2010-talet i serier
Från tablå-tv till streamingkrig under ett årtionde.
Med hjälp av 10 olika tv-serier ska jag försöka mig på att förklara några av det senaste årtiondets mest intressanta utvecklingar och händelser.
2010-talet kommer troligtvis att gå till historien som ett av de mest händelserika årtiondena under tv-marknadens historia, på grund av det enorma skiftet från vanlig tablå-lagd tv till ett fullskaligt streamingkrig mellan några av världens rikaste teknikföretag.
Bilden ovan är för övrigt från en av mina personliga favoritserier från 2010-talet, Damon Lindelofs (Lost, Watchmen) fantastiska tv-serie The Leftovers. Eftersom serien tyvärr gick de flesta helt obemärkt förbi så platsar den givetvis inte på listan över serier som kan summera årtiondet... förutom möjligtvis känslan av att man troligtvis har missat en hel del bra serier på grund av årtiondets enorma utbud. Vilket är varför jag nu var tvungen att kuppa in bilden här ovan ändå, för att hoppas att åtminstone någon ger den fantastiska serien en chans.
Här nedan har jag samlat 10 (11 om man ska vara petig) tv-serier som på ett eller annat sätt sammanfattar utvecklingen på tv-marknaden under 2010-talet:
The Walking Dead (2010-) | AMC
Vad som började som en vanlig tablå-serie har nu vuxit till ett helt utökat universum av zombiesproduktioner hos AMC. När The Walking Dead släppte sin sex avsnitt korta första säsongen i USA, under hösten 2010, var det nog inte många som förväntade sig serien fortfarande skulle finnas kvar idag.
Serien skapades under en tid när tablå-tv var det enda vanliga sättet att se på tv-serier, vilket är varför The Walking Dead fortfarande först och främst sänds på Kanal 9 här i Sverige. Eftersom det var den svenska kanal som vågade chansa på zombieserien och därför fortfarande sitter på rättigheterna att få visa den först här.
Spinoffserierna Fear the Walking Dead (HBO Nordic) och nästa års nya The Walking Dead: World Beyond (Amazon Prime) är båda släppta efter streamingtjänsternas intåg på tv-marknaden och släpps därför direkt till streaming. Men inte nog med det, inom kort kommer vi även kunna följa Rick i en trilogi av långfilmer på bio. Det gör The Walking Dead till en av de första serierna att bygga upp ett alldeles eget universum av serier och filmer.
Några år senare (2012) började The CW bygga på sitt eget superhjälteuniversum Arrowverse, Netflix gjorde det samma med Marvel-serierna där Daredevil var först ut (2015) och CBS All Access drog med Star Trek: Discovery (2017) igång sitt utökade Star Trek-universum. Under 2020 drar Disney+ dessutom igång Falcon and the Winter Soldier, som året därefter följs upp av tre andra Marvel-serier som alla kommer knytas ihop med företagets påkostade långfilmer.
Game of Thrones (2011-2019) | HBO
Årtiondets största tv-snackis blir sannolikt även den sista av sitt slag. Game of Thrones kanske inte riktigt lyckades knyta ihop säcken på ett sätt som gjorde alla miljontals fans helt nöjda, men serien är fortfarande en av de mest framgångsrika någonsin.
Det är sannolikt mycket tack vare HBO:s storsatsning som vi idag lever mitt i en värld fylld av tv-serier som är dyrare att producera än många storfilmer på bio. Amazon Prime hade exempelvis aldrig fått för sig att spendera 1 miljard dollar på att göra en Sagan om Ringen-serie ifall HBO:s satsning på Game of Thrones inte hade blivit så pass lyckad som den blev.
Game of Thrones markerar dessutom mest sannolikt slutet på en tv-era där miljontals tittare stirrat sig blinda på ett visst datum och klockslag där man alla samlade sig framför tvn och såg ett avsnitt, som i stort sätt alla pratade om på jobbet/i skolan dagen efter. Både Apple TV+ och Disney+ släpper visserligen också ett avsnitt i taget för sina mest påkostade tv-serier, men här är det långt ifrån alla som ser avsnitten samtidigt på en tv-apparat... den tiden är nog nu officiellt förbi (förutom vid stora sporthändelser givetvis).
Bron (2011-2018) | SVT
Svenska serier når större framgångar internationellt än tidigare och här blir den svenskdanska tv-serien Bron ett av årtiondets främsta exportframgångar. Vi ligger kanske fortfarande lite efter många andra länder när det kommer till kvalitet i många serier.
Men faktumet att Bron visade sig bli framgångsrik nog att till och med få en amerikansk remake (givetvis på gränsen mellan USA och Mexico) har gjort att SVT har fortsatt att samarbeta med våra grannländer som slagit ihop sina budgetar för större produktioner än tidigare, det samma går även att säga om C More och Viaplay som även dem har börjat göra allt mer internationellt gångbara och påkostade tv-serier under 2010-talet.
Sedan har vi givetvis även Netflix satsning på lokalt innehåll där FLX-serierna Störst av allt och Bonusfamiljen redan visas i 190 länder tack vare Netflix... men mer om detta lite senare på listan.
House of Cards (2013-2018) | Netflix
Netflix introducerades och sedan dess har inget varit sig likt på tv-marknaden. 2013 kan inte annat än ses som tv-världens stora vändpunkt under 2010-talet, för det var under det året som företaget gick från att vara en hyrbutik till att bli en streamingtjänst med en till synes bottenlös plånbok.
Innan Netflix fanns det inte ens ett sätt att beskriva att man skulle "bingetitta" på något. Inte kunde man väl släppa en hel säsong på en gång? Istället för att vara ett samtalsämne under en period på tio veckor så började serier, samtalsmässigt, att blåsa förbi över en helg. Vilket plötsligt krävde en enorm mängd serier så det alltid skulle finnas någon helt ny säsong att bingetitta på.
Till en början, när House of Cards och Orange is the New Black släpptes 2013, verkade det inte som att Netflix tänkte lägga ned en enda tv-serie. Alla fick en ytterligare säsong, men nu 7 år senare har streamingtjänsten byggt upp en tillräckligt stor katalog för att kunna lägga ned serier även efter sin första säsong... om den inte blir populär nog.
Big Little Lies (2017-2019) | HBO
Det blev helt plötsligt fint att jobba med tv för filmstjärnorna. Innan 2010-talet fanns det aldrig riktigt tillräckligt mycket pengar i tv-projekten för att locka de riktigt stora filmstjärnorna... förutom om HBO gjorde någon riktigt kort miniserie eller tv-film möjligtvis.
Men det senaste årtiondet har både gjort det möjligt att lägga stora summor (tack GoT!) samt nya tekniska lösningar som gjort det möjligt att spela in i hög kvalitet på en kortare period... vilket har lockat allt större filmstjärnor till tv-skärmen snarare än bioduken. Få serier har visat upp det faktumet lika tydligt som Big Little Lies, med Oscarsvinnarna Nicole Kidman, Reese Witherspoon och självaste Meryl Streep i huvudrollerna.
The Handmaid's Tale (2017-) | Hulu
Den första streaming/internet-baserade tv-serien som vann en Emmy för bästa drama-serie blev inte en Netflix-serie, vilket företaget givetvis hade hoppats på ända sedan premiären av House of Cards (2013). Istället blev det streamingtjänsten Hulu, vars originalserie The Handmaid's Tale, som knep det finaste priset en dramaserie kan vinna i tv-världen.
Här börjar streamingtjänsterna att satsa allt mer på att både göra stora och påkostade projekt, men även av en kvalitet där man hoppas knipa några av de finaste priserna på prisgalorna. Vilket är ännu en anledning till att filmstjärnorna börjar söka sig över till tv-sidan med förhoppningen om att utforska en intressant karaktär under loppet av en hel säsong och sedan belönas med Emmys och Golden Globes för sitt arbete.
La Casa de Papel (2017-) och Dark (2017-) | Netflix
Serier på andra språk än engelska har börjat bli allt mer populära tack vare Netflix enorma satsning världen över. Streaminggiganten har nu fler prenumeranter utanför USA än i landet där resan började, vilket därför gjort att man velat satsa allt mer på lokalt innehåll.
Det här har även gjort att tv-skapare, skådespelare och regissörer som annars hade förblivit lokala favoriter nu plötsligt har möjlighet att nå ut till Netflix drygt 150 miljoner prenumeranter. Under 2017 lanserades spanska La Casa de Papel och tyska Dark, som båda lyckats bli två av streamingtjänstens mest populära tv-serier.
Innan 2010-talet hade det varit helt otänkbart för en amerikansk kanal att visa, eller ens ge en utländsk tv-serie en chans på sitt originalspråk. Om något var bra nog så kunde det möjligtvis resultera i en amerikansk remake. Det här har som jag nämnde tidigare även öppnat dörren för de svenska serierna Störst av allt och Bonusfamiljen, som under 2020-talet kommer att få sällskap av många fler svenska Netflix-produktioner.
Lucifer (2015-) | Fox/Netflix
Streamingtjänsterna började rädda nedlagda tablå-serier vilket tidigare ansågs vara en "säker död" för en tv-serie. Tänk er själva om Firefly hade lagts ned efter en blott en säsong under andra halvan av 2010-talet, istället för 2002 när enbart en säker död och ett kult-följe väntade.
Den 11 maj 2018 lades 20 tablå-serier plötsligt ned, för att göra plats åt höstens nya produktioner. Bland dessa nedlagda titlar fanns serier som Lucifer (Fox), The Expanse (Syfy), Designated Survivor (ABC) och Brooklyn Nine-Nine (Fox). Efter enorma klagomål från seriernas fans räddades alla dessa serier av Netflix (Lucifer och Designated Survivor), Amazon Prime (The Expanse) och lite förvånande även av NBC (Brooklyn Nine-Nine).
Tidigare under veckan släppte appen TV Time sin lista över årets mest sedda streamingserier, där den första Netflix-säsongen av den ny-räddade tv-serien Lucifer hittades i toppen som den mest sedda av dem alla (före serier som Stranger Things och The Handmaid's Tale).
The Mandalorian (2019-) | Disney+
Streamingkriget drog igång på allvar under hösten 2019. Årtiondet som började med vanlig tablå-tv, som varit norm sedan tv började att sändas under 1940-talet i USA, blev ju längre in på årtiondet vi kom ett allt större skifte mot streaming. Idag är det framför allt nyhetssändningar och sporthändelser som lockar publik till tv-apparaterna vid ett specifikt klockslag.
Netflix, Amazon Prime, HBO Nordic, C More, Viaplay, Dplay och