De 5 bästa Marvel-filmerna – de tidiga åren

De 5 bästa Marvel-filmerna – de tidiga åren

Filmtopp
Uppdaterad 16 september 2021 kl. 10:09 | Publicerad 12 mars 2015 kl. 17:03

Vilken titel kammar hem förstaplatsen?

Idag tar jag en återblick på de fem bästa Marvel-filmerna åren 2008-2014. Jag vill råda er att inte lita på Metascore (kritikernas snittbetyg), lita på mig. Under oktober månad 2017 hade Marvels nyaste biofilm, Thor: Ragnarrök premiär och den fick helt OK kritik, även från Filmtopp.

5. Captain America: The Winter Soldier (2014)

De 5 bästa Marvel-filmerna – de tidiga åren
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB

Steve Rogers, som försöker anpassa sig i den moderna världen, måste tillsammans med agenten Natasha Romanoff slåss mot ett nytt hot – lönnmördaren Winter Soldier. 

Uppföljaren till Captain America: The first Avenger, ger ett gott intryck. Scenerna är noggrant konstruerade och håller rätt tempo. Filmen har dessutom en utmärkt balans av action och dialog i toppkvalité vilket gör att filmen är mycket underhållande. Marvel har med andra ord spenderat pengarna väl!

Den hemliga organisationen S.H.I.E.L.D, har med hjälp av Tony Stark (som inte är med i filmen), byggt ett skepp vars vapen kan stoppa terrorister innan deras brott begås.

Förutsättningarna går att känna igen i Minority Report men Captain America: The Winter Soldier följer sin egen stig och adderar mystik till temat superhjältar. Blandningen känns som en god drink.

I filmen får vi inte bara får vi se Steve Rogers och karaktärer från tidigare filmer, här introduceras även en ny karaktär som hjälper Captain America på hans fartfyllda äventyr. En ex-militär vid namn Sam Wilson.

Det som är bra med "Captain America: The Winter Soldier" är att du inte behöver ha följt varken den föregående filmen eller läst serietidningarna för att enkelt kunna hoppa in i filmens handling. Dessutom ger skådespelarna tittarna ett varmt välkomnande när de ger karaktärerna starka och intressanta färger. Om kemin mellan Chris Evans och Scarlett Johansson inte hade varit så bra som den är, hade filmen kunnat bli stel mellan de scener som för storyn vidare.

Rolig Fakta: Chris Evans och Scarlett Johansson skrev deras dialoger tillsammans till de scener de delade ihop.

4. The Incredible Hulk (2008)

De 5 bästa Marvel-filmerna – de tidiga åren
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB

Forskaren Bruce Banner måste fly undan den amerikanska regeringen, som vill tillintetgöra honom eftersom att han utvecklas till monstret "Hulken" så fort hans puls stiger för högt. Banner måste hitta ett botemedel snabbt innan regeringen och militären får tag i honom. Under en stor del av filmen får vi följa både militären i deras jakt efter Banner och den riktiga antagonisten som dyker upp senare i filmen. När antagonisten väl är med sitter jag som fastnålad.

Tips: Vi har även korat vilka som är de bästa Marvel-filmerna. Under 2018 kommer det att komma en drös med nya Marvel som förhoppningsvis kvalar in på listan.

The Incredible Hulk är inte bara en mycket underhållande film, den är också fylld med bra skådespeleri och lyckade action-scener jag aldrig kommer att glömma. Du behöver inte ha sett den föregående filmen Hulk (2003) för att hänga med eftersom den här filmen börjar meden snabb återblick på hur Banner blev den gröna besten. Filmen blir extra spännande då Banner bär en pulsklocka som visar när han är i zonen för att förvandlas. Ett smart element som intensifierar scenerna där Banner jagas.

The Incredible Hulk må vara klichéspäckad och innehålla oslipade dialoger, men filmen har bra twister också. Filmen är mycket bra, vare sig du är ett fan av Hulken eller inte.

Rolig Fakta: Liv Tyler accepterade rollen som Betty Ross innan hon läst manus. Hulken medverkar även i Thor: Ragnarrök

3. Guardians of the Galaxy (2014)

De 5 bästa Marvel-filmerna – de tidiga åren
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB

En grupp av intergalaktiska brottslingar "förvandlas" till superhjältar när de tvingas samarbeta för att stoppa en fanatisk krigare från att ta över universum.

Guardians of the Galaxy är än så länge en av de mest charmiga Marvel-filmerna, men den är också dum, riktigt dum. Den är så dum att jag kan inte hålla tillbaka tårarna, utan jag skrattar så att jag gråter. Replikerna är strålande och filmen är som ens favorit glass där karaktärerna är som ett gott strössel du inte trodde fanns.

Blandningen mellan sci-fi och 80-tals referenser lyfter filmen som en raket och tar dig till en plats du verkligen vill stanna på. Musiken är en del av filmens lyft och det finns en stor chans att du kommer att sjunga med emellanåt. En annan ingrediens som gör filmen enastående är att den är mycket färgfull. Här finns allt från utomjordingar till stora rymdskepp och planeter.

Kort sagt så är Guardians of the Galaxy är som en berg-och-dalbana du kastas in i.  När åkturen startar vill du inget annat än att sitta kvar till slutet.

Rolig Fakta: "I am Groot!". Skådespelaren Vin Diesel spelade in sina repliker, ståendes på styltor, för att få en känsla för hur stor Groot är.

2. Iron Man (2008)

De 5 bästa Marvel-filmerna – de tidiga åren
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB

När rika vapenfabrikören Anthony "Tony" Stark flyr från en grotta i Afghanistan bestämmer han sig för att skapa en vapendräkt i hopp om att förstöra de vapen hans fabrik bygger. Detta leder Stark till en konflikt mellan hans ego och hans företag.

Robert Downey Jr är och kommer förbli Iron Man, vare sig han vill eller inte. Även när skådespelaren lämnar karaktären bakom sig kommer vi minnas honom som miljardären Tony Stark. Downey Jr har kanske levt sitt liv som påminner om Starks och han gör också serietidningshjälten suveränt. Som åskådare får vi se hans förvandling, från rik snobb till en nerbruten man och nybliven superhjälte. Men det är inte bara Tony utan också den rödgula dräkten han bygger som är den stora orsaken till att du vill se filmen. Det är varje Iron Man-fans våta dröm att få ha sin egen Iron Man-dräkt att flyga runt i och stoppa skurkar med.

Regissören Jon Favreau har valt att ge skådespelarna mycket rum för kreativitet och man ser tydligt att de har haft mycket roligt under inspelningen av filmen. Filmen är en riktig godbit som jag bara vill ha mer av!

Rolig fakta: Manuset var inte färdigt när filmen skulle börja spelas in, utan man hade bara skrivit ner storyn och action-scenerna, så den större delen av dialogerna producerades av skådespelarna själva. Improvisationen gjorde också, enligt regissören Jon Favreau, filmen mer äkta. Den första Marvel-filmen om vår hjälte innehåller även en bra avslutning med några roliga eftertexter.

1. The Amazing Spider-Man (2012) – bästa marvel-filmen?

De 5 bästa Marvel-filmerna – de tidiga åren
Foto: Columbia Pictures

Efter att ha blivit biten av en genetiskt framtagen spindel får Peter Parker spindelns krafter och börjar använda dem till att lösa gåtan kring hans föräldrars mystiska försvinnande.

Filmen är inte bara en reboot på serien utan också en förbättring av Sam Raimis Spider-Man (2001). Som tittare får vi en djupare känsla av vad Peter Parker går igenom. Berättelsen är väl genomtänkt och jag får en god känsla av att regissören Mac Webb har gått tillbaka till serietidningens rötter. Filmen är både mörkare och mer mystisk än vad de tidigare filmerna har varit. Vi som har sett Raimis Spider-man-filmer har många gånger fått höra att "med stora krafter kommer stora ansvar" och i sin nya version visar Marc Webb att han har tagit detta ansvar på största allvar.

Peter Parkers karaktär i The Amazing Spider-Man är bättre framförd än i de tidigare filmerna. Förutom de coola prylarna och den blå-och röda dräkten får vi en djupare bild om vem Peter Parker är och Andrew Garfield – som gestaltar honom - levererar till hundra procent. Men det är inte bara huvudkaraktären som gör filmen utan action-scenerna är både underhållande och riktigt snyggt filmade.

Filmens baksida (som tur var är den enda) är att vi ännu en gång får se hur Peter Parker blir Spider-Man. Filmen hade kunnat stå på egna ben utan att förklara hans förvandling.

Rolig Fakta: Första gången Andrew Garfield satte på sig dräkten, föll tårarna av glädje.

Abraham Ljungberg

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL