Sämsta filmerna 2021

Sämsta filmerna 2021

Filmtopp
Uppdaterad 19 december 2021 kl. 19:58 | Publicerad 06 november 2021 kl. 20:00

Filmtopp har sagt sitt om vilka filmer du kan skippa från detta filmår.

Nathalie Leth har städat bland Filmtopps recensioner och plockat fram de som fått allra lägst betyg.

MER LÄSNING: Bästa filmerna 2021

Jag har genomsökt mina kollegors recensioner och för er läsares skull silat fram det värsta som hittills erbjudits i filmväg år 2021.

Vad vi snabbt kan konstatera är att Netflix ligger långt före sina konkurrenter när det kommer till att pumpa ut riktiga stinkare. Lämna detta trista bakom er och stig optimistiska in mot sommarmånaderna!

Här är de sämsta filmerna 2021:

Love Hard (Netflix)

"Love Hard" är en amerikansk romantisk komedi om hur en kvinnlig journalist utsätts för en catfish-bluff när hon flyger nästan 500 mil från Los Angeles för att överraska en kille som hon har träffat på en dejtingapp.

Såhär säger Filmtopps Carl-Christian Frunck:

"Man kan också ifrågasätta regissören Hernán Jiménez och filmteamets försök att förstärka skådespelarnas känslor genom kamerarörelser och redigering av filmen. Ett exempel är i en kaotisk scen där kameran upp och ner. Det blir mest bara rörigt. Vad som är verkligt bedrövligt är att den här "komedin" inte bjuder på några skratt, utan bara på allvarsord och sorger. Och som drama fungerar det ännu sämre."

The Card Counter (Bio)

Manusförfattaren Paul Schrader, känd för bland annat kultförklarade Taxi Driver, står bakom manus och regi till "The Card Counter", en hämndberättelse med Oscar Isaac i spetsen.

Sähär säger Filmtopps Nathalie Leth om filmen:

"Som före detta blackjack-dealer stör jag mig såklart på hur enormt svårt det verkar vara för Hollywoodprissarna att hitta en kortdelare som faktiskt kan dela ut en snygg giv. Och tydligen var uppgiften lika svår till The Card Counter att hitta en redigerare som vet när man bör klippa en scen. Många av scenerna är för långa, enformiga och tar plats i otroligt trista miljöer. Kameravinklarna är dessutom ofta identiska vilket tillsammans gör mig otroligt matt av tristess."

 

Familjen Addams 2 (Bio)

Världen har stött på många reinkarnationer av den morbida Addams-familjen. Först som skämtteckningar i 30-talets The New Yorker och nu som ett skämt på bio. Däremellan har det bjudits på TV-serier och flera långfilmer. Ja, vi har ju till och med generationer av barn som sjunger "Ska-la-ba-nan" följt av två knäpp med fingrarna. Nu är de tillbaka på landets biografer.

Filmtopps Eric Diedrichs säger följande:

"Familjen Addams 2 kan inte få ett frikort "bara för att det är en barnfilm". Även om så är fallet, är det här en ovanligt dålig sådan. Visst, kanske kommer alla bajsskämt funka på de minsta. Kanske skulle mitt sexåriga jag tycka att det var roligt när farbror Fester kissar i havet eller när Pugsley försöker ragga på tjejer? Men vet du vad, jag tror faktiskt inte det."

Baby-bossen 2: Familjeföretaget (Bio)

Uppföljaren till Baby-bossen är tillbaka på landets biografer. Denna gången har bröderna vuxit upp men ska snart få bli barn igen med hjälp av en magisk välling.

Filmtopps Eric Diedrichs säger följande:

"I gymnasiet bjöd en kompis på en spaning: i "Sossesverige" är Krösus Sork skurk och i "kapitalist-USA" är Joakim von Anka hjälte – två rika knösar som visar på hur vi som småbarn indoktrineras i olika synsätt. Kanske är det Bamses fel men det finns ingenting med "Baby-Bossen 2" som jag uppskattar. Eller vänta lite, nu ljög jag. Ena dottern har en märklig guldfisk som är rätt kul – synd bara att den är med i 10 sek."

Bröllop, begravning och dop - Filmen (Bio)

Precis som titeln indikerar spinner Colin Nutley vidare på såpan med samma namn (utöver det fantasilösa tillägget "- filmen" då). I centrum står de två familjerna vi har fått lära känna under seriens gång. Alla med sina problem, och då menar jag alla. Oftast rör det sig om kärlek, den olyckliga sorten. Inget fel i det – alla har vi en inre Werther. Ibland handlar det om en bristande tillit på sin omgivning, svartsjuka, missbruk, ensamhet.

Filmtopps recensent Eric Diedrichs skriver följande:

"Det var länge sedan jag såg en så här dålig film, det är väl inget att hymla om. Under pressvisningen lämnade en kritiker rummet efter 45 minuter, jag har aldrig varit med om det innan. Ruggigt oprofessionellt, men nog blev jag lite avundsjuk."

Ljuv musik (Netflix)

"Ljuv musik" är en romantisk komedi på Netflix med den mindre originella ingrediensen av en chef som mjölkar livet ur sina assistenter.

Filmtopps recensent Nathalie Leth skriver följande:

"Trots all glamour med vackra spanjorer i det allra senaste glittriga, modet belönas inte mitt filmtittande med så mycket som en halvfin scarf, utan det kastas ett par gamla gymnastikskor åt mig med lös sula i form av en de äldsta klyschorna i den romantiska komedins historia. Det enda som ger mig ger mig en förnimmelse av ”ljuv musik” är låten som spelas i eftertexterna direkt efter denna spya till avslut. Gracias. Adios!"

Suedi (Viaplay)

"Suedi" handlar om en kille från "orten" som gör allt för att passa in i Svensson-livet. Det blir mycket lättare när han kommer över en stor summa pengar, hela 90 miljoner kronor, som han delar med sina två vänner. Problemen uppenbarar sig dock när det visar sig att sedlarna snart blir ogiltiga och att de måste "tvättas" så snabbt som möjligt.

Filmtopps recensent Gustav Larsed skriver följande:

"Karaktärerna är parodiskt stereotypa och detta i kombination med onaturlig dialog bidrar starkt till att personkemin är som obefintlig. Vidare till humorn som trots erfarna komiker, såsom i stort sett hela Lorry-gänget, inte får mig att dra på smilbanden en enda gång. De försöker med allt från enkel slapstick till onödigt invecklad förväxlingskomik, men inget biter på mig utan framkallar istället krypningar av frustration i kroppen."

The Voyeurs (Amazon Prime Video)

De flesta har någon gång känt spänningen med att tjuvkika på någon annan, vilket är grundpremiissen i The Voyeurs. Tyvärr blir det ett riktigt magplask av vad som hade kunnat vara ett framgångsrikt koncept.

Filmtopps recensent Eric Diedrichs skriver följande:

"Det här året har bjudit på ovanligt många stolpskott och nu läggs ännu ett till räkningen. Samtidigt som jag uppskattar att man försöker göra något som inte är helt och hållet schablonartat, blir också besvikelsen större när det fullständigt misslyckas. Se något annat istället för 'The Voyeurs'."

Cinderella (Amazon Prime Video)

Här är Askungen till skillnad från originalet en kvinna med karriärdrömmar och hon låter ingenting komma i vägen för dem, inte ens ett giftermål med en prins.

Filmtopps recensent August Klittmar skriver följande:

"Askungengestaltas som en genomgod och självständig person utan brister. Hon står upp för sig själv, gör allt för att lyckas med sin dröm om att bli sömmerska och låter sig inte ens tryckas ner nämnvärt av sin styvmamma. Det tycks med andra ord inte finnas något hon inte klarar av, så varför ska jag som tittare bry mig om henne? Det är, krasst uttryckt, skittråkigt att följa ofelbara karaktärer."

He's All That (Netflix)

Padgett (spelad av influencern Addison Rae) är vid filmens början en High School-student som tycks ha allt. Toppbetyg, omåttlig popularitet, skolans snyggaste kille till pojkvän och hundratusentals följare på sociala medier. Hon är nära att landa ett sponsoravtal när hon råkar ut för ett viralt missöde, något som i sin tur leder till att hon inte längre är lika het på marknaden. Hon måste nu hitta ett sätt att återfå alla sina förlorade följare, och vilket bättre sätt än att ge en impopulär kille en makeover och göra honom till årets balkung. Vänta, va?

Filmtopps recensent Oskar Pettersson skriver följande:

"Addison Rae har i skrivande stund över 38 miljoner följare på Instagram. Om man besöker hennes profil krävs det inte många scrollningar för att slå fast att det är nästan uteslutande retuscherade selfies och drömlika miljöbilder av exotiska platser som hennes följare lär sig åtrå och avundas vecka ut och vecka in. Förlåt mig då ifall jag finner det ironiskt och aningen svårt att ta till mig Raes avslutande sensmoraltal om hur vi alla borde våga vara oss själva och leva utan filter och orealistiska förväntningar."

