Filmen Love & Mercy – om Beach Boys-geniet Brian Wilson
5 saker du inte visste om Beach Boys-geniet Brian Wilson
"Love & Mercy" var en av förra årets mest gripande biografier. Lite snålskjuts fick den på vägen, just för att den skildrade Brian Wilson – musikundret som förde The Beach Boys iväg från bilar, tjejer och surfande till melankoli och utomvärldslig innovation.
Tyvärr förlorade Brian Wilson, i samband med droger och ett minst sagt tufft bemötande från övriga bandmedlemmar och närstående, greppet om verkligheten. Redan vid ung ålder utvecklade han schizofreniartade symtom i form av paranoia och vanföreställningar, men hans tonårssymfoni till Gud, Pet Sounds, står sig fortfarande som ett av världens mest inflytelserika album.
Här är några spännande anekdoter om Brian Wilson för de som missade Love & Mercy, för de som inte tyckte att den täckte tillräckligt många områden, eller för den som helt enkelt bara behöver lite repetition. Jag vill passa på att även tipsa om vår lista med sevärda musikdokumentärer.
1. Döv på ena örat
Till skillnad från konkurrenterna och inspiratörerna i The Beatles från Liverpool hade Beach Boys möjligheten att producera i amerikanska musikstudios, som låg i framkant teknikmässigt. Även tidigare skivor låter bättre i stereo än i mono. Men Brian Wilson fick aldrig uppleva musiken på det sättet. Enda sedan barnsben har han av okänd anledning varit döv på sitt högra öra, vilket gör hans livsverk än mer imponerande.
2. Smile – skivan som skulle utmana "Sgt. Peppers"
Sextiotalet var en tid av musikalisk innovation på ett sätt som är svårt att föreställa sig idag. Varje ny utmanande skiva kunde sätta hela branschen i en ny riktning. De två främsta kreativa krafterna var, under några intensiva år i mitten av sextiotalet, The Beach Boys och The Beatles. Liverpoolgrabbarna var bland de första att göra ett sammanhängande, introspektivt album med Rubber Soul – en stor inspiration för Pet Sounds, som därefter inspirerade och knäcktes av Beatles Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band.
Brian Wilsons vision var att slå Beatles senaste med skivan "Smile", som aldrig färdigställdes på grund av allt för många motsättningar. Skivbolaget släppte 2011 det som gjordes någorlunda klart och har försökt pussla ihop albumet så nära Wilsons föreställning som möjligt. Det är fortfarande spännande att fundera över var musikvärlden hade varit idag om Smile hade släppts i planerad version på 60-talet och om The Beach Boys fick fortsätta sin resa ända in i 70-talet.
3. Sandlådehistorien
Medan Brian Wilson höll på att producera "Smile" tänkte han att han skulle nå nya kreativa höjder om han började komponera sin musik på stranden, men att ta ett piano till havet var för knepigt. Istället tog han stranden till sitt piano och lät installera en stor sandlåda i matrum – något många tog som ett konkret bevis för hans allt mer fragila psyke.
4. Be My Baby
Då och då har vi nog alla blivit riktigt besatta av en låt. Börjat morgonen med den och lyssnat på den gång på gång under dagen. Men aldrig på det sättet som Brian Wilson fastnade för The Ronettes Phil Spector-producerade låt Be My Baby.
Han ska ha blivit helt till sig första gången han hörde den i sin bilstereo och det sägs att han lyssnade på den över hundra gånger under en dag. Han ska dessutom ha beordrat sitt bands ljudingenjör att skapa en kassett med enbart refrängen och lyssnat på den gång på gång i flera timmar i en slags trans i förundran över det bombastiska ljudet.
Det är ett rätt bra betyg, Phil Spector.
5. Beach Boys-geniet Brian Wilson var rädd för vatten!
Trots alla låtar han skrivit om att surfa, att vara på stranden och om havet så var Brian Wilson faktiskt rädd för det stora blå. Den enda i bandet som hade ett egentligt intresse för surfandet var brodern Dennis Wilson, som dog i en tragisk drunkningsolycka 1983.