LISTA: Är det här tidernas 10 mest kränkande filmer?
Filmer som anses vara de mest kränkande genom tiderna
Det finns många filmer ute i världen: bra, dåliga och de som rör upp känslor oavsett kvalitet. Filmtopp listar filmerna som lyfts fram som de 10 mest kränkande genom tiderna. De handlar om allt från rasism och slaveri till sexuella övergrepp och mord.
Genom mer eller mindre hela filmhistorien har det alltid funnits någon, eller några, filmer som har gett en kalla kårar och yrsel på grund av de ämnen som skildras.
Här listar vi de tio filmer som Far Out Magazine anser vara de mest kränkande någonsin. Håller du med om att de rör upp känslor?
Är det här de 10 mest kränkande filmerna någonsin?
10. Postal (2007) – Uwe Boll
Uwe Boll har ett rykte om sig att vara en av filmvärldens sämsta regissörer. Med filmen Postal, som är löst baserad på ett tv-spel, gör han narr av allvarliga händelser på det kanske sämsta sättet någonsin.
Filmen börjar med två flygplanskapare som ringer Osama bin Laden för att ta reda på hur många oskulder de skulle få för att de genomför 9/11-attackerna. Missnöjda med svaret tänker de ta sig till Bahamas istället, men passagerarna på Flight 93 ingriper och orsakar att planet kraschar in i World Trade Center, som planen var från början. Allt detta sker i filmens första scen. Under filmens gång visar det sig att Osama bin Laden och George W. Bush är bästa vänner och har skapat leksaker som sprider fågelinfluensa till amerikanska barn. I slutscenen skuttar de iväg över en äng, hand i hand.
9. Freaks (1932) – Tod Browning
Denna film var så pass kränkande att den nästan förstörde Tod Brownings karriär. Filmen har anklagats för att vara onödigt grym och hånar personer med funktionsvariationer. Freaks följer en vacker trapetsartist på en cirkus som går med på att gifta sig med av de kortväxta personer som cirkusen visar upp för nöjes skull. Det visar sig snart att trapetskonstnärinnan bara är ute efter hans pengar och försöker att förgifta sin make, men cirkusens "freaks" är henne på spåren.
8. Cuties (2020) – Maïmouna Doucouré
"Cuties" väckte så starka känslor att USA:s regering till och med vidtog rättsliga åtgärder mot Netflix med förklaringen att de ansåg att filmen sexualiserade minderåriga. Många av Netflix användare påstås också ha sagt upp sin prenumeration i protest mot filmen och streamingtjänsten. Cuties handlar om en 11-årig tjej, som kommer från ett konservativt muslimskt hem, och går med i en dansgrupp för att rebellera mot sin familj. Det låter inte nödvändigtvis speciellt kontroversiellt, men bara Netflix poster till filmen ledde till ramaskri.
7. Hounddog (2007) – Deborah Kampmeier
När Hounddog hade premiär fick den det mindre smickrande smeknamnet "The Dakota Fanning Rape Movie", vilket säger det mesta om mottagandet. Filmen fick otroligt mycket hat och inte bara på grund av att huvudkaraktären, spelad av blott 12-åriga Dakota Fanning, blev sexuellt ofredad utan även för att kritikerna tyckte att den helt enkelt inte höll måttet.
Filmen utspelar sig i den amerikanska södern, där den lilla flickan Lewellen blir våldtagen och sexuellt ofredad och senare hittar en fristad i Elvis Presleys musik.
LÄSTIPS: Disneys värsta floppar på 2020-talet – filmjättens dramatiska fall
6. Sången om Södern (1946) – Harve Foster & Wilfred Jackson
Denna film anses vara så pass rasistisk att Disney inte ens vill erkänna att den existerar. Den går inte att köpa på DVD och absolut ingenting tyder på att den skulle kunna dyka upp på Disney+. Även om Sången om Södern inte aktivt vurmar för slaveri, så genomsyras berättelsen av skildringar som knappast stämmer överens med verkligheten och historien.
"Sången om Södern" handlar om Johnny som flyttar från Atlanta med sin familj. Efter att pappan flyttar tillbaka till Atlanta så flyr Johnny hemifrån och träffar Farbror Remus, som tydligen kan prata med djur. Farbror Remus charmar pojken med sina fascinerande historier om Bror Kanin, Bror Björn och Bror Räv, och hans historier har moraler som Johnny applicerar till sitt liv.
5. Soul Man (1986) – Steve Miner
Filmen Soul Man (1986) handlar om Mark Watson, en bekymmerslös, bortskämd kille från Kalifornien. När hans pappa inte vill betala för hans utbildning till den prestigefyllda skolan Harvard Law School, så är hans enda hopp att ta sig in via ett stipendium menat för en mörkhyad kille. Watsons lösning? Blackface.
Även om filmen använder sig av blackface så lyckades den att tjäna in sin budget sju gånger om när den sändes på bio.
4. Salò, eller Sodoms 120 dagar (1975) – Pier Paolo Pasolini
Denna film har blivit bannad i flera länder på grund av sina hemska scener och skildringar av sex, våld, sexuella övergrepp, tortyr, mord och sadism. Filmen handlar om det nazist-fascistiska Italien mellan 1943-1944. Fyra äldre medlemmar i regeringen, som stöttas av nazistsoldater, kidnappar en grupp unga män och kvinnor. Under 120 dagar utsätts fångarna olika former av tortyr och förnedring.
LÄSTIPS: Tidernas 10 sämsta filmer – och varför
3. 9/11 (2017) – Martin Guigui
Denna film baseras på teorin att terrorattackerna den 11 september 2001 var en konspiration och att det var den amerikanska staten som egentligen dolde att det var en kontrollerad rivning som låg bakom Twin Towers fall. Skådespelaren Charlie Sheen var vid ett tillfälle ute och stöttade just denna teori, så det är inte helt överraskande att han spelar huvudrollen i 9/11. Filmen handlar om fem personer som har fastnat i en hiss i Wold Trade Centers norra byggnad.
2. A Serbian Film (2010) – Srđan Spasojević
Detta är en film som kräver en stark mage för att kunna kolla på. Filmen skapades för att chocka den serbiska filmindustrin och utmana att den spelar säkert och stävjar kreativitet. A Serbian Film innehåller scener med våldtäkt, nekrofili, pedofili och incest.
Filmen handlar om en äldre porrstjärna som går med på att vara med i en ”konstfilm” för att kunna avsluta sin karriär i porrindustrin och ge sin familj en bättre framtid. Senare upptäcker han att han ska vara med i en pedofil- och nekrofil-snuffilm, det vill säga en film som innehåller riktiga mord.
1. Nationens födelse (1915) – D.W. Griffith
Nationens födelse var en film som på många sätt revolutionerade filmindustrin i USA, men trots det pratas filmen ofta om i väldigt osmickrande termer. Detta beror på att den är fylld av rasism. Filmen innehåller bland annat skadliga stereotyper, skådespelare i blackface och en tydlig beundran av Ku Klux Klan.
Filmen handlar om bröderna Phil och Ted Stoneman som ska träffa sina vänner, familjen Cameron, i Piedmont i delstaten South Carolina. Deras vänskap påverkas av inbördeskriget som sker och de två familjerna behöver kriga för två olika sidor. Konsekvenserna av kriget och hur det påverkar deras liv visas i samband med hur inbördeskriget startades, mordet på Abraham Lincoln och hur Ku Klux Klan bildades.
Källa: Far Out Magazine