Vacation Friends (Disney+)

Vacation Friends
Skämten faller platt i en av årets sämsta filmer. Foto: Disney+.

Den något stele Marcus (Lil Rel Howery) och hans flickvän, Emily (Yvonne Orji) åker till Mexiko på semester. Där träffar de det galna paret Ron (John Cena) och Kyla (Meredith Hagner). De två paren har en vild semester. Marcus och Emily har kul, men är båda överens om att Ron och Kyla bara var ”semestervänner”. Det visar sig dock att Ron och Kyla inte är så lätta att bli av med.

Filmtopps recensent Andreas Ziegler skriver följande:

"När jag ser riktigt dåliga filmer för Filmtopp får jag ibland en helt oresonlig reaktion; jag blir sur på redaktören för att han har utsatt mig för detta. Det är ju inte hans fel, men den där känslan är ändå där (för helvete, Eric!). Det som är bra med denna reaktion är att jag alltid vet vad jag ska sätta för betyg."

Sweet Girl (Netflix)

Far och dotter kämpar för att ge rättvisa åt mamman i familjen som tragiskt nog gick bort i cancer. De ger sig ut på jakt efter ansvariga i ett stort läkemedelsföretag, som skoningslöst mutat en konkurrent till att dra tillbaka en ny och billigare cancermedicin (vilken hade kunnat bli mammans räddning).

Filmtopps recensent August Klittmar skriver följande:

"Filmen är helt okej fram tills den stora twisten kommer, som bara blir sämre ju mer jag tänker på den. Den är inget annat än ett tafatt försök att få tittaren att häpna. Och visst häpnar man – över hur dåligt det är."

Infinite (Paramount+)

Inom en snar framtid har den hinduistiska tron om reinkarnation blivit verklighet. Några få utvalda minns sina tidigare liv och kan dra nytta av färdigheter som de utvecklat under historiens gång. Bathurst (Chiwetel Ejiofor) är trött på att återfödas och vill använda ett speciellt ägg för att förgöra världen. Det blir då upp till Evan McCauley (Mark Wahlberg), vår osannolika hjälte, att rädda världen.

Filmtopps Rasmus Torstensson skriver följande:

"Det spelar ingen roll hur vältränade Wahlbergs axlar än är när en solskadad husvägg har mer karisma. Trots ett läckert foto och några snygga actionsekvenser faller filmen platt"

Blood Red Sky (Netflix)

Blood Red Sky
Blood Red Sky är en av de sämsta filmerna från 2021. Foto: Netflix.

Ett flygplan nödlandar efter en rapporterad kapning. Polisen är på plats och är fast besluten om att mannen bakom spakarna är en av medbrottslingarna, men är det verkligen så enkelt? Självklart inte.

Bandet spolas tillbaka och vi får följa med på en actionpackad resa med en sjuk kvinna och hennes son – en duo som visar sig vara ett större motstånd än flygplanskaparna kunnat drömma om. Den sjuka kvinnan bär nämligen på en mörk hemlighet som kommer att vända både deras och allas passagerares värld upp och ned.

Filmtopps Eric Diedrichs skriver följande:

"Som filmkritiker finns det inget mer upplyftande än att få känna sig överraskad. Det finns inte heller något mer provocerande än att se en frän historia slarvas bort. Blood Red Sky begår den totala dödssynden genom att vara en överraskande film som inte bara slarvas bort, utan fullständigt pulveriseras."

The Unholy (Bio)

En ung flicka får andlig kontakt med Jungfru Maria och upplever ett mirakel, hennes stumhet botas och för första gången i sitt liv kan hon helt plötsligt prata och sjunga. I den lite sömniga och kyrkliga amerikanska småorten blir flickan sedd som ett helgon. Det dröjer inte länge förrän hon har hela byns befolkning i sin hand, som ett gäng marionettdockor hon med lätthet kan styra.

Filmtopps recensent August Klittmar skriver följande:

"Vi bjuds på några trötta jump-scares, men någon stämning lyckas den inte bygga upp. Det är konstigt, då upplägget egentligen är bäddat för gastkramande spänning: en utomstående som kommer till ett litet, starkt religiöst samhälle för att skriva en story om en ung flickas andliga uppvaknande. Att resultatet inte blev bättre?!"

