8 tecknade filmer att återuppliva i påsk!

8 tecknade filmer att återuppliva i påsk!

15 april 2022 kl. 16:00

Några tecknade guldkorn som ligger bortglömda i dammet under tv-soffan.

Frost är vid det här laget en ganska slutkörd film, tillsammans med föräldrarna som tvingats se den om, och om igen. I bakgrunden av populära filmer som Frost finns det dock ett gäng minst lika bra, och mindre sönderspelade, filmer. Tecknade mästerverk som hamnat i skymundan och glömts bort.

MER LÄSNING:

Påskspecial – filmer ordet gul i titeln

Påskfilmer som samlar hela familjen

Här nedan följer därför en lista med några tecknade guldkorn att återuppliva i påsk – eller möjligtvis återuppliva påsken med?

Anastasia (1997)

Åttaåriga Anastasia överlever upproret mot den ryska tsarfamiljen tack vare den unge kökspojken Dimitri, men ramlar och tappar minnet när hon ska hoppa på tåget ut ur landet. Hon hamnar på ett barndomshem där ingen vet vem hon är, och tio år efter upproret försöker hon att ta reda på vem hon egentligen är.

Filmen från 1997 handlar om den mytomspunna Anastasia Romanova – om hon verkligen dog tillsammans med tsarfamiljen under den ryska revolutionen 1917 eller om hon faktiskt överlevde, som sägnen säger.

Anastasia är animerad av två före detta Disney-anställda, och är inte en Disneyfilm trots att många tycks tro det. Den har magiska musikalnummer och är lika välgjord som en Disneyfilm, och låten "Journey to the Past" blev Oscarsnominerad 1998!

Järnjätten (1999)

Året är 1957 och en utomjordisk robot faller från himlen. Den unge pojken Hogarth hittar och blir kompis med roboten, men tvingas gömma den från myndigheterna och den envise agenten Kent Mansley.

Järnjätten är baserad på boken Järnmannen av Ted Hughes, som han skrev till sina barn efter att deras mamma Sylvia Plath gått bort. I boken dör Järnjätten i slutet men i filmen överlever han. Manusförfattaren Tim McCanlies menade att, "You can't kill E.T. and then not bring him back", och skapade om inte annat en lite barnvänligare tolkning.

Järnjätten handlar helt enkelt om en pojke och hans robot, och har en mysigt mystisk E.T.-anda över sig.

Skattkammarplaneten (2002)

Unge bråkstaken Jim Hawkins hittar en karta till den mytomspunne Skattkammarplaneten. Tillsammans med doktor Delbert Doppler, kapten Amelia och skeppskocken John Silver åker han iväg på en expedition för att hitta skatten, och till viss del sig själv.

Steampunk-versionen av Robert Louis StevensonSkattkammarön har blivit bortglömd genom åren men funkar lika bra idag som för snart tjugo år sedan. Häftiga rymdskepp och ett ledmotiv av Jimmy Jansson - behöver man mer än så?

Sinbad: Legenden om de sju haven (2003)

Äventyraren Sinbad måste resa över de sju haven för att ta tillbaka "Fredens bok" från den ondskefulla kaosgudinnan Eris. Han är den ende som kan hitta boken och har samtidigt blivit fängslad för att ha tagit den. Sinbads bäste vän Proteus måste därför ta hans plats, men om Sinbad inte lyckas hitta "Fredens bok" - blir Proteus avrättad i hans ställe.

Sinbad: Legenden om de sju haven är baserad på berättelserna om Sinbad Sjöfararen, en äventyrlig film om upprättelse och kärlek (Sinbads kärlek till Proteus alltså, för deras förhållande skulle ha varit mer än en bromance, am I right).

Robotar (2005)

Roboten Rodney Copperbottom drömmer om att förändra världen och att träffa uppfinnaren Bigweld. Men när han ger sig ut för att förverkliga sina drömmar visar de sig vara något annat än vad han först trodde. Bigwelds motto, "You can shine no matter what you're made of", förändrades när Phineas T. Ratchet tog över företaget, som i stället för att tillverka reservdelar till alla robotar endast gör uppgraderingar till robotar som har råd att betala för dem.

Robotar hamnade i skymundan för Madagaskar och Kalle och chokladfabriken när den kom 2005, och är en både fyndig och djup film om samhällsklasser och kapitalism.

Monsters vs Aliens (2009)

Susan Murphy träffas av en meteorit på sin bröllopsdag och växer 15 meter. Hon blir tagen av regeringen till en topphemlig anläggning för monster och lär känna en levande slemhög, en fiskman, en muterad fjärilslarv och en mänsklig kackerlacka. När ett UFO landar i USA tvingas hon att slåss tillsammans med de andra monstren för att rädda jorden, och vinna sin frihet.

Med ett bra budskap - för vem är egentligen monstret? Susan eller de som spärrar in henne? - och några roliga skämt är Monsters vs Aliens definitionen av en underskattad och bortglömd film.

De fem legenderna (2012)

Jultomten, Tandfen, Påskharen och John Blund är väktare över världens barn. Men när den ondskefulle Beck Svart hotar att ersätta barnens tro på väktarna med mardrömmar för att ta över världen, behöver de hjälp av en ny väktare, Jack Frost. Det enda problemet är att inte ett enda barn tror på honom.

Draktränaren hade premiär bara några år innan De fem legenderna, och det märks nästan. Samma episka stämning och sagolika soundtrack (i den här filmen av Alexandre Desplat!). Och vad passar väl bättre än en film om Påskharen just nu?

Croodarna (2013)

Stenåldersfamiljen Croods grotta rasar ihop och de tvingas ge sig ut på en lång vandring igenom den stora och okända världen för att hitta en ny bosättning - och träffar på en mängd olika hinder längst vägen, bland annat en pojke och hans sengångare.

Frost var inte först med kvinnliga huvudkaraktärer även om Anna och Elsa är bra karaktärer. Croodarna hade premiär innan Frost och Iip var en stark kvinnlig huvudkaraktär innan Anna. Som tur är finns det många starka kvinnliga karaktärer i tecknade filmer - och Iip är en av mina personliga favoriter!

Croodarna 2: En ny tid väntar än så länge på sin biopremiär, men förhoppningsvis får vi nog snart återse den kärleksfullt buffliga familjen igen!

Kommer någon av dessa guldkorn att förgylla din påsk?

För mer läsning --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL