Bästa superhjältefilmerna – här är tipsen!
Filmtopp granskar filmer med superhjältar i – vilka de senaste 10 åren är bäst?
Filmerna om superhjältar blir bara fler och fler och för den ännu inte invigde så kan det vara svårt att veta vilken man ska börja med. Filmtopp tipsar därför om några av de allra bästa superhjältefilmerna under de senaste tio åren.
Superhjältar finns idag överallt – i både tv-och filmsammanhang. Mest hajpade blir superhjältar när de tar över vita duken. Bara det senaste året har vi bland annat sett Suicide Squad, Logan och Doctor Strange. Men som du kommer att märka är ingen av filmerna tillräckligt starka för att ta en plats på vår lista över de bästa senaste superhjältefilmerna...
LÄS OCKSÅ: Recension: Wonder Woman - en av de bästa filmhjältarna på länge
Krav för att knipa en plats på listan:
- Någon skribent på Filmtopp måste ha recenserat filmen
- Filmen måste ha minst 3,5 ögon i betyg
- Filmen får inte haft premiär tidigare än 2007
Batman V Superman – Dawn of Justice (2016)
Handling: Dawn of Justice startar i staden Metropolis under den ledda attacken av general Zod, scener som känns igen från den sista akten av föregångaren Man of Steel (2013). Bruce Wayne (Ben Affleck) befinner sig mitt i gatustriderna och gör allt för att försöka rädda civila från förödelsen. Men flera av hans anställda återfinns bland de dödförklarade och för Bruce råder det ingen tvekan om vem som bär ansvaret, Stålmannen, vars ignorans över de civila offren blir katalysatorn till konflikten i vad filmens titel, Batman V Superman, uttrycker.
Motivation: Filmens behållning ligger i actionscenerna, som smakfullt balanserar det dystra med det lekfulla. Snyder gör också ett fint jobb med att introducera karaktären Wonder Woman. Dessutom är framställningen av henne förförande.
Deadpool (2016)
Handling: Genom tillbakablickar får vi veta vem Wade Wilson (Ryan Reynolds) var innan han tog på sig sin röda dräkt; en legoknekt som knäckte ben för pengar. Vi får också se hur han träffar kvinnan i sitt liv, Vanessa (Morena Baccarin), den enda som verkar matcha hans ständiga behov av lattjande.
Motivation: Deadpool är en riktigt underhållande rulle, som kommer att göra en enorm succé hos både biokassorna och hos publiken. I mitt tycke är detta den skönaste hjältefilmen sedan Kick-Ass och om manuset hade varit mer än en ursäkt för nya actionssekvenser och tillbakablickarna effektivare, hade vi fått ta del av en riktig actionpärla.
Avengers: Age of Ultron (2015)
Handling: Tony Stark (Downey Jr.) försöker starta ett fredsprogram av robotar som han kallar för ”Iron Legion”, men filmens huvudskurk Ultron (James Spader) har planer på att förinta Stark och hans Avengers-medlemmar för att istället skapa den värld han tror på.
Motivation: Regissören Joss Whedons film spelas i ett behagligt tempo som växlar bra mellan actionsekvenser och dialoger. Filmen innehåller inte bara nya och spännande karaktärer utan också miljöbyten. Vi har lämnat New York för att istället besöka platser som Seoul, Johannesburg, Oslo och Sokovia – en fiktiv europeisk småstad som Marvel själva har kommit på.
Captain America: Civil War (2016)
Handling: När ett av Avengers internationella åtaganden går snett och får katastrofala konsekvenser skakas omvärldens syn på våra superhjältar om. Politikers och regeringars tålamod med att de maskerade hämnarna lämnar milslånga spår av skadegörelse efter sig, når sin brytningspunkt. Ett nytt system åberopas. Ett system som ska hålla dessa övermänniskor i schack och som överser vilken roll de ska inta i katastrof- och krissituationer. Plötsligt ligger makten i FN:s händer när Avengers ska ingripa.
Detta nya direktiv blir en vattendelare hos ledargestalterna i ”hämnar-gänget”. En tidigare anti-auktoritär, Tony Stark a.k.a. Iron Man, ställer sig i ledet för projektet. Steve Rogers a.k.a. Captain America vägrar dock rakryggat att bli en nickedocka åt politikerna. Det dröjer inte länge innan de tidigare allierade i Avengers blir bittra motståndare bakom respektive lagledare. Det bryter ut ett inbördeskrig mellan dessa ideologier. Detta medan det i kulisserna smids planer med mycket bittrare och mörkare motiv än vad de krigande hjältarna kan ana.
Motivation: Av alla mina biobesök i Marvels franchise var detta första gången som jag svettades mot slutet. Civil War är utan tvivel den film med kraftigast emotionell punch. Detta tack vare att manus belyser bägge sidor av konflikten. Marvel har dessutom varit klipska nog att låta oss biobesökare bygga upp en relation till karaktärerna genom diverse fristående filmer och Avengers-filmer innan de går upp mot varandra som bittra rivaler. För mig i min svettiga biofåtölj blev valet av allians nästintill omöjligt – jag känner ju för båda dessa ledare.
Topp 3: Bästa superhjältefilmerna
Wonder Woman (2017)
Handling: Innan Wonder Woman (Gal Galdot) flög omkring bland molnen var hon Diana, prinsessa över de kvinnliga amasonkrigarna på ön Themyscira. Som liten kan hon inte vänta med att lära sig sin världs mytomspunna hemligheter. Dianas moster (Robin Wright) lär henne stridskonst och hennes mor, drottningen Hippolyta (Connie Nielsen) berättar om de grekiska gudarna, om den onda krigsguden Aries, om hur Amasonerna tillsammans med Zeus lyckades besegra Aries och om dennes profetia: han ska en gång komma tillbaka och återigen sätta världen i brand.
Motivation: Vad som kunde blivit ännu en exploationsfilm i trikå-genren blev istället den härligaste biostunden jag har haft i år. Filmen är urläcker att titta på, har en hjältinna som både är stentuff och nyanserad och regissören Patty Jenkins blandar till en genre-cocktail som berör, sparkar röv och är rolig. Wonder Woman är inte bara DC:s bästa och mest underhållande film, den knäpper också samtliga av Marvels filmer på fingrarna.
Batman – The Dark Knight (2008)
Handling: Bruce Wayne (Christian Bale) har kommit in i sin roll som Batman. Samarbetet med James Gordon (Gary Oldman) underlättar för polisens kamp mot organiserad brottslighet. När en ny spelare kommer in i matchen krävs mer än någonsin förut av Batman för att vinna. Jokern (Heath Ledger) sätter inte bara hans fysiska förmågor på prov, utan även hans psykologiska uthållighet. Ingenting är säkert och allting kan vara en fälla eller ett trick när Jokern är i farten.
Motivation: Jag behöver egentligen endast nämna Heath Ledgers fenomenala tolkning av Batmans ärkefiende Jokern för att denna placering ska vara berättigad. Ingen trodde att han var rätt för rollen innan filmen hade kommit ut, men ack så fel de hade.
Kick-Ass (2010)
Handling: Serietidningsnörden Dave Lizewski ställer sig frågan om varför ingen någonsin har testat att vara hjälte på riktigt och bestämmer sig snart för att bli den första att försöka.
Motivation: Kick-Ass är en av de absolut skarpast och mest underhållande actionkomedier som har gjorts. Blodet sprutar medan skämten haglar in, men samtidigt finns här en tydlig medmänsklig ton. Soundtracket är ett guldregn!