Awake (Netflix)

Vid första anblicken i Netflix-katalogen ser filmen "Awake" ut som något i stil med "Bird Box". Men låt dig inte luras av filmens omslag eller lovande trailer, för det är långt ifrån lika spännande. Det tycker i vart fall Filmtopps recensent Sebastian Ahokas som säger följande:

"Som barn var det värsta man kunde höra att man var tvungen att sova. Nu som vuxen, och speciellt framför filmen Awake, finns det nästan inget bättre."

Chaos Walking (Bio)

Chaos Walking
"Chaos Walking" är en av årets sämsta filmer.

Om biograferna ska få sig ett uppsving när pandemin börjar lätta krävs det att bättre filmer än ''Chaos Walking'' kommer upp på repertoaren. Detta är helt enkelt under all kritik, menar August Klittmar om den nya actionfilmen med bland andra Tom Holland, Daisy Ridley och Mads Mikkelsen i rollerna.

"Kalkonen Chaos Walking är Hollywoods senaste försök att skapa en ny, äventyrspräglad kassako i stil med Hunger Games-filmerna. De misslyckas kapitalt."

Ride or Die (Netflix)

En japansk roadmovie om kvinnor jakt på hämnd. Här finns en god grundidé, menar Filmtopps recensent Rasmus Torstensson, men det räcker inte på länga vägar:

"Resultatet blir endast ett potpurri av dåligt sammansatta scener, styltig dialog och en skakig kamera som till och med hade gjort dogmatikerna Thomas Vinterberg och Lars Von Trier fullständigt rosenrasande."

Tell Me When (Netflix)

Denna komedi om en man som ska börja upptäcka livet landade verkligen inte väl hos Filmtopps recensent Mimi Dahlén:

"Vad som verkligen borde porta Gerardo Gaticas ”komedi” från samtliga visningsställen är den uråldriga konstellationen av en livsglad kvinna som ska rädda den bittra mannen. Det är uttjatat, tröttsamt och framför allt dåligt föredöme."

Things Heard and Seen (Netflix)

Alla älskar vi en bra skräckfilm, men vi är också väl medvetna om att dessa rariteter knappast växer på träd. Rasmus Torstensson lät sig i vart fall inte roas av Amanda Seyfried-frontade Netflixskräckisen Things Heard and Seen.

"Berättandet påminner om en serie ambitiöst bekostade erotikfilmsintron. Det finns en scen vid en sjö där dialogen är precis så sockersött halvsnuskig man kan tänka sig – fast värre! Fifty Shades of Grey – fast med spöken. Ett förslag på en alternativ titel."

Those Who Wish Me Dead (HBO)

Action med Angelina Jolie och Nicholas Hoult må låta gott på pappret, men i Taylor Sheridans nya film blir det istället ett fullständigt haveri, åtminstone enligt Filmtopps recensent August Klittmar:

"Det är alltid tråkigt att se en regissör man beundrar komma med en riktigt dålig film. Eftertexterna kan inte komma snabbt nog."

Huss: Sveket (Viaplay)

Polisen Huss med man i skägg
Foto: Viaplay

I fjärde filmen av fem om Katarina Huss får vi följa hennes jobb i rollen som infiltratör i en operation mot narkotikabrott. Katarina får i uppdrag att komma nära en ung kvinna som misstänks vara del i ett narkotikanätverk. Målet att att Katarina ska få hennes förtroende och låta henne komma åt ligans ledare.

Det blinkar argt och varnande från blåljusen när Huss är med för andra gången på listan. Filmtopps Sebastian plågas återigen och skriver:

"Huss-seriens tre första filmer har varit ojämna och något av en besvikelse. Seriens fjärde film är kanske filmseriens minst spännande och segaste."

Night in Paradise (Netflix)

Man röker i bil.
Night in Paradise är en av de sämsta filmerna 2021. Foto: New World Entertainment, Netflix

Sydkorea har gjort sig ett namn i filmvärlden på två vitt skilda genrer – k-drama och crime. "Night in Paradise" är ett kriminaldrama som utlovar gangsters och våld, vilket den levererar på. Men det blir tyvärr inte mycket mer än så.

Filmtopps Mimi Dahlén som hoppades på tvära kast i en vansinnig berg- och dalbana av krutdoftande action fick istället åka pulka raka vägen ner från toppen av kullen.

“Det började starkt med en intresseväckande prolog, men direkt efter att titelkortet fladdrade förbi gick det utför.”

