5 filmer som delade kritikerna och publiken
Hata eller älska – var ställer du dig när det kommer till dessa filmer?
Vissa älskar dem, andra avskyr dem. Ibland kommer det filmer som verkligen delar publiken. I den här listan följer fem filmer som var verkliga vattendelare.
The Tree of Life (2011)
The Tree of Life både behandlar och väcker existensiella frågor på ett konstnärligt vis, det är åtminstone i stora drag kritikerkårens samlade konsensus. Skriven och regisserad av Terrence Malick och med en stark ensemble, däribland Brad Pitt, Sean Penn och Jessica Chastain mottogs filmen med fina lovord vid lanseringen.
Den breda publiken var dock inte lika förtjust i det djupa budskap som ”livets träd” ämnade att förmedla och uttryckte till stora delar förvirring över filmens innehåll såväl som handling. Vissa menade att den helt enkelt var för konstnärlig och endast kunde uppskattas med ett särskilt intresse för sådana filmer.
Batman v Superman: The Dawn of Justice (2016)
Regissören Zack Snyders första steg i att introducera ett större filmuniversum för DC Comics, var en ganska blek historia. Kraftigt sågad av kritikerkåren där de främsta (och för vissa enda) ljuspunkterna var Ben Afflecks tolkning av Batman. För övrigt bedömdes filmen vara alltför långsam, ojämn i sitt narrativ och saknade den spänning en film av denna kaliber bör innehålla. Och även om publiken till viss del var kluven till huruvida det var en bra film eller inte, så väcktes röster till dess försvar. Många menade att de trikåklädda superhjältarna fått alltför hårda omdömen och att det här, i motsats till vad kritikerna hävdat, var den ultimata superhjältefilmen.
LÄS MER: Därför är "Batman v Superman" en briljant film
Till filmstudions glädje syntes även publikens stöd till filmen under premiärhelgen då den spelade in strax över 160 miljoner dollar, närmast hälften av vad den skulle tjäna in totalt.
The Boondock Saints (1999)
The Boondock Saints har ett tämligen enkelt koncept. Två irländska bröder får ett tecken från gud att de ska rensa Boston på all dess ondska, vilket i deras fall blir en blodig jakt på lokala maffia medlemmar. I rollerna som bröderna ser vi Sean Patrick Flanery (The young Indiana Jones chronicles) och Norman Reedus (The Walking dead). Vid filmens lansering betraktades den samstämmigt av kritikerna som förskräckligt dålig och kallades för ett billigt försök att efterlikna de hemskaste delarna av Quentin Tarantinos filmer. Kritiker menade även att filmen innehöll ett glorifierande av terrorism och således var moraliskt förkastlig.
TIPS: 10 fakta om Boondock Saints
Biograflanseringen var småskalig och filmen gick endast upp på fem biografer och tjänade ihop en blygsam summa på trettiotusen dollar. Därefter har The Boondock Saints uppnått en kultstatus och på så vis blivit älskad av en publik som sträckt sig långt utöver den knappa biopubliken. The Boondock Saints är kanske den här listans tydligaste exempel på en film som blivit lika älskad av publiken som den blev toksågad av recensenter.
Den vilda fighten (1978)
Bara idén på en äventyrs-komedi med Clint Eastwood och en orangutang i huvudrollerna fick filmstudion att rynka på näsan av tveksamhet innan de till sist övertalades att producera filmen. Ett beslut som det skulle löna sig eftersom Den vilda fighten blev den mest inkomstbringande filmen under hela året med en publik som älskade att se ”Clintan” i ett mer lättsamt sammanhang och med en kanske ännu mer lättsam partner.
ANDRA HAR LÄST: Dåliga filmer är också bra!
Några som däremot inte älskade filmen var kritikerna. De allra flesta var ytterst tveksamma till hela konceptet och menade att den enda som kom undan med hedern i behåll var orangutangen, som ursäktades på grund av att han faktiskt inte hade kunnat läsa manuset i förväg.
Fifty Shades of Grey (2015)
Filmatiseringen av succéromanen med samma namn behandlar i stora drag mångmiljonären Christian Grey och litteraturstudenten Anastasia Steeles relation och sexuella förbindelser. Filmen mottog stora skopor av kritik, med framför allt fokus på skådespelarinsatserna, bristfälligt manus och för långsamt tempo. En del kritiker menade dock att filmen, trots sina svagheter, var en förbättring i jämförelse med boken.
Delar av publiken instämde med några av kritikernas synpunkter men inte i tillräcklig grad för att utebli från biograferna. Totalt har Fifty Shades of Grey tjänat in makalösa 569 miljoner dollar runt om i världen och är, med en budget på endast 40 miljoner dollar, att betrakta som en fantastisk publiksuccé.