Läkarnas dom: "Hoppet ute" för Tom Sizemore

8 filmer om D-dagen – 80 år sedan landstigningen vid Normandie

Oskar Gustavsson Klingenstierna
06 juni 2024 kl. 13:00

80 år sedan den historiska dagen

Idag, den 6 juni, är det exakt 80 år sedan de allierade styrkorna landsteg på stränderna i Normandie och kunde därmed markera slutspurten i andra världskriget. I och med jubileet kommer här ett antal filmtips på krigsfilmer som på ett eller annat vis relaterar till D-dagen.

Stillbild ur Attack
Sergeant Tolliver (Buddy Ebsen), löjtnant Costa (Jack Palance) & menige Bernstein (Robert Strauss) i "Attack". Foto: United Artists. 

Attack (1956)

Året är 1944 och vi dyker rakt ner i Belgien där ett kompani amerikanska soldater håller till i närheten av frontlinjen. Ledaren för gruppen är kapten Erskine Cooney (Eddie Albert), som tycks ha stora brister i sitt ledarskap och råkar i luven på löjtnant Joe Costa (Jack Palance). Det blir upp till Harold Woodruff (William Smithers) att hålla ordning i kompaniet när den beryktade Ardenneroffensiven, som var tyskarnas sista ryck, står för dörren.

Du som läser detta har förmodligen inte hört talas om denna film tidigare då man behöver gräva djupt i filmhistorien för att finna den. Trots att kriget bara utspelades elva år tidigare är filmen inte rädd för att visa dess grymhet i ett stort antal hårdkokta scener. Den var för sin tid en billig produktion som spelades in på ynka 32 dagar och erhöll ett relativt gott mottagande.

Här streamar du: Attack (1956)

Stillbild ur Den längsta dagen.
Löjtnant Sheen (Stuart Whitman) & Överstelöjtnant Vandervoort (John Wayne) i "Den längsta dagen". Foto: 20th Century Fox.

Den längsta dagen (1962)

Filmen rör sig någonstans mellan fiktiv film och dokumentär. Den djupdyker i hur förberedelserna gick till inför den historia landstigningen i Normandie och hur den sedan gick till. Vi får följa de amerikanska, tyska, franska och brittiska styrkorna som alla skildras på originalspråk. Filmen hade olika regissörer beroende på vilket språk scenerna spelades in i. Under förarbetet träffade man flera krigsveteraner som fick agera som konsulter för att på bästa möjliga vis närma sig verkligheten.

Den längsta dagen är en skådespelarfest och inkluderar en stor mängd statister, men framför allt en rad av dåtidens stora stjärnor som Henry Fonda, Peter Lawford, Sean Connery, Robert Mitchum, John Wayne och Richard Burton. Den nominerades till fem Oscars och vann två för bästa specialeffekter och bästa svartvita foto.

Här streamar du: Den längsta dagen (1962) 

Stillbild ur Förste man på Omaha beach
Charlie (James Garner) & Emily (Julie Andrews) i "Förste man på Omaha Beach/Krig och feg". Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Förste man på Omaha beach/Krig och feg (1964)

I samma veva som Julie Andrews var i full färd att iklä sig två klassiska filmkaraktärer, Mary Poppins och Maria von Trapp, hann hon med att vara med i detta romantiska krigsdrama. Andrews spelar den brittiska änkan Emily vars make, pappa och bror dött i kriget. Hon möter den amerikanska charmören Charlie (James Garner) vars uppgift i kriget är att förse sina högre befälhavare med allt de kan tänkas önska sig. Det inkluderar bland annat lyxvaror och damer.

Trots att Emily motsäger sig Charlies mycket amerikanska livshållning fattar hon tycke för honom. Mitt i deras begynnande romans får dock Charlie i uppgift att dokumentera landstigningen i Normandie och det finns ingen garanti att han återvänder hem till sin älskade Emily.

Här streamar du: Förste man på Omaha beach/Krig och feg (1964)

Frank Sinatra håller ett maskingevär i Von Ryans Express
Joseph L. Ryan (Frank Sinatra) i "Von Ryans express". Foto: 20th Century Fox.

Von Ryans express (1965)

Många kanske inte känner till att Frank Sinatra var en framstående skådespelare vid sidan av att vara en av världens mest kända sångare. I denna film spelar han den amerikanska piloten Joseph L. Ryan, som genom villovägar hamnar i ett italienskt fångläger. I lägret finns en stor samling brittiska fångar som till en början ser med stor skepsis på Ryan, men efter ett tag går de med på att lyda hans order och särskilt när de ser en chans att rymma från lägret.

Detta är en relativt ouppmärksammad pärla som mångt och mycket påminner om andra klassiska filmer som utspelar sig i ett fångläger som exempelvis Fångläger nr 17 (1953), Bron över floden Kwai (1957), Den stora flykten (1963) och Papillon (1973).

Här streamar du: Von Ryans express (1965)

George C. Scott i Patton
George S. Patton (George C. Scott) i "Patton – Pansargeneralen". Foto: 20th Century Fox.

Patton – Pansargeneralen (1970)

En av de största profilerna under andra världskriget var den beryktade och bestämde amerikanska generalen George S. Patton. I denna film gestaltas han på ett storartat vis av George C. Scott, som blev tilldelad en Oscar för ”bästa manliga huvudroll”, men valde att inte ta emot den då han ansåg att man inte kan tävla i skådespeleri.

I filmen möter vi Patton som var en hårdnackad, excentrisk och till viss del framgångsrik general. Vi får följa honom och hans soldaters strider i Nordafrika och sedermera i Europa under slutspurten av kriget. Som general var han inte helt konventionell och blev därför stundom ifrågasatt och entledigad från sitt arbete, vilket även skildras i filmen. Detta är ett nästan tre timmar långt krigsdrama om en mycket betydelsefull person under andra världskriget.

Här streamar du: Patton - Pansargeneralen (1970)

Ensemblen i En bro för mycket
Generalmajor Sosabowski (Gene Hackman), brigadgeneral Gavin (Ryan O'Neal), överstelöjtnant Vandeleur (Michael Caine), generallöjtnant Horrocks (Edward Fox) & generallöjtnant Browning (Dick Bogarde) i "En bro för mycket". Foto: United Artist. 

En bro för mycket (1977)

Efter att landstigningen i Normandie blivit en lyckad operation försöker de allierade styrkorna att avsluta kriget en gång för alla. För att kunna göra detta är planen, som kom att kallas Operation Market Garden, att ta sig igenom Beneluxländerna och sedan nå fram till Berlin där tyskarna har sitt högkvarter. Broarna har en central betydelse för att deras väg mot Berlin ska gå så smidigt som möjligt, men det återstår att se om de lyckas ta kommandot över dem allihop…

Dick Bogarde, som spelar en av huvudrollerna, var själv med i den verkliga Operation Market Garden. Likt den ovan nämnda Den längsta dagen (1962) är även detta en film med många tunga namn. I rollistan hittar vi bland annat Michael Caine, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Sean Connery, Robert Redford, James Caan, Gene Hackman och Liv Ullman.

Här streamar du: En bro för mycket (1977)

Lee Marvin krälar på stranden.
Sergeanten (Lee Marvin) i "Big Red One – attackdivisionen". Foto: United Artists. 

Big Red One – attackdivisionen (1980)

I samma veva som Mark Hamill sprang runt och porträtterade rymdhjälten Luke Skywalker hann han även med att göra detta råa och episka krigsdrama där han spelar soldaten Griff. Vi får följa en sergeant (Lee Marvin) och hans infanteri genom en rad olika öden och äventyr under andra världskriget. De krigar i Nordafrika, beskjuts av den tyskvänliga Vichyregimen, invaderar Sicilien, stiger iland på stränderna vid Normandie och mycket mer.

Regissören till filmen, Samuel Fuller, var själv veteran från andra världskriget och använde många av sina egna erfarenheter när han skrev manus till den här filmen. Han fick en ytterst skral budget till sitt förfogande och hela filmen spelades in i Israel av kostnadsskäl. Den legendariska filmkritikern Roger Ebert gav filmen först tre av fyra stjärnor men ändrade sig drygt 20 år senare till fyra av fyra stjärnor. Om Ebert ger den full pott är väl det en anledning till att ge den chans?

Här streamar du: Big Red One - attackdivisionen (1980)

Matt damon i Rädda menige Ryan
Menige Ryan (Matt Damon) i "Rädda menige Ryan". Foto: Paramount Pictures.

Rädda menige Ryan (1998)

Utan tvekan den mest kända filmen när det kommer till filmer som skildrar D-Dagen. Steven Spielberg hade några år tidigare gjort Schindler’s list (1993) och valde nu återigen ta grepp om andra världskriget fast från en annan vinkel. Den inledande scenen, när soldaterna landstiger på stränderna, tillhör en av de mäktigaste i filmhistorien.

Sedan följer vi kapten John H. Miller (Tom Hanks) och hans soldater som har i uppgift att hitta menige James Francis Ryan (Matt Damon). Ryan ska få bli hemskickad efter att hans tre bröder stupat i strid. Uppdraget visar sig vara svårare än förväntat och gruppen börjar tveka om uppdraget verkligen är värt all möda. Spielberg fick motta sin andra Oscar i kategorin ”bästa regi” och därutöver vann filmen ytterligare fyra Oscars.

Här streamar du: Rädda menige Ryan (1998)

Stillbild ur Band of Brothers
Major Winters (Damian Lewis) & Kapten Sobel (David Schwimmer) i "Band of Brothers". Foto: HBO.

Bonustips! Band of Brothers (2001)

Det bör räknas som att begå tjänstefel att inte nämna den 10 avsnitt långa serien som skildrar ett kompanis med- och motgångar. Steven Spielberg och Tom Hanks står som producenter för denna serie, som i skrivande stund ligger på plats fyra på IMDb:s lista över de bästa serierna någonsin. Den baseras på verkliga händelser och har fått särskild uppmärksamhet för sina gedigna karaktärsporträtt. I varje avsnitt får vi stifta bekantskap med olika personer i kompaniet och det verklighetsnära filmade scenerna varvas med nyupptagna intervjuer med de riktiga personerna.

Michael Fassbender och Tom Hardy gjorde här sina första stora roller och i rollistan hitta vi även Simon Pegg, Ron Livingston, Damian Lewis och David Schwimmer, som på ett utmärkt sätt kliver bort från den neurotiska Ross Geller. Serien belönades med sex Emmys och är kort och gott: Ett måste för alla film- och serienördar.

Spielberg och Hanks har därefter skildrat kriget från havet i The Pacific (2010) och nu senast från luften i och med Masters of the Air (2024).  

Här streamar du: Band of Brothers (2001)

Mer läsning: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL