Bästa sportfilmerna – alla tipsen
Filmtopp listar tidernas bästa sportfilmer
Sport gör sig bra på film – det finns det väldigt, väldigt många bevis på. Att få se underdogs genomgå resan till att bli mästare tycks resonera med många av oss, vilket har resulterat i en hel del sevärda sportfilmer. I den här artikeln listar vi några av de allra bästa filmerna inom genren.
Att sålla bland filmhistoriens många sportfilmer är inte den lättaste uppgiften. De kan som bekant se väldigt olika ut och att ställa en Talladega Nights (2006) mot en Foxcatcher (2014) är inte helt och hållet naturligt. Av den anledningen har det blivit så att många komedier inom genren har fått stå åt sidan på den här listan över de bästa sportfilmerna.
Med det sagt har vi försökt välja titlar av lite olika karaktär, så helt fri från humor är den inte, även om den är ordentligt viktad åt dramahållet.
Majoriteten av filmerna är också från 2000-talet, vilket sannolikt kommer få en och annan att sucka över förbisedda klassiker – men förhoppningsvis kan det istället leda till upptäckten av en titel du inte sett ännu.
LÄS OCKSÅ: Filmer om konstiga sporter
Här är vår lista över de 11 bästa sportfilmerna:
Tjuren från Bronx (1980)
Vi inleder listan med en titel som de flesta antagligen kunde räkna ut att de skulle hitta här. Martin Scorseses Tjuren från Bronx, med Robert De Niro i huvudrollen, är något alldeles extra när det kommer till sportfilmer. Få andra filmer inom genren har med samma känsla lyckats skildra en berättelse där en karaktär tar sig an livet på samma sätt som sin sport – något som leder till katastrof eftersom spelreglerna i ringen och utanför den inte är desamma.
Är du inte bekant med detta boxningsmästerverk, så handlar Tjuren från Bronx om Jake LaMotta (De Niro), en boxare som tog sig till toppen tack vare sin våldsamhet och intensitet, men vars temperament blev ett hinder för honom i livet utanför ringen.
Rush (2013)
Många av de bästa sportfilmerna där ute fokusera på individens resa mot toppen, men så finns det också en kategori som fokuserar lite extra på rivaliteter. Bland dem finns det få som mäter sig med Ron Howards Rush från 2013. I Rush får vi följa en av Formel 1-historiens främsta rivaliteter, den mellan James Hunt och Niki Lauda på 70-talet.
Filmen lyckas på ett ypperligt sätt balansera fokuset på den sportsliga kampen mellan de två förarna med ett stilsäkert skildrande av livsstilen och karaktärerna som fanns inom den glamorösa motorsporten på 70-talet. Chris Hemsworth och Daniel Brühl är dessutom fantastiska i rollerna som Hunt respektive Lauda.
Moneyball (2011)
Bara det faktum att en film om baseboll – en sport som så gott som ingen intresserar sig för i Sverige – är med i diskussionen om de bästa sportfilmerna är ett kvitto på hur bra Moneyball faktiskt är.
Här finns det inga bilar som flyger fram i hundratals kilometer i timmen, här finns det inga nävar som knäcker näsben – ändå är det här en sportfilm som är högintressant från början till slut.
Filmen handlar om hur Oakland Athletics trotsade alla odds och lyckades bli ett konkurrenskraftigt lag i den amerikanska basebolligan. Detta gjordes till stora delar tack vara Billy Beane som med en låg budget lyckades samla ihop ett slagkraftigt lag med hjälp av krass data.
I, Tonya (2017)
En stor del av behållningen med denna film är Margot Robbies makalösa prestation i rollen som Tonya Harding, men också för att det är en så fascinerande historia. I, Tonya är berättelsen om hur Harding blev ett namn att räkna med inom konståkning, trots horribla förutsättningar, och hennes roll i attacken mot konkurrenten Nancy Kerrigan.
Robbie lyckades inte vinna en Oscar för rollen (den knep suveräna Frances McDormand för hennes roll i "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), men däremot vann en lika lysande Allison Janney för bästa kvinnliga biroll.
Le Mans '66 (2019)
En film om motorsport på listan var inte tillräckligt och lyckligtvis finns det en hel del sevärda filmer på temat. En av dem är Le Mans '66 ("Ford v Ferrari" på engelska) från 2019. Filmen handlar om hur bildesignern Carroll Shelby och föraren Ken Miles tog upp kampen för att besegra Ferrari under Le Mans 24-timmarslopp 1966.
I rollerna som Shelby och Miles ser vi Matt Damon och Christian Bale. Filmen är regisserad av James Mangold.
Rocky (1976)
Sportfilmernas sportfilm måste givetvis tilldelas en plats på listan. Både Rocky-filmserien och Sylvester Stallone har med åren blivit – åtminstone till och från – lite av en parodi av sig själva, men oavsett vad man tycker om de senare filmerna och skådespelaren själv, så ska originalet Rocky från 1976 inte underskattas. Det här är en underdogberättelse av rang och det är inte utan anledning som den mer eller mindre blivit symbolen för sportfilmer.
Handlingen i denna kulfilm kretsar kring Rocky Balboa (Stallone), en obetydlig boxare från Philadelphia som får en unik chans att slåss om världsmästartiteln i tungvikt.
Rocky vann hela tre stycken Oscars, bland annat för bästa film.
LÄS OCKSÅ: Rockyfilmerna – från sämst till bäst
King Richard (2021)
Den här listan behövde en nyare film och då föll valet på purfärska King Richard, som handlar om tennisfenomenen Serena och Venus Williams pappa, Richard Williams. I filmen skildras den minutiösa plan som Richard iscensatte för att möjliggöra för hans två döttrar att kunna lämna fattigkvarteren i Compton bakom sig och bli ikoner inom tennisvärlden.
Genom att låta huvudfokuset ligga på pappan Richard, istället för de två tennisstjärnorna, känns denna sportfilm fräsch och berättad från ett unikt perspektiv. Will Smith står också för en riktigt bra insats i huvudrollen som Richard Williams.
Drömmarnas fält (1989)
"Drömmarnas fält", kanske lika känd under sin engelska titel, Field of Dreams, är en nödvändig palettrensare på den här listan över annars (mestadels) seriösa och verklighetsbaserade dramafilmer. Lite fantasyvibbar i form av en basebollplan som lockar till sig spöken behövs helt enkelt.
Drömmarnas fält handlar om en bonde (spelad av Kevin Costner) som på uppmaning av en röst bestämmer sig för att bygga en basebollplan – ett beslut som riskerar att ruinera honom.
Det här är en film som är cheesy på ett helt annat sätt än listans andra filmer, men det gör inget, Drömmarnas fält försöker inte vara någonting annat och den är utmärkt om du känner att du behöver något som värmer själen.
Million Dollar Baby (2004)
Vi kastar in ännu en boxningsfilm på listan – denna gången en aningen modernare sådan. De fyra Oscarsvinster (inklusive för bästa film) som Clint Eastwoods Million Dollar Baby kammade hem talar för sig själva. Alla kanske inte hade inkluderat den på sin absoluta topplista över de bästa sportfilmerna som finns, men ska du argumentera för att den inte hör hemma i diskussionen får du anstränga dig rejält.
Filmen handlar om en aspirerande boxare, Maggie (Hilary Swank), och tränaren Frankie (Eastwood), som motvilligt tar sig an henne. Frankie imponeras av Maggies målmedvetenhet och på deras resa mot toppen formas ett starkt band mellan dem.
Filmen vann Oscars för bästa film, bästa kvinnliga huvudroll (Swank), bästa manliga biroll (Morgan Freeman) och bästa regi (Eastwood).
Space Jam (1996)
"Space Jam" på en lista över de absolut bästa sportfilmerna? Jo då, och det tänker vi inte be om ursäkt för. Space Jam kan knappast klassas som en "kvalitetsfilm" på samma sätt som många av de andra titlarna på den här listan, men som en sportfilm för hela familjen finns det inte många filmer som överträffar den.
Försök bara hitta ett sportintresserat barn som inte tycker att Space Jam är underhållande.
I filmen får vi följa de skruvade karaktärerna från Looney Tunes, vars öde hänger helt och hållet på en basketmatch mot ett gäng utomjordingar. För att de ska ha en chans att vinna vänder de sig till legendaren Michael Jordan.
The Wrestler (2008)
En av tidernas bästa sportfilmer handlar om wrestling. Vi vet, det låter otroligt, men det är faktiskt sant. The Wrestler är en makalöst bra film trots att den handlar om en sport som så många ser ner på – eller kanske till och med för att den handlar om det. Kanske är det just den oglamorösa wrestlingvärlden i filmen som gör att karaktärernas och öden känns extra gripande och hjärtskärande.
The Wrestler handlar om Randy "The Ram" Robinson (Mickey Rourke), en avdankad wrestlingikon som försöker hitta en balans i livet utanför sporten, i samband med att han måste pensionera sig. Något som är lättare sagt än gjort, när det bara är i ringen som han känner att han har kontroll över sitt liv.
Rourke är fullkomligt lysande i sin comeback som skådespelare och det går att argumentera för att han blev snuvad på en Oscar av Sean Penn, som vann för sin roll i Milk.