Thunder Force (Netflix)

Två hjältemodiga damer
Foto: Netflix

Bland de sämsta filmerna 2021 hittar vi Thunder Force. Efter att världen i början av 80-talet träffats av kosmiska strålar förvandlades vissa människor till så kallade "missdådare" som härjar i städerna. När Emily (Octavia Spencer) bara är ett litet barn dödas hennes föräldrar en dag av missdådare och hon bestämmer sig för att en dag stoppa dessa från att skada fler människor.

Så beskrivs handlingen i Netflix film Thunder Force av Sebastian som återigen är på krigsstigen och ratar filmåret 2021. Denna gången hade han dock förhoppningar som tyvärr inte kunde efterlevas av filmens stjärnensemblen:

“Grundhandlingen har fungerat många gånger förr och skådespelarna är kända för att vara roliga. Trots det lyckas varken handling eller skådespelare lyfta filmen eller mina mungipor särskilt högt.”

Just Say Yes (Netflix)

Tjejer på möhippa
Foto: Netflix

Lotte (Yolanthe Cabau) är en måttligt framgångsrik tv-producent som har funnit kärleken i programledaren Alex (Juvat Westendorp). Han har det vitaste leendet som får alla kvinnor på fall så hon förstår inte sin tur när han friar till henne. Men när han drar tillbaka frieriet i livesänd tv börjar allt fallera.

Filmtopps Mimi bränner rätt och slätt ner den här rullen till en liten hög med aska när hon, utan att hålla tillbaka, skriver:

"Just Say Yes är en kamp att ta sig igenom. Förhoppningsvis kommer den bli ett avskräckande exempel på vad man inte ska göra när man skriver komedi."

Ouch!

En Prins i New York 2 (Amazon Prime)

Akeem, spelad av Murphy, och okänd son i New York
Foto: Amazon Studios

Det har gått ungefär 30 år sedan En prins i New York hade premiär 1988. I En prins i New York 2 återvänder vi till det fiktiva kungariket Zamunda och kungafamiljen Joffer där det mesta är sig ganska likt. James Earl Jones repriserar rollen som kung Jaffe för en stund, tills Akeem tar över kronan.

Ebba Petersson är inte road av återanvända skämt varav flera dessutom åldrats dåligt som en bortglömd ost längst in i kylskåpet:

"Filmen verkar samtidigt vara medveten om hur dålig den faktiskt är med repliker som, "If something is good, why ruin it?”."

Moxie (Netflix)

Tjej med tidning i handen
Foto: Netflix

På listan med årets sämsta filmer 2021 hittar vi även Moxie. När Vivian kommer till skolan för en ny termin har en ny tjej börjat i klassen. Lucy, som hon heter, sätter sig genast upp mot sexismen och den toxiska maskulinitet som råder på skolan. Detta gör att Vivian får upp ögonen för problemet som alla av någon anledning bara har accepterat och aldrig gjort någonting åt. Inspirerad av sin mors rebelliska förflutna startar hon ett magasin som hon kallar Moxie där hon uppmanar till förändring på skolan.

Filmen bär på ett bra budskap, menar Filmtopps Gustav Larsed, men är dåligt genomförd:

"Det (viktiga budskapet) fullkomligen hamras in till den grad att nästan blir parodiskt. Vi blir serverade den ena moralkakan efter den andra med samma bittra eftersmak som de i den gamla dramaserien Seventh Heaven."

Till alla killar jag gillat: Nu och för alltid (Netflix)

Tjej med öppen bok händerna
Till alla killar jag gillat: Nu och för alltid är en av de sämsta filmerna 2021. Foto: Netflix

Lara Jean (Lana Condor) går nu sitt sista år, och som sistaårsstudent är det dags att både fundera över college och vad framtiden ska bjuda på. Vid sin sid har hon pojkvännen Peter (Netflix älskling Noah Centineo). Planen är att komma in på universitetet Stanford och spendera all tid med varandra. Vid en skoltripp till New York blir Lana störtförälskad i den stora staden som aldrig sover. Pulsen, de spännande sevärdheterna och det utmärkta studieprogrammet, lockar och hon får sig en rejäl tankenöt att knäcka.

Filmtopps skribent Charlotte Brange gottar sig i allt det romantiska och sockersöta som ger oss hål i tänderna, men det blir även hål i filmens berättelse:

 "Lara Jean och Peter är ”couple goals”, men nu är det inte särskilt spännande i långfilmsformat. Hur många kärleksbrev kan man egentligen skriva innan det blir tjatigt?"

För mer läsning --> Scrolla vidare

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL