögonblick byter han om till semesterkläder och på huvudet får Janne Långben pryda honom.
Exemplen är många och detta är blott ett axplock av alla underhållande smådetaljer som Disneyfilmer erbjuder. Disney är inte bara harmlösa barnfilmer som är ämnade för underhållning av småbarn, utan Disneyfilmer har alltid något budskap. På så vis har också Walt Disney och hans bolag blivit en av de största och mäktigaste mediebolagen i världen.
LÄS OCKSÅ: De dolda sexbudskapen i Disneys filmer