8 filmer från 80-talet som du måste se – Filmtopp tipsar
Dessa är sevärda även efter 40 år
Kassettband, hockeyfrillor och neonfärger så långt öga kunde nå. Mycket från 80-talet kanske i dag är försvunnet, men filmerna består. Vi på Filmtopp listar här 8 filmer från årtiondet som alla borde se.
TIPS: 8 filmer från 80-talet
Breakfast Club (1985)
Starta Don't You (Forget About Me) av Simple Minds och du kan nästan själv känna att vi plötsligt färdas tillbaka 40 år i tiden. Ledmotivet till Breakfast Club är ett bra exempel på 80-talets musik, men filmen själv är även den en perfekt tidskapsel av sin tid. Den har verkligen lyckats fånga sitt årtionde på film. Filmen handlar om fem ungdomar som hamnar på kvarsittning över en helg. De kommer alla från en varsin klick, som alla har sin egna klädstil, smak och beteende, men inser snart att de alla har mer gemensamt än de kanske tror. Stilen och de olika människorna är representerade på ett sätt som osar 80-tal.
Tillbaka till framtiden (1985)
Tillbaka till framtiden brukar anses vara en de bästa science fiction-filmerna som någonsin gjorts. Till skillnad från till exempel Breakfast Club utspelar sig inte filmens handling på 80-talet, åtminstone inte majoriteten av den. I stället fångar den känslorna som folk hade under årtiondet. I Tillbaka till framtiden har Emmett Brown gjort om en DeLorean till en tidsmaskin, och under en testkörning råkar Marty åka tillbaka till 1955 helt ensam. Väl där stöter han på sina föräldrar, men på grund av det försvinner den kärlekshistoria som de har och han måste nu se till att de återigen blir ett par.
E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
1980-talet var årtiondet då Steven Spielberg verkligen gjorde sig ett namn i filmbranschen. Förvisso hade han redan slagit igenom 1975 med Hajen, men nu skulle han komma att göra filmer som Indiana Jones och E.T. the Extra-Terrestial. Denna tidlösa klassiker som utforskar en vänskapsrelation hos barn, och är verkligen en rörande berättelse. I filmen träffar den lilla pojken Elliott på E.T, en utomjording som fastnat på jorden. Elliott bestämmer sig för att hjälpa E.T komma hem, men måste samtidigt hålla honom gömd från sin mamma och myndigheterna. I rollistan hittar vi bland annat en väldigt ung Drew Barrymore. Både denna och Indiana Jones-filmerna (som för övrigt också hade kunnat varit med på denna lista) gjorde Steven Spielberg till ett välkänt namn på 80-talet, men han är såklart inte den enda.
Terminator (1984)
För 80-talet var även den tid när vi fick stifta bekantskap med James Cameron, och genombrottet kom med Terminator. I Los Angeles 1984 anländer Terminator, en cyborg från framtiden, för att döda Sarah Connor. Hon kommer nämligen föda ett barn som är cyborgernas största hot, och mänsklighetens sista hopp. Men han är inte den enda tidsresenären. Connor kommer snart få hjälp av Kyle Reese. Tillsammans måste de två fly för att hennes son John ska kunna existera och en dag stoppa cyborgernas nätverk Skynet. Förutom Terminator regisserade även Cameron 1986 filmen Aliens. Bägge är klassiker som alla bör se, men Terminator får vara med på denna lista eftersom den betytt mycket för actionfilmerna. Terminators inflytande på genren för alla filmer som kom ut efter filmen ska verkligen inte undermineras.
Dirty Dancing (1987)
Frances "Baby" Houseman åker på semester med sin familj till Catskills resort. Hon har växt upp i en privilegierad familj och förväntas fortsätta leva det livet. Men när hon går på en danskurs blir hon oväntat kär i dansinstruktören Johnny. 80-talet var verkligen fullproppad med dansfilmer, men Dirty Dancing är den bästa av de alla. Soundtracket är ikoniskt och kanske en av de bästa som någonsin gjorts till en film. Nog är det svårt att inte ryckas med till filmen sista dans när man hör Bill Medley och Jennifer Warnes sjunga (I've Had) The Time of My Life. 80-talsromantik när den är som bäst!
Top Gun (1986)
När vi ändå är inne på filmer med ett bra soundtrack. Danger Zone och Take My Breath Away är bara två exempel på bra låtar som används i filmen, och skriker verkligen 80-tal. Den hade ett stort inflytande på sin samtid, till exempel ökade intresset markant i USA för att gå med i militären. I Top Gun får vi följa de två vännerna Maverick och Goose, som går på den amerikanska flottans skola för stridspiloter. Maverick är våghalsig och ser ut att gå mot en bra framtid som stridspilot, men när han träffar Charlie blir han kär och måste bestämma om han ska välja kärleken eller karriären.
Snuten i Hollywood (1984)
Eddie Murphys karriär har varit en riktig berg- och dalbana, men på 80-talet stod den på topp. Filmen är framför allt med på denna lista på grund av betydelse som den haft för buddy cop-filmerna. Murphy hade redan varit med i 48 hrs, som ingår i samma kategori, och tillsammans med Snuten i Hollywood populariserades den ordentligt. Utan denna film hade vi kanske aldrig fått Dödligt vapen, Rush Hour eller Bad Boys. Filmen handlar om Axel Foley, en kaxig polis från Detroit vars bästa vän blir mördad. Han försöker ta reda på vem som är mördaren, och utredningen tar honom till Beverly Hills.
Slutligen ska säga att denna lista är väldigt svår. 80-talet innehåller så många klassiker att vissa helt enkelt måste lämnas utanför. Men dessa åtta är helt klart några av årtiondets mest sevärda.