Årets bästa serier – 11 stycken du troligtvis missat
2018 har bjudit på en hel del överraskningar.
Ännu ett fantastiskt tv-år ligger nu bakom oss. Det blev för min del drygt 1300 avsnitt fördelade på drygt 180 olika serier (jag hann däremot inte se färdigt alla..).
Med tanke på att jag har hunnit avverka en hel del olika serier, tänkte jag såhär i slutet av december passa på att lyfta fram årets bästa serier – som jag upplever att i princip ingen verkar prata om här i Sverige. Med andra ord, årets bästa serier som helt verkar ha missats av de flesta.
Tre kriterier behöver ha uppfyllts för att få ta en plats på listan:
1. Jag måste ha sett hela säsongen.
2. Säsongen måste ha släppts i Sverige under 2018.
3. Serien får inte vara superpopulär och välkänd här i Sverige.
11. "McMafia" (Amazon Prime Video/BBC)
Alex Godman har växt upp i Storbritannien, son till ryska exil-maffiaföräldrar. Han är nu vuxen och arbetar som aktie och fondmäklare. Men efter att någon plötsligt försöker mörda Alex pappa, bestämmer han sig för att använda alla ekonomiska trick han kan och hämnas.
Se den om du gillar serier som Ozark, Breaking Bad eller Dirigenten, för då är McMafia serien du måste ge en chans.
10. "The Terror" (Amazon Prime Video/AMC)
Året är 1848 och två skepp, HMS Terror samt HMS Erebus, söker efter nordvästpassagen genom isarna i norr. Det går lite sisodär, minst sagt. Det dröjer nämligen inte särskilt lång tid innan båda skeppen har frusit fast i isen. Inte nog med det, något slags monster tvingar ut männen på en mördrömsresa på den kalla, mörka och ödsliga isen.
Se den om du gillar Master and Commander: The Far Side of the World, John Carpenters The Thing eller Helix, för då är det här en serie du inte får missa.
9. "Lodge 49" (Amazon Prime Video/AMC)
Det händer inte ofta längre, men ibland dyker det upp serier som på sätt och vis handlar om allt och ingenting. Dud och hans syster har förlorat sin pappa i en surfing-olycka, som samtidigt gjorde att de båda ruinerades på grund av de skulder pappans företag hade dragit på sig. Becksvart och dystert alltså. Men ofta handlar serien om helt andra saker och vågar både att vara skitrolig i en scen, för att bli gravallvarlig i nästa. Vilket fungerar förvånansvärt bra, tack vare grymma skådespelarinsatser.
Se den om du tycker att en kombination av Seinfeld, The Path och Forrest Gump låter spännande.
8. "Kidding" (HBO Nordic/Showtime)
Jim Carrey erövrar tv med en helt fantastiskt skör och underbar roll. Han spelar barnprogramsledaren Mr. Pickles, som byggt upp ett multimiljonimperium kring att vara en säker, oföränderlig, plattform i det amerikanska barnens liv. Några brottslingar snor exempelvis hans bil, börjar plocka isär den för delarna, hittar tecken på att det är den godhjärtade Mr. Pickles bil och sätter därför genast ihop den och kör tillbaka till stället den togs ifrån. Problemet är bara att Carreys karaktär går igenom en livskris som riskerar att ställa allt på sin spets.
Se den om du gillar Jim Carrey. Men framförallt om du gillar Eternal Sunshine of the Spotless Mind, som gjordes av samma regissör som nu gör Kidding. Påminner även i ton av de fantastiska serierna Better Things och Baskets.
7. "Impulse" (YouTube Premium)
High school-eleven Henrietta (Maddie Hasson), kallad Henry, drabbas då och då av svåra epilepsianfall. Hon drabbas av precis ett sådant anfall i samma stund som en av skolans sportgudar försöker att våldta henne i sin bil. Men den här gången slutar inte anfallet som det brukar, utan hon teleporteras därifrån och imploderar i samma stund delar av bilen så killen skadas svårt. Därefter handlar serien främst om hur Henry mentalt hanterar faktumet att hon nästan blev våldtagen, men samtidigt att hon verkar ha förmågan att teleportera sig.
Serien har skapats av Doug Liman (Edge of Tomorrow) och är förvånansvärt gripande och spännande. Se den om du hade velat ha en bättre story i samma universum som Jumper, men tacklandes samma typ av problem som Tretton skäl varför fast bättre.
6. "Cobra Kai" (YouTube Premium)
Cobra Kai är en direkt fortsättning på den första Karate Kid-kultfilmen. Eller ja, direkt och direkt... det är en fortsättning med samma två huvudrollsinnehavare, fast 34 år senare. Vilket fungerar förvånansvärt bra! Jag skulle vilja påstå att det här är den bästa revival som har gjorts hittills, där det bästa ur originalet har tagits till vara på, men med gott om nytänk och "glimten i ögat".
Se den om du gillade Karate Kid, eller andra serier om utanförskap och viljan att passa in... typ förra årets Everything Sucks! fast mycket bättre.
5. "Counterpart" (Viaplay/Starz)
För ett antal år sedan skedde något som fick världen att delas i två parallella universum, där den ena sidan drabbades av en enorm pandemi som de beskyller den "andra sidan" för att ha startat. Det finns en passage mellan de båda världarna under ett hus i Berlin, där två versioner av Howard Silk (J.K. Simmons) arbetar. Den ena versionen är högt uppsatt på sin sida, medan den andre är lyckligt ovetande om allt (som resten av världen). Vi släpps in i berättelsen när ett sorts "kalla kriget"-stämning mellan de båda sidorna når sin kulmen i enorma spioninsatser.
Jag har troligtvis redan sagt alldeles för mycket, men det är fortfarande en fantastisk serie. Mycket tack vare J.K. Simmons briljanta skådespel i sina dubbla roller. Se den om du gillar tanken på en kombination av filmen Tinker Tailor Soldier Spy och serien Fringe.
4. "Mr Inbetween" (HBO Nordic/FX)
Jag skrev en fullpottsrecension av Mr Inbetween här på Filmtopp när serien sändes, läs gärna hela recensionen för en ordentlig motivering till varför du måste ge denna serie om lönnmördaren Ray Shoesmith en chans. Här är ett utdrag:
"Jag ser fler serier än de flesta, något som i många fall kan göra mig avtrubbad och svårflörtad när det kommer till ”plötsliga” vändningar. Ändå fann jag mig oförmögan att kunna sluta titta på Mr Inbetween, klockan hann ticka (alldeles för) långt in på natten."
Se den om du gillar årets andra serier om olika lönnmördare, Killing Eve, Barry och Patriot, eller vill ha en serie som känns lika äkta som Better Things.
3. "One Day at a Time" (säsong 2, Netflix)
One Day at a Time handlar om en familj bestående av en mamma, hennes två barn och deras mormor. Mormor flydde till USA från Cuba för att ge sin dotter ett bättre liv. Mamman är en krigsveteran. Barnen tvingas hantera olika fördomar, både baserat på sitt utseende men även på grund av att ett av barnen har en annan sexuell läggning än vad som är förväntat av ett barn från Cuba. Den här serien tacklar så många av världens mest omdebatterade fördomar, och den gör det på ett smakfullt, gripande och ibland skitkul sätt.
Tyvärr, trots att det är ett Netflix Original, har folk inte vågat ge den här serien en chans på grund av att det även råkar vara en sitcom. Se den om du tror att den bästa möjliga kombinationen av Vänner, Black-ish och This is Us vore något för dig.
2. "Patriot" (säsong 2, Amazon Prime Video)
Jag skrev även vår fullpottsrecension för Patriot tidigare under året. För en längre motivering till varför den här serien är ett måste, så rekommenderar jag den texten om vår folksångstrubadur och lönnmördare/fixare. Här är ett utdrag:
"Under den andra säsongen fortsätter uppstädningen som nu involverar flera mord, en vådaskjuten dragspelspojke, en väsktjuv, en oerhört smart utredare från Luxenburg (spelad av svenska Aliette Opheim), ett kidnappat barn med Stockholmssyndrom, en bästa vän utan fingrar, en manetfylld simtur och ett gäng sjukt underhållande folksånger."
Se den om du gillar grymma och nyskapande tv-serier. Liknar årets andra lönnmördar-serier, Killing Eve, Barry och Mr Inbetween, men även den tidigare serien Lodge 49 på listan (plats 9).
1. "Atlanta" (säsong 2, Fox Sverige)
Årets bästa serie kommer från en av branschens allra hetaste namn just nu. Donald Glover, som under året spelat Lando Calrissian i den senaste Star Wars-filmen, släppt årets bästa musikvideo This is America samt skapat, skrivit, regisserat och skådespelat i Atlanta – en roll som givit honom både Emmy och Golden Globe-nomineringar.
Det går inte riktigt att beskriva vad serien handlar om, eftersom alla avsnitt praktiskt taget är fristående. Glover spelar Earn Marks, kusin till den plötsligt exploderande rapparen "Paper Boi" (Brian Tyree Henry) – som snart har sin kusin som sin manager. Även om vissa avsnitt till viss del rör rappandet, använda det bara för att sätta karaktärerna i vissa miljöer och situationer. Andra avsnitt kan handla om att Paper Boi ska klippa håret, att Earn ska på en fest med sitt ex eller att deras vän ska köpa ett piano.
Det genomgående temat är perfektion och utsökt fingertoppskänsla. Av alla, drygt 1300 avsnitt, jag har sett under 2018 – står Atlanta för minst tre av årets allra bästa fristående avsnitt. Vilket givevis gör platsen här i toppen, som årets bästa tv-serie (som du troligtvis har missat). Se den om du gillar fantastisk tv, det finns ingen annan som den, seriens skapare har själv beskrivit Atlanta som "Twin Peaks för rappare".