8 hyllade filmer och serier som publiken missförstod
Produktionerna vars budskap flög många över huvudet
Alla har givetvis rätt till sin egen tolkning när det kommer till filmer och serier, men det är inte alltid dessa stämmer överens med tanken som skaparna hade när de spelade in sina verk.
Många serier och filmer kan man tolka på lite olika sätt. Ibland kan man hamna i en diskussion med en vän om en film och inse att man har tagit med sig helt skilda saker från upplevelsen. Ibland sker detta även på större skala, där stora delar av publiken tolkar en film eller serie på ett sätt som inte alls var tanken hos skaparna.
Nedan listar vi några av de mest kända filmerna och serierna som publiken missförstod.
8 hyllade serier och filmer som publiken missförstod
Breaking Bad (2008-2013)
Breaking Bad är berättelsen om en kemilärare som efter ett cancerbesked beslutar sig för att använda sina kunskaper inom kemi för att producera och sälja metamfetamin så att han kan få ihop pengar till sin familj innan han dör.
Serien i sig har dock aldrig velat visa Walter som en bra person som bara vill det bästa för familjen. Han blir flera gånger erbjuden olika utvägar från sitt kriminella liv, men tar dem aldrig. Mot slutet av serien säger till och med huvudkaraktären själv att han inte gjorde det han gjorde för familjen utan för att han själv ville det, men det värkar många ha missat.
En av seriens mest citerade repliker är när Walter skriker "I'm the one who knocks" och "I am the danger" till sin fru, som är orolig över att någon i familjen kommer att skadas på grund av makens dubbelliv. Detta hyllas av många fans som en riktigt häftig scen där vi får se att Walter har kontroll.
Här streamar du: Breaking Bad
Fight Club (1999)
Fight Club är extremt missförstådd av väldigt många fans. Filmen följer en namnlös huvudkaraktär (Edward Norton), som är trött på sitt inrutade liv. Först söker han sig till stödgrupper tills han träffar Tyler Durden (Brad Pitt). De startar tillsammans "Fight Club" – en slagsmålsklubb där män tar ut sin ilska på varandra. Sakta förvandlas klubben till att bli något mycket mer än en plats för att puckla på varandra. Tyler planerar nämligen ett sorts anarkistiskt terrordåd.
Många människor som har sett filmen håller med Tyler och ser honom som en hjälte. Filmen är egentligen en satir på aggressiv maskulinitet, något som fansen verkar missar.
Här kan du streama: Fight Club
The Wolf of Wall Street (2013)
Leonardo DiCaprio spelar Jordan Belfort i denna satiriska komedi. När Jordan börjar dra in stålar på Wall Street blir hans liv fullt av droger, prostituerade och lyxbilar.
The Wolf of Wall Street fick mycket kritik när den kom och fortsätter att röra upp starka känslor, mycket eftersom många tycker att filmen glorifierar Jordan Belfort. Istället för att ifrågasätta Jordan som ljuger för sina klienter för att få pengar, vänstrar på sin fru och tar kopiösa mängder droger, upplever många att filmen vill visa honom som karismatisk och listig och därför förtjänar sin förmögenhet – vilket alltså inte är meningen.
Här kan du streama: The Wolf of Wall Street
American Psycho (2000)
Patrick Bateman (Chrisian Bale) är en seriemördare som jobbar på en investseringsbyrå på Wall Street. Han är inte menad att vara en förebild för någon eller att vara en omtyckt karaktär men genom tiderna, och speciellt nyligen, har karaktären blivit allt mer populär. Många människor kallar Bateman för "sigma" vilket är ett begrepp inom onlinekultur som syftar på en målmedveten ensamvarg som bestämmer över sig själv. Varken filmen – eller Bret Easton Ellis romanförlaga – hade aldrig som mål att försköna en seriemördare.
Här kan du streama: American Psycho
Into the Wild (2007)
Filmen handlar om den verkliga personen Cristopher McCandless (Emile Hisch) som försöker lämna sina moderna problem genom att bege sig ut i vildmarken. Detta har inspirerat många människor att göra samma sak, vilket har visat sig vara lättare sagt än gjort. McCandless själv överlevde inte ute i vildmarken då han inte var förbered för den sortens liv och filmen hade aldrig i avsikt att få folk att ta efter huvudkaraktären. Under resans gång inser nämligen McCandless att hans liv hade kunde varit mycket bättre hemma hos sin familj.
Du kan se filmen här: Into the Wild
Joker (2019)
När Joker släpptes blev den fort hyllad av många, men det fanns även väldigt många som fort blev rädda. Filmen handlar om Arthur Fleck (Joaquin Pheonix), en mentalt sjuk man som startar ett uppror. När filmen släpptes fanns det även en rädsla hos den amerikanska militären att något liknande skulle hända i verkligheten.
Enligt Gizmodo fruktade militären att "incels" (dvs. ensamma och frustrerade individer, ofta män, som upplever sig vara oförmögna att få en romantisk eller sexuell partner trots en stark längtan) skulle glorifiera Arthur Fleck och genomföra skottlossningar på biovisningar av filmen. Detta hände dock aldrig, men många som inte har sett Joker tror fortfarande att filmen har uppviglat incels till våld.
Här kan du streama: Joker
Team America: World Police (2004)
Denna komedi av Matt Stone och Trey Parker, även kända som skaparna av South Park (1997-), följer ett team amerikanska superagenter som måste stoppa terrorism runt om i världen. De flesta som har sätt filmen tänker på den som en satir över USA och hur de agerade som världspolis i olika länder under kriget mot terrorism, men det är inte vad filmen faktiskt säger. Filmen börjar med flera skämt som kritiserar USA, men i slutet så fastställer filmen att USA – trots kritiken som framgår – måste fortsätta vara världspolis och att de faktiskt har ansvar att vara det.
Här kan du streama: Team America: World Police
RoboCop (1987)
RoboCop handlar om en polis som dör i arbetet och blir ombyggd och återupplivad som en sorts robot som känslokallt avrättar kriminella. Många tror att filmen är någon sorts våldsfantasi, men det stämmer inte. RoboCop innehåller hård satir riktad mot USA:s poliskår – även om många ser den mer som en "hjärndöd" actionfilm.
Här kan du streama: RoboCop
Squid Game (2021)
Den kända koreanska serien Squid Game är en hård kritik mot kapitalism där olika tävlingsdeltagare tvingas spela barnspel, med livet som insats, i jakt på pengar. Många svepte serien med stor behållning, men utan att förstå att det i själva verkat var en kritik mot kapitalism. Netflix, som släppte serien, har också gjort en populär reality-version där spelarna mycket riktigt kan vinna hutlösa pengasummor (men utan livet som insats, så klart).
Här kan du streama: Squid Game