Atomic Blonde

De bästa filmerna 2017 – Filmtopp ger filmtipsen

Filmtopp
Uppdaterad 20 mars 2024 kl. 14:20 | Publicerad 02 januari 2017 kl. 14:43

Vilka är de bästa filmerna 2017?

Bra filmer kommer från världens alla hörn och några spontana favoriter från 2017 har varit svenska Sameblod, iranska The Salesman, sydkoreanska The Handmaiden, danska Darkland, rumänska Prövningen och amerikanska Get Out. Förhoppningsvis kommer listan att fortsätta att växa sig stark på internationella titlar.

I denna artikel kommer vi på Filmtopp gemensamt att sammanställa de bästa filmerna som har Sverigepremiär under 2017. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum för att du alltid ska få de senaste filmtipsen! Om du undrar vilka filmer som var bäst 2016 och bäst 2015 är det bara att spana in de listorna med.

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan över de bästa filmerna 2017:

  • Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon skribent på Filmtopp.
  • Filmen måste ha haft svensk premiär under 2017. Detta kan innebära att filmer som har haft en tidigare premiär utomlands slinker med.
  • Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har rankat högst, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

De bästa filmerna som fått betyg 4

A Ghost Story

Casey Affleck som spöke i A Ghost Story
Filmtopp har sammanställ en filmlista med de bästa filmerna 2017

Efter att ha omkommit i en bilolycka, återvänder maken som spöke i ett försök att återknyta till sin efterlevande hustru. I sin nya form är han både kraftlös och osynlig och frågan är om han någonsin kommer att få henne att märka hans närvaro.

A Ghost Story är en omtumlande upplevelse. Att se hur maken, spelad av Casey Affleck, stilla vakar över sin hustru samtidigt som han försöker få kontakt med henne, är smärtsamt. Lika tungt är det att följa hustruns, spelad av Rooney Mara, sorghantering. Skådespelet är ohämmat och känslorna slår rakt i solar plexus.

Betyg 4

Alla tiders kvinnor

Stillbild från "Alla tiders kvinnor". En av de bästa filmerna 2017.

Produktionsland: USA
Manus & Regi: Mike Mills
Genre: Drama, Komedi

Handling: Alla tiders kvinnor utspelar sig i Santa Barbara år 1979. Dorothea (Annette Bening) är en ensamstående mamma till femtonåriga Jamie (Lucas Jade Zumann) och hon känner att hon behöver hjälp med att uppfostra honom till en man. Hon ber därför Jamies bästa vän Julie (Elle Fanning) och hyresgästen Abbie (Greta Gerwig) om stöd.

Motivation: Det här är en mogen och djup film. Samtliga fem huvudkaraktärer är nyanserade och välskrivna och det finns någon för alla att relatera till. Vi får under filmens gång se många olika sidor av alla inblandade och det känns inte som om någon information är överflödig, utan allt är nödvändigt för att föra filmen framåt.

betyg_4

Apornas Planet: Striden

Caesar i "Apornas planet: Striden" - nyaste filmen i serien

Produktionsland: USA
Regi: Matt Reeves
Manus: Mark Bomback, Matt Reeves m.fl.
Genre: Action, Äventyr, Drama

Handling: En stor smitta, som tros komma från aporna, har drabbat mänskligheten och många har dött. De överlevande har under ”Översten” (Woody Harrelson) mobiliserat sig för att utrota aporna och döda deras ledare Caesar (Andy Serkis). Fast Caesar vill inget hellre än att sluta fred. Efter att han på ett humant sätt har försökt lösa krisen drabbas drabbas aporna av en enorm tragedi, där Översten spelar en stor roll. Förargad av vrede beger sig Caesar ut på jakt efter hämnd.

Motivation: Den avslutande delen i den moderna trilogin om intelligenta apor är även den bästa filmen av de treApornas planet: Striden bjuder på högklassig action, nagelbitande spänning och lyckas därtill med konsten att beröra på riktigt. Det är bara att grabba tag i popcornen, luta sig tillbaka och salutera: Go Caesar!

Betyg 4

Atomic Blonde

Charlize Theron poster till "Atomic Blonde", en av de bästa filmerna 2017.

Produktionsland: USA
Regi: David Leitch
Manus: Kurt Johnstad
Genre: Action, thriller

Handling: Den brittiska MI6-agenten Lorraine skickas till Berlin i slutspurten av kalla kriget. Muren är inte många dagar från att rivas och överallt i stadens östra del samlas unga rebeller, som i protest konsumerar den västerländska populärkulturen — symbolen för individens frihet. Hennes uppdrag är att finna en klassificerad lista innan den hamnar i fel händer och på så vis stoppa kriget från att förlängas. Men Berlin är en lömsk stad där ingen går att lita på.

Motivation: Den gråa sterila skildringen av ett graffiti-bombat Berlin, som endast lyser upp när neonskenet från stadens alla lysrör nuddar Charlize Therons blonda kalufs, är läcker och skvallrar om ett samhälle i förfall. Invånarna går bara och väntar på att Fågel Fenix ska resa sig ur askan och driva ut kommunismen.

betyg_4

Baby Driver

Ansel Elgort i Baby Driver - ny actionfilm från 2017
Baby Driver (2017)

 

Regi: Edgar Wright
Med: Ansel Elgort, Lily James, Jon Hamm
Genre: Action, Thriller

Handling: En begåvad flyktbilsförare tar musiken till hjälp för att bli bäst på det han gör. När han en dag möter kvinnan i hans drömmar ser Baby en chans till en sista flykt, denna gång från sitt liv som kriminell. Men ledaren för ett brottssyndikat har andra planer för Baby och snart tvingas han, med livet, kärleken och friheten som insats, ta del i en stöt dömd att misslyckas.

Betyg 4

Barndom

Barn leker i skogen i dokumentärfilmen Barndom
Foto: Folkets Bio

Produktionsland: Sverige
Manus & regi: Margreth Olin
Medverkande: Barn och personal på Aurora Steinerbarnehage
Genre: Dokumentärfilm
Speltid: 1 tim 30 min

Handling: I Barndom får vi följa en grupp barn i förskolan Aurora Steinerbarnehage på Nesodden utanför Oslo. Här är det som att tiden har stannat för länge sedan. Barnen leker i skogen och tillverkar sina egna leksaker. Inte en iPad så långt ögat når. Skillnaden på denna och många andra förskolor är att de inte fokuserar lika mycket på lärande, utan låter barnen leka och vara just barn.

Motivation: Eftersom det är barn vi har att göra med här innehåller även Barndom några av årets skönaste karaktärer, som dessutom levererar flera av årets bästa filmcitat. Eller vad sägs om guldkorn som ”Titta! Den är röd, som en röd telefon”, eller den moderna klassikern ”Jag tycker om att jobba med arbete”?

Dokumentärfilmen Barndom får en fyra i betyg

Den sista familjen

Foto: Folkets Bio - Polsk ny film 2017

Produktionsland: Polen
Originaltitel: Ostatnia Rodzina
Regi: Jan P. Matuszynski
Genre: Drama

Handling: Zdzislaw Beksinski var en erkänd konstnär vars verk oftast bestod av dystopiska och ödesmättade motiv. De sista trettio åren av hans liv präglades av tunga familjetrauman av olika slag. Den sista familjen skildrar just denna period.

Motivation: Den sista familjen är en vägjord och mörk film, som har givit mig en större förståelse för varifrån Zdzislaw hämtade inspirationen till sina dystopiska konstverk.

betyg_4

Den enda vägen

Den enda vägen

Produktionsland: Sverige
Regi: Manuel Concha
Manus: Manuel Concha, Claudia Galli
Med: Daniel Cvetkovic, Mikael Cvetkovic, Miodrag Stojanovic m.fl.
Genre: Drama, Thriller
Speltid: 1 tim 26 min

Handling: Vi är i Malmö år 2010. En maskerad man skjuter personer med invandrarbakgrund, men till en början tror polisen att det rör sig om gängvåld. Bröderna Michel och Alex har serbiskt påbrå och när Alex råkar ut för serieskyttens våld sätts deras föreställningar om rätt och fel på spel. Vad krävs för att allt ska bli som förr igen?

Motivation: Något som bidrar till filmens spänning utöver Conchas skickliga hantverk och Cvetkovic-brödernas fina skådespel är musiken av Jon Ekstrand. Gitarrslingorna som spelar över Michel som röker på balkongen och kontemplerar över sin hopplösa situation framkallar filmens vackraste ögonblick.

Betyg 4

Det

Det är en riktigt ny bra skräckfilm 2017

Originaltitel: ”It”
Regi: Andrés Muschietti
Manus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Stephen King (Roman)
Med: Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Javier Botet m.fl.
Längd: 2 timmar 15 minuter
Genre: Skräck
Ålder: 15 år
 
Är du ett fan av Netflix TV-serie ”Stranger Things” kommer du att älska den här filmen. Faktum är att skaparna bakom serien har låtit inspireras av 90-tals versionen av ”Det”. Bill Skarsgård är rena rama mardrömmen och gör sin roll helt lysande. Effekterna är läckra och de handlingsbärande scenerna tillför verkligen något. Dessutom är det stundtals riktigt roligt.
 
"Det" är förmodligen årets bästa skräckfilm och går på bio just nu.
betyg_4

Dunkirk

Poster till Dunkirk av Christopher Nolan - ny krigsfilm från 2017
Foto: Warner Bros. Ur krigsdramat ”Dunkirk” av Christopher Nolan.

Produktionsland: England, Frankrike, USA, Nederländerna
Manus & Regi: Christopher Nolan
Genre: Action, Drama

Handling: Dunkirk baseras på evakueringen av 300 000 engelska soldater från den franska kuststaden Dunkerque som omringades av nazisternas armé i början av andra världskriget. Churchill hoppades att som bäst lyckas få 30 000 mannar tillbaka till hemlandet. Det var ett omöjligt projekt som skulle komma att skrivas in i världshistorien.

Motivation: Christopher Nolan gör det han kan bäst: bygga upp intensiva scener som får även den mest stresstålige att bita på naglarna. Hans berättande går direkt att känna igen; ett växelberättande med flera trådar som knyts ihop elegant.

Betyg 4

Efter stormen

Foto: TriArt Film - utländsk ny film 2017
Foto: TriArt Film

Produktionsland: Japan
OriginaltitelUmi yori mo mada fukaku
Manus & Regi: Hirokazu Koreeda
Genre: Drama

Handling: Ryota är en prisvinnande författare, men en kombination av skrikramp och spelberoende har ruinerat honom. Även om han är bedrövad över att alltid vara pank, är det den försämrade relationen till exfrun och sonen som är värst. Snart ska det dock visa sig att han har vädergudarna på sin sida. Med hjälp av en tyfon sammanförs nämligen den splittrade familjen, även om det bara är för en natt.

Motivation: Hirokazu Koreeda har tidigare visat att han är en mästare på att skildra trasiga familjerelationer. Fast vänta dig ingen Almodóvar här. I Efter stormen lyckas Koreeda med konststycket att göra en mysig feel good-film av ett egentligen väldigt mörkt familjeöde.

Betyg 4

En väldig vänskap

En väldig vänskap - ny film 2017
Från filmen "En väldig vänskap". Foto: Sena

Produktionsland: Island
Manus & Regi: Dagur Kári
Genre: Drama

Handling: Den 43-årige flygplatsarbetaren Fúsi bor fortfarande hemma hos sin mamma. Hans vardag består av chokladflingor, jobb, lek med krigsleksaker, pad thai på fredagar och dagliga inringningar till en radiostation där han önskar låtar. Fúsis liv förändras abrupt när han träffar Sjöfn på en danskurs han tvingats gå på.

Motivation: Ibland blir deppigheten överdriven, men filmen lyckas ändå på något skapa ett intresse för berättelsens fortsättning. Mycket hänger på att skådespelaren Gunnar Jónsson levererar som huvudrollsinnehavare. Han är helt enkelt briljant, man bara måste sympatisera med Fúsi. Han är fåordig och får istället förlita sig på sina rörelser och ansiktsuttryck, något Jónsson lyckas utmärkt med.

Betyg 4

Exfrun

Stillfoto från "Exfrun" - en ny film från 2017
De bästa filmerna 2017. "Exfrun" är tillsammans med "Sameblod", "Den enda vägen" och "Småstad" en av flera svenska filmer på listan över riktigt bra filmer 2017.

 

Produktionsland: Sverige
Manus & regi: Katja Wik
Genre: Drama

Handling: I tre parallella berättelser får vi följa tre kvinnor i olika skeden i livet. Flickvännen Klara är precis i inledningsfasen i ett förhållande med sin stora kärlek. Tvåbarnsmamman Anna är mitt uppe i småbarnslivet där båda parter mer eller mindre har givit upp. Sist men inte minst har vi exfrun Vera, som lever i sviterna efter ett fallerat äktenskap med allt vad det innebär.

Motivation: Forskning visar att gifta män oftast är mer framgångsrika och lyckliga än ogifta män, medan det är precis tvärtom för kvinnor. Filmens syfte är inte att lösa problemet utan snarare att starta en diskussion om ämnet. Om filmen lyckas med sin målsättning återstår att se, men den drog i alla fall igång tankeverksamheten i min lilla hjärna.

Betyg 4

The Handmaiden

Stillbild från The Handmaiden - en ny film 2017
The Handmaiden, en av de bästa filmerna 2017

Produktionsland: Sydkorea
Regi: Park Chan-wook
Manus: Chung Seo-Kyung, Park Chan-wook
Genre: Drama

Handling: The Handmaiden är baserad på Sarah Waters Fingersmith, en feministisk spänningsroman om ficktjuvar som tar knäcken på överklassen. Medan bokens handling utspelar sig i det viktorianska England, har den Sydkoreanska stjärnregissören Park Chan-wook försatt filmatisering i 1930-talets japanockuperade Korea

Motivation: Berättelsen visar flera gånger prov på svart humor och det målas upp en bild av den japanska kolonialtidens hårdhet. En kultur som är satt under stark press. Acceptera filmens premisser och låt dig förföras av en historia utöver det vanliga. 

betyg_4

Heartstone

Nya bra filmer från 2017

Originaltitel: Hjartasteinn
Manus & regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Med: Baldur Einarsson, Blӕr Hinriksson, Diljá Valsdóttir m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim 9 min

På de vidsträckta isländska vidderna utspelar sig ett till synes småskaligt drama, åtminstone sett utifrån. För de som befinner sig i händelsernas centrum är det dock allt annat än småskaligt. För Thor och Kristjan är detta den viktigaste tiden i deras liv, som till stor del kommer att definiera dem som människor längre fram i livet. De två bästa vännerna är på väg in i tonåren och allt vad det betyder. De bekymmersfria åren som barn är förbi och när de dessutom upptäcker att de har känslor för varandra, mer än vänskapliga, försvåras deras situation ytterligare. Speciellt eftersom ingen av dem riktigt vågar bejaka känslorna, varken för varandra eller offentligt.

Motivation: Heartstone är ett väldigt närgånget och utlämnande porträtt av huvudkaraktärerna Thor och Kristjan. Det är också något visst med det isländska landskapet. Förutsättningarna finns minst sagt där för att göra en estetiskt vacker film och där har vi också en gemensam nämnare för de filmer som landet producerat på den senaste tiden. De ser alla väldigt bra ut, inklusive Heartstone.

Betyg 4

God’s Own Country

En drama film årets
Från "God's Own Country" av Francis Lee. Två män sitter i gräset och tittar bortåt.

Johnny (Josh O’Conner) bor med sin pappa (Ian Hart) och farmor (Gemma Jones) på en bondgård i Yorkshire. Pappan har nyligen drabbats av en stroke och har numera begränsad rörlighet, vilket har ökat arbetsbelastningen för Johnny. Han jobbar hårt men får aldrig annat än utskällningar och klagomål från sin familj. I hopp om att finna glädje och tröst vänder han sig ofta till alkoholen och hemliga engångsligg med andra unga män.

Betyg 4

Good Time

En av de bästa filmerna 2017.

Regi: Benny Safdie, Josh Safdie
Manus: Ronald Bronstein, Josh Safdie
Med: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh, Taliah Webster, Barkhad Abdi, Buddy Duress m.fl.
Genre: Drama, Thriller
Speltid: 1 tim 41 min

Robert Pattinson levererar sin karriärs bästa prestation i bröderna Safdies Guldpalmsnominerade Good Time. En oerhört spännande och konstnärlig film om konsekvenserna av ett misslyckat rån. Därtill finns det ett starkt budskap om fördomar och segregation för den som är beredd att läsa mellan raderna.

Good Time går på bio just nu och är ett bra filmtips!

Betyg 4

The Greatest Showman

Bästa filmerna 2017
Bästa filmerna 2017

Handling: The Greatest Showman berättar historien om hur P.T. Barnum (Hugh Jackman) grundade och drev en cirkusshow där han använde sig av folk med ett lite annorlunda utseende, inklusive kortvuxna, storvuxna och skäggiga damer. Många kallade honom bluffmakare och sa att hans föreställningar var uppvisningar av missfoster. Samtidigt visade sig dock dessa föreställningar vara väldigt populära och gav samhällets utbölingar en möjlighet att synas, frodas och känna samhörighet.

Motivation: Här får vi se Hugh Jackman ta tyglarna för årets musikalupplevelse. Detta är en film som är hjärtevärmande, full av glädje och som bjuder på musikalnummer av högsta rang.

Betyg 4

Jumanji: Welcome to the Jungle

bästa filmerna 2017

Handling: Fyra tonåringar som sitter i kvarsittning upptäcker ett gammalt tv-spel och sugs in i djungeln där spelet utspelas, och blir de avatarer de valt. De måste nu samarbeta tillsammans för att bryta Jumanjis förbannelse – det enda sättet för spelet att ta slut så att de kan återvända hem.

Motivation: Jumanji: Welcome to the Jungle är en äventyrlig färd som bjuder på skratt från början till slut. Det är en härlig och spännande berg- och dalbana som har allt du söker i denna typ av film, och lite till. Filmen fick blandad kritik när den kom, men vår gästrecensent Martinez är övertygad om att filmen är en av årets bästa komedier 2017. 
 
Betyg 4

The Killing of a Sacred Deer

The Killing of a Sacred Deer

Regi: Yorgos Lanthimos
Manus: Yorgos Lanthimos & Efthymis Filippou
Med: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Alicia Silverstone m.fl.
Genre: Skräck

Colin Farrell och Nicole Kidman bjuder på unik psykologisk skräck i denna nya film.

Nicole Kidman har alltid varit en favorit men det var länge sedan hon var så här utmanande. Hon dominerar varje klipp hon är med i och i vissa scener är hennes blickar lika genomträngande som de är i Stanley Kubricks Eyes Wide Shut – något jag misstänker regissören Yorgos Lanthimos också strävat efter att återskapa.   Vad vi bevittnar är obehagligt, obekvämt och många gånger oförklarligt, men det finns också humor i det bisarra.

betyg_4

Life, Animated (2016)

life-animated - ny film från 2017
Foto: NonStop Entertainment.

Produktionsland: USA
Regi: Roger Ross Williams
Manus: Ron Suskind
Genre: Dokumentär

Handling: I Life, Animated berättas den hjärtevärmande historien om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med sin autistiska son genom Disneys klassiska filmgestalter. Även i vuxen ålder möter Owen fortfarande varje skeende i livet med sina tecknade vänner vid sin sida, vilket också porträtteras.

Motivation: Den Oscarsbelönade regissören Roger Ross Williams målar nästan upp Owens livshistoria som en egen tecknad film. Det gör att den ensidiga fokuseringen på Owen funkar, eftersom de mer tröga partierna bryts snabbt av med något lekfullt.

betyg_4

Little Yellow Boots 

Ett par gula stövlar svävar ovanpå en vattenyta framför ett hus i USA.
Foto: Millennium Film

Produktionsland: Finland
Regi: John Webster
Med: John Webster, James E. Hansen, Kathy Jetnil-Kijiner m.fl.
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 35 min

Handling: I ett försök att förstå sig på mänskligheten och de moraliska beslut som vi måste fatta för att ge våra framtida släktingar ett bra liv, talar filmens regissör,, John Webster, till sitt framtida barnbarnsbarn under filmen. Hon kommer att heta Dorit och föds under 2060-talet. På ett fantastiskt fint och poetiskt sätt fantiserar han över hennes liv och värld. Hur kommer den se ut och vad kan vi göra i dag för att skydda den?

Motivation: Finländaren John Webster lyckas med mycket i dokumentären Little Yellow Boots, men framför allt är det här en av de vackraste, finstämda och personliga filmer i genren klimatdokumentärer på väldigt länge.

Betyg 4

Moonlight (2016)

Nya utländska filmer 2017

Produktionsland: USA
Regi: Barry Jenkins
Manus: Barry Jenkins, efter en bok av Tarell Alvin McCraney
Genre: Drama

Handling: ”Little”, "Chiron" och ”Black” är alla namn på samma person beroende på vilken tidsperiod vi får följa honom. Moonlight är nämligen uppdelad i tre olika akter som utgör ett intimt påträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder. Filmen följer hans kamp om att finna sin plats i livet, med tvivlande sexualitet och stor osäkerhet på omgivningen

Motivation: Det finns några speciella sekvenser som stannar kvar hos mig. Dessa stunder, som ibland bara varar ett kort ögonblick, är djupt gripande. Som när Juan motvilligt erkänner sitt levebröd för Little. Eller de mörka partierna med Littles mamma, vars rolltolkning Naomie Harris skall hyllas för. Hennes vandring in i crackmissbruk, med ett fullständig oförutsägbart beteende som följd, utgör de bästa scenerna i filmen. Minns du: Skandalen runt Moonlight på Oscarsgalan?

betyg_4

Paddington 2

Björnen Paddington i "Paddington 2"

Handling: Paddingtons moster Lucy ska fylla 100 år och han vill naturligtvis köpa en fin present till henne. Han bestämmer sig för en pop up-bok med sevärdheter från London, staden som Lucy alltid velat besöka. Problemet är att boken är väldigt dyrbar, det ligger ett mysterium bakom den. Paddington skaffar sig några jobb och samlar flitigt på sig pengar för att kunna köpa boken, men just när han börjar närma sig sitt mål, blir boken stulen.

Motivation: Paddington 2 är en perfekt och bra familjefilm som varmt rekommenderas!

betyg_4

Paterson

Stillbild från "Paterson". En av många bra filmer 2017.

Produktionsland: USA
Manus & Regi:  Jim Jarmusch
Genre: Drama, Komedi

Handling: Busschauffören Paterson är huvudkaraktären i filmen med samma namn. Vi följer med honom i hans vardagliga rutiner under en vecka där han flitigt skriver poesi under rasterna på jobbet, tar ut hunden Marvin på kvällspromenader (egentligen knyter fast honom utanför en bar), och lever i ett sunt förhållande med sin bohemiska flickvän Laura.

Motivation: Det är inte bara Driver som övertygar. Golshifteh Farahani glänser som flickvännen Laura, men birollsinnehavarna Barry Shabaka Henley och William Jackson Harper sticker ut mest och bidrar till det härliga barhäng Paterson ägnar sig åt om kvällarna.

Jarmusch film upplevs som ett riktigt hantverk där varje detalj är uttänkt och utförd med precision.

betyg_4

Professor Marston and the Wonder Women

Professor Marston and the Wonder Women-min

Regi: Angela Robinson
Med: Luke Evans, Rebecca Hall, Bella Heathcote m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 48 min

Handling: I Angela Robinsons biografi följer vi psykologen Dr. William Marston (Luke Evans) väg till skapandet av seriefiguren Wonder Woman. För många människor är Wonder Woman en ung vacker och vacker krigsgudinna från Amazona, född för att stå upp för det goda. Vad en del inte vet är att hon är så mycket mer än så. Wonder Woman är en superfeminist, skapad för att lära unga män att respektera starka, modiga, självständiga kvinnor.

Motivation: Det här är en film värd att se och reflektera över. Hur långt har har vi egentligen kommit, hur accepterande är vi i dagens samhälle? Vad anses vara normalt eller inte?

Betyg 4

Prövningen

Stillfoto från Prövningen. En av de bästa filmerna 2017.
De bästa filmerna 2017 – Cristian Mungius "Prövningen" är ett litet mästerverk i genren.

Produktionsland: Rumänien
Manus & Regi: Cristian Mungiu
Genre: Drama

Handling: En morgon, precis intill skolan, utsätts unga Eliza för ett våldtäktsförsök. Hon slår sig fri innan övergreppet fullföljs, men händelsen omskakar henne rejält. Trots traumats färskhet insisterar hennes far, läkaren Romeo, att hon ska skriva avslutningstentorna efterföljande morgon. I faderns ögon är detta ett avgörande ögonblick för hela Elizas framtid. Om hon inte spikar proven får hon inte ett tillräckligt högt slutbetyg för att kunna studera på universitet i England och således få ett bättre liv.

Motivation: Med långa tracking shots i den rumänska småstaden får vi varse den hårda vardag och nedslitna miljö Elizas föräldrar önskar förskona sin dotter från. Temat, värderingars faktiska värde sett till individens aktuella referenspunkt, genomsyrar Prövningen från första till sista scenen. Mingus levererar inte något facit utan tvingar oss att själva vrida och vända på vår moralkompass.

betyg_4

Raw

Garance Marillier som veterinär studenten Justine i Raw.
Garance Marillier som veterinär studenten Justine i Raw.

Produktionsland: Frankrike/Belgien
Manus & Regi: Julia Ducournau
Genre: Skräck

Motivation: Den franska skräckfilmen Raw undviker dagens skräckklyschor och bidrar med originalitet. En visuellt slående historia om systerskap och en hänsynslös studie av en människas allra mörkaste begär.

Handling: Tonåringen Justine färdas med sina föräldrar till veterinärinternatet där hon ska spendera sin tid ett par år framöver. Hela familjen är vegetarianer och mamman understryker hur otroligt viktigt det är att hon fortsätter att förhålla sig till detta. I takt med att Justine blir hemmastadd växer också ett begär för kött inom henne, en djup känsla som hon lönlöst försöker bekämpa. En frigörelse äger rum och hennes inre demoner får fritt spelrum.Raw är verkligen en debatterad film.

betyg_4

Safari

Jakttroféer i "Safari" en av de bästa filmerna 2017.
Foto: TriArt

Film: Safari
Regi: Ulrich Seidl
Genre: Dokumentär

Handling: I Ulrich Seidls senaste dokumentärfilm får vi följa ett gäng förmögna österrikare som reser till Afrika. Där betalar de dyra pengar för att få döda allt från småvilt till giraffer. De lever som kungar i områden som präglas av extrem fattigdom, vilket får en redan bisarr form av nöjesresa att kännas ännu mer problematisk.

Motivation: Samtidigt som jag sitter och vrider mig av obehag och avsky inför vad som pågår, börjar jag fundera på om det kanske ändå är mer humant än vad som försiggår inom den industrialiserade köttproduktionen världen över. Det är, som jag nämnde tidigare, minst sagt problematiskt.

Betyg 4

Sameblod

Stillbild på samiska skolbarn i "Sameblod"
En av årets bästa svenska filmer.

Produktionsland: Sverige
Manus & Regi: Amanda Kernell
Genre: Drama

Handling: Elle-Marja är på väg till en samisk begravning i sina gamla hemtrakter. Trots att hon själv är av samiskt påbrå distanserar hon sig tydligt från den kultur hon föddes i. När hon småpratar med gäster på hotellet verkar hon nästan vara rädd för att bli ”avslöjad” om sin härkomst. Varifrån denna rädsla kommer ifrån ska vi snart få veta. En stor del av filmen utspelas nämligen när Elle-Marja var ung.

I den lilla hembyns skola råder det nolltolerans för det samiska språket och barnen agas till att lära sig att recitera skolfrökens skillingtrycksvisor. Byns äldre pojkar utgör ett dagligt hot de samiska barnen då de tvingas passerar dem på väg till skolan. Efter ett obehagligt skolbesök av rasbiologer får Elle-Marje nog och bestämmer sig för att starta ett nytt liv som ”svensk” i Uppsala. Hon börjar kalla sig för ”Kristina” och anländer i den nya staden i hopp om att få en ordentlig utbildning och kunna dölja sitt ursprung.

Motivation: För många av oss yngre tittare är det nog svårt att förstå den behandling som samerna har fått, och i viss utsträckning fortfarande får, utstå. Jag gillar hur filmens regissör, Amanda Kernell, aldrig skriver sin publik på näsan med vad som utgör de svenska fördomarna, utan istället lämnar små detaljer för sin publik att plocka upp.

betyg_4

Sieranevada

Bild ur Sieranevada - nya bra filmer 2017
Foto: Folkets Bio

Produktionsland: Rumänien
Manus & regi: Cristi Puiu
Genre: Komedi, Drama

Handling: I en lägenhet någonstans i Bukarest hålls en minnesstund för en bortgången man. Eftersom det bara är dagar efter vansinnesdådet mot den franske satirtidningen Charlie Hebdo kretsar en stor del av dagens diskussioner kring terror och konspirationer. På borden dukas maträtt efter maträtt fram. Snart ska de äta, de väntar bara på att prästen ska komma. Fast efter att prästen har kommit och gått, står maten fortfarande orörd på borden.

Den ena händelsen avlöser den andra vilket leder till att ingen finner ro till att sätta sig för att äta. Diskussionerna blir hetsigare ju längre dagen går, dels för att gammalt groll inom släkten kommer upp till ytan, men säkerligen också på grund av tomma magar som vrålar ”Kan vi inte bara äta någon gång?!”.

Motivation: Sieranevada är närapå tre timmar lång men den känns aldrig långtråkig, vilket är en bedrift bara det. Speciellt med tanke på att den mer eller mindre är en one location-film. Alla skådespelares felfria rolltolkningar bidrar naturligtvis också till att hålla mitt intresse uppe.

Betyg 4

Silence

Foto: Paramount Pictures - nya filmer 2017
Foto: Paramount Pictures

Produktionsland: USA
Regi: Martin Scorsese
Manus: Martin Scorsese & Jay Cocks (baserat på Shûsaku Endôs bok)
Genre: Drama

Handling: De två portugisiska jesuitprästerna Rodriguez (Andrew Garfield) och Garupe (Adam Driver) bestämmer sig för att fara till Japan, med syftet att lokalisera deras försvunne mentor Father Ferriera (Liam Neeson). Väl framme tar de hjälp av en grupp kristna japaner i sitt sökande och försöker samtidigt sprida guds ord vidare. Dock möts de främst av ett hårt motstånd i form av den japanska staten, som avskyr katolicismen och till varje pris vill utrota den från sitt rike.

Motivation: I Silence skildrar Martin Scorsese konsekvenserna av spirituell kollision mellan Kristendomen och Buddismen i 1600-talets Japan. På ett oerhört säkert sätt målar Scorsese upp ett mänskligt helvete på jorden, där de moraliska gråzonerna är stora och de existensiella frågorna många.

betyg_4

Silvana – Väck mig när ni har vaknat

Bästa filmernaSilvana står framför det kungliga slottet - ny film 2017
Foto: TriArt Film
Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis
Med: Silvana Imam, Beatrice Eli m.fl.
Genre: Dokumentär
Längd: 1 tim 31 min

Sällan lyckas en dokumentär så väl skildra sitt subjekt som här. ”Silvana – Väck mig när ni vaknat” är ett porträtt av en artist där filmkonsten går hand i hand med intensiteten och kärleken hos sin stjärna.

Silvana – Väck mig när ni vaknat är en dokumentär strukturerad i tre delar: 2014, 2015 och 2016. Vardera år representerar en del i Silvanas professionella liv som framgångsrik rappare, men det är hennes privata liv, främst relationen till flickvänen Beatrice Eli och hennes litauiska rötter, som får störst utrymme.

 betyg_4

Split

Stillbild från "Split" - ny skräckfilm 2017
De bästa filmerna 2017. Med "Split" lyckas M. Night Shyamalan att göra en av årets bästa filmer.

Produktionsland: U.S.A.
Manus & regi: M. Night Shyamalan
Genre: Skräck, Thriller

Handling: Tre tjejer blir kidnappade och förs till en mystisk och dunkel lokal. Snabbt märker de att deras kidnappare inte enbart är långt ifrån frisk, men att han även lider av extrem personlighetsklyvning. Dennis (James McAvoy) som är en av hans farligare sidor, har ytterligare tjugotvå olika personligheter och tjejerna måste finna hjälp hos en av nån av de ofarliga sidorna för att överleva de farliga.

Motivation: Med Split leker M. Night Shyamalan med det oberäkneliga, och han gör det nästan uteslutande genom att lägga hela sin hand på McAvoy som på ett pricksäkert sätt hoppar fram och tillbaka mellan sina olika personligheter. Det känns som att även McAvoy gått all-in för det här projektet.

betyg_4

Their Finest Hour

Nya bästa filmerna
Foto: Lionsgate, Nicola Dove

Handling: Manusförfattaren Catrin Cole  blir anställd att arbeta på den ”kvinnliga” delen av ett manus för en film, som produceras i samarbete med informationsministeriet under andra världskriget. Under produktionen ställs hon inför samma problem som alla filmmakare har ställts inför i alla tider. Om det inte är studion som är missnöjd, är det arroganta skådespelare, som tycker deras roll borde vara större eller bättre. Som kvinna måste Catrin även bemöta sexism samtidigt som hon försöker berätta två kvinnors historia.

Motivation: Their Finest Hour är ett gediget hantverk. Filmens största styrka ligger i att den lyckas förena andra världskrigets engelska filmindustri med modern feminism, utan att vara pretentiös.

Betyg 4

 Tower

Amerikansk animerad ny film från 2017

Produktionsland: USA
Regi: Keith Maitland
Genre: Dokumentär

Handling: Den 1 augusti 1966 skulle komma att bli en av de mörkaste kapitlen i amerikansk historia när den före detta marinsoldaten Charles Whitman gömde sig uppe i stadsuniversitetets klocktorn, beväpnad med gevär och ammunition. I Keith Maitlands nya dokumentär ”Tower” står masskjutningen i Austin, Texas i fokus. 

Motivation: Tower är en pricksäker skildring av en händelse som omskakade världen. Här är det Whitmans offer som står i fokus och under 96 minuter får vi höra några av överlevarna berätta om sin upplevelse. Mest smärtsamt är det att höra Claire Wilsons egna ord om hur hon låg där på skolgården, höggravid och skottskadad, jämte sin döende pojkvän Toby.

betyg_4

Vaiana

Ny Disneyfilm - Bästa filmerna 2017
Disneys Vaiana är en av de bästa filmerna från 2017.

Regi: Ron Clements, Don Hall, John Musker & Chris Williams
Manus: Jared Bush
Genre: Äventyr

Handling: Vaiana är dottern till hövdingen i en polynesisk stam. Hon har haft en livslång önskan om att segla bortom revet, dessvärre är detta förbjudet. När palmträden dör och fiskarna försvinner, ser Vaiana inget annat alternativ än att trotsa sin far och ge sig ut på havet i jakt på halvguden Maui. Han är den enda som kan återföra gudinnan Te Fitis stenhjärta, vilket kommer återställa balansen i naturen.

Motivation: Vackra miljöer, bra sångnummer och en spännande berättelse. Med Vaiana levererar Disney än en gång en riktigt bra animerad film.

betyg_4

Wonder Wheel

de bästa bästa filmerna 2017
Foto: Amazon Studios

Regi: Woody Allen
Manus: Woody Allen
Med: Kate Winslet, Jim Belushi, Justin Timberlake, Juno Temple, Jack Gore m.fl.
Genre: Drama

Handling: I centrum står medelåldersparet Ginny (Winslet) och Humpty (Belushi). De lever tillsammans i en supertrång lägenhet på ett tivoli på Coney Island. Ginny har en son från ett tidigare äktenskap, som fått smak för att tända eld på grejer. Hon är dessutom otrogen med en yngre man, Mickey (Timberlake). När Humptys förlorade dotter Carolina (Temple) plötsligt dyker upp, på rymmen från sin exman och hans gangsterverksamhet, blir saker allt mer komplicerade.

Motivation: Filmens melankoliska ton förstärks av fotot och ljussättningen, som håller absolut toppklass. Woody Allen har enligt mig inte tappat gnistan.

betyg_4

Wonder Woman

Wonder Women

Titel: Wonder Woman
Regi: Patty Jenkins
Manus: Allan Heinberg & Geoff Johns
Med: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, m.fl
Genre: Äventyr

Handling: Innan hon blev Wonder Woman var hon Diana, prinsessa av Amazonerna, tränad att bli en oövervinnerlig krigare. Hon är uppvuxen på en skyddad paradisö men när en amerikansk pilot kraschar där och berättar om en massiv konflikt som härjar i världen utanför lämnar hon ön. Diana lämnar sitt hem, övertygad om att hon kan stoppa hotet. Tillsammans med människan slåss hon för att stoppa alla krig och upptäcker då inte bara sina fulla krafter utan även sitt sanna öde.

Betyg 4

Your Name

Your Name
Foto: CoMix Wave Films

Produktionsland: Japan

Handling: Your Name handlar om landsbygdstjejen Mitsuha och Tokyo-killen Taki. Mitsuha är missnöjd med sitt strikta liv som dotter till byns borgmästare och vill inget hellre än att fly till Tokyo. Taki jobbar på en italiensk restaurang i storstaden och drömmer om nätterna att han är en tjej ute på landet. Saker och ting förändras när de plötsligt börjar byta plats och Mitsuha vaknar upp i Tokyo som Taki.

Motivation: Förutom fantastiskt visuella prestationer och ett lyckat återanvändande av ett gammalt koncept, finns det många lager att ta på i Your Name. Med magi och finess har Makoto Shinkai skapat något unikt och detaljrikt.

Betyg 4

Bästa filmerna 2017 - Vi närmar oss toppen!

The Square

Terry Notary i filmen "The Square" - ny film 2017

Film: The Square (2017)
Manus & Regi: Ruben Östlund
Med: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary m.fl.
Genre: Drama, Komedi
Speltid: 2 tim 22 min

Att säga att förväntningarna på Ruben Östlunds ”The Square” har varit annat än höga vore en lögn. Sveriges största regissör, vinnare av Guldpalmen i Cannes, är tillbaka med ett satiriskt drama om samhället och konstvärlden. Inför visningen kändes det onekligen som ett intressant recept. Och jag är inte besviken. ”The Square” är kanske Östlunds bästa film hittills.

Handling: ”The Square” kretsar kring Christian, eminent spelad av Claes Bang. Han är konstnärlig ledare för ett konstmuseum i Stockholm. Medan han försöker få igång sitt nya projekt ”The Square”, en avgränsad ruta som bjuder in människor till att vara hjälpsamma mot varandra, konfronteras han med sina egna värderingar och diskutabla handlingar. I ”The Square” kan man lämna sin mobil, där får ingen stjäla. Christian själv råkar däremot ut för just en mobilstöld på gatan, hans plånbok och farfars manschettknappar försvinner också. Händelsen blir startskottet på en nedåtgående spiral för Christians del.

betyg_4

Darkland

Nya filmer 2017
Foto: Scanbox

Produktionsland: Danmark
Regi: Fenar Ahmad
Genre: Action, Drama

Handling: Premissen är ganska enkel. Zaid är kirurg och bor i en flott lägenhet med härlig utsikt tillsammans med sin gravida fru Stine. Zaids yngre bror Yasin mördas när ett rån går fel och Zaid släpper sin trygga vardag för att hämnas. Men om själva storyn är simpel, är filmskapandet raka motsatsen.

Manuel Conchas nya film Den enda vägen handlar också om två bröders relation och om hur långt man kan vara beredd att gå för att ställa allting till rätta. Även om Den enda vägen är väl utförd har Darkland en pampigare och mer episk ton, vilket återigen visar att Danmark är storebror när det kommer till filmskapande.

Motivation: Mycket snack kring filmen har varit att den är den nya Pusher och jag kan inte annat än att hålla med. Precis som Nicolas Winding Refns filmserie är den extraordinärt filmad och har stämningsfull, rafflande musik. Jag tänker speciellt på en klubbscen där ett rött sken känns överväldigande och magiskt.

betyg_4

Om själ och kropp

Om kropp och själ

”Om själ och kropp” har allt som krävs för att stjäla Oscarsstatyetten från ”The Square”

Endre och Mária jobbar på samma slakteri. Han som chef och hon som nyanställd kvalitetsansvarig. Under en obligatorisk psykologisk utvärdering av alla anställda på fabriken framkommer det att just de två har något gemensamt, något oförklarligt som enbart kan betyda att de är knutna till varandra med ett väldigt speciellt band. Denna upptäckt ställer deras tillvaro på ända och förändrar deras liv för all framtid.

betyg_4

Småstad

Stillbild från "Småstad" - ny film 2017
"Småstad" är tillsammans med "Sameblod", "The Square", "Den enda vägen" och "Exfrun" en av flera svenska filmer på listan över riktigt bra filmer 2017.

Produktionsland: Sverige
Regi: Johan Löfstedt, Anna Potter
Genre: Drama

Handling: När Björn och hans systrar röjer ur deras nyligen bortgångne fars hus hittar Björn något på datorn. Deras far har lämnat efter sig personliga videomeddelanden till var och en av syskonen. I klippen öser fadern kärleksförklaringar över sina barn, men han lägger även in uppmaningar om saker han tycker de bör ta tag i.

Motivation:  Småstad är en av dem. Gränsen mellan dokumentär och drama är allt annat än skarp i Johan Löfstedts första spelfilm. Här flyter handlingen sömlöst mellan manusdrivna scener och gamla hemvideoinspelningar, vilket ger filmen en väldigt personlig touch.

betyg_4

De absolut Bästa filmerna 2017 - Betyg 5

Call Me By Your Name

Armie Hammer och Timothée Chalamet i "Call Me by Your Name"
Foto: Sony Pictures Classics

Regi: Luca Guadagnino
Manus: James Ivory (baserat på en roman av André Aciman)
Med: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim 12 min

Handling: Vi befinner oss någonstans i norra Italien, året är 1983. Elio är sjutton år gammal och spenderar somrarna i sina föräldrars fina hus. Han läser böcker, transkriberar musik och går ut om kvällarna. Hans pappa är professor i grekisk och romersk kultur och varje sommar rekryterar han en gammal elev till att hjälpa honom med sin forskning. Det här året kommer 24-årige Oliver, en snygg och självsäker man. Elio umgås till en början med tjejen Marzia, men successivt inser han att han har romantiska känslor för Oliver.

Motivation: Luca Guadagninos film berör starkt. Det är den typen av film som försätter en i en sinnesstämning som håller i sig i flera timmar. En film som sällsynt nog fungerar både på ett visuellt och emotionellt plan. Det allra mesta stämmer i det här lågmälda men samtidigt sprakande dramat.

Betyg 5

City of Ghosts

"City of Ghosts" - filmtips 2017
Foto: Amazon Studios

Produktionsland: Syrien
Regi: Matthew Heineman
Genre: Dokumentär

Handling: Rörelsen ”Raqqa Is Being Slaughtered Silently” (RIBSS) är en grupp medborgarjournalister. De rapporterar om vad som händer med deras hemstad Raqqa, en bortglömd stad i Syrien vid floden Eufrat. Och det som händer är att terrororganisationen IS tagit över staden för att sprida sin propaganda. ”City of Ghosts” följer RIBSS:s farliga resa; deras liv är i ständig fara, men deras gärning är mödan värd.

Motivation: Jag hade hört att ”City of Ghosts” skulle vara en ”IS-dokumentär”, men det är en alldeles för simpel beskrivning för vad den egentligen är. Visst får vi se vad den fruktade terrororganisationen är kapabel till – brutala och omänskliga scener som är svåra att smälta finns det gott om – men ”City of Ghosts” är också en berättelse om kriget som utspelar sig via media. IS lägger mycket krut på att producera och distribuera tilltalande inslag för att sprida sitt budskap och rekrytera nya soldater. På samma sätt motarbetar RIBSS detta, och skriver och publicerar om vad som egentligen händer i deras stad, men det gör de inte utan konsekvenser.

Betyg 5

Get Out

Get Out (2017) - ny film 2017
Foto: Variety

Handling: Efter en effektiv inledning, introduceras vi för Chris (Kaluuya) och hans flickvän Rose (Williams). De är mitt uppe i att packa för sin helgresa till hennes föräldrar. Det är första gången Chris ska träffa dem och han är orolig för att de inte kommer att gilla att deras dotter dejtar en afroamerikan. Lantstället visar sig vara ett gods, som direkt ger mig kalla kårar.

Motivation: Regissördebutanten Jordan Peele levererar något av det smartaste jag har sett i skräckfilmsväg. Jag tror att vi får gå tillbaka till Roman Polanskis Rosemarys Baby (1968) för att hitta en film som lika otäckt skildrar paranoia.

Betyg 5

“My Secret Forest” är otroligt gripande

Från dokumentärfilmen "My Secret Forest", i regi Av Niina Brandt. På bilden syns ett öga som tittar drömskt bortåt.
Foto: Double Back Documentaries Ltd.

Produktionsland: Finland
Regi: Niina Brandt
Genre: Dokumentär
Speltid: 56 min

Handling: I “My Secret Forest” följer vi med Lauri, en pojke i 20-årsåldern med autism, i hans vardag. Han saknar förmågan att prata och kan bara kommunicera genom skrift med hjälp av sin tolk, Pirjo. Via ett tangentbord bokstaverar Lauri sina ord som Pirjo sedan läser upp. I filmen berättar han om sin syn på livet, de utmaningar han möter och hur jobbigt det kan bli när det uppstår kaos i hans huvud. Pirjo är den enda han har mött som har en tillräckligt lugnande effekt på honom. Utan henne skulle han inte klara sig, berättar han.

Motivation: Det öppnas ett fönster till en främmande värld som vi får utforska med Lauri som vår guide. Att genom Lauris berättelser få en inblick i de utmaningar och drömmar som existerar i hans liv är otroligt gripande och berör långt inpå djupet. När filmens slut kommer känner jag genast hur jag gärna hade följt hans resa genom livet en lång stund till.

Betyg 5 

The Salesman

"The Salesman", en av de bästa filmerna 2017.
De bästa filmerna 2017. Det är knappast förvånande att Iran levererar några bra filmer 2017. "The Salesman" är emellertid den bästa.

Handling: Det hela inleds med en ångestladdad scen där vi ser flera familjer fly sina lägenheter. Ett närliggande och pågående rivningsprojekt hotar att ödelägga deras hem. Glasrutor spricker och väggar är på gränsen till att raseras.

Det unga paret Rana (Alidoosti) och Emad (Hosseini) är drabbade. De får dock snabb hjälp av deras gode vän Babak (Karimi), som äger en lägenhet där hyresgästen under mystiska omständigheter har flyttat ut. Strax efter att Rana och Emad har gjort sig hemmastadda, blir Rana överfallen av en oinbjuden gäst. Oväntat och plötsligt ställs paret inför den svåraste tiden i sitt förhållande.

Motivation: Hur bra filmen än må vara skulle den inte fungerat utan de fenomenala skådespelarinsatserna. Taraneh Alidoosti och Shahab Hosseine fullkomligt briljerar i sina huvudroller. De har arbetat med Farhadi tidigare, men här överträffar de sig själva. När jag ser dem agera tänker jag inte på att de är skådespelare, bara två äkta människor med styrkor och brister.

Betyg 5

Det har varit många bra filmer 2017. Håller du med oss om vilka som är de bästa filmerna 2017 eller har vi missat någon pärla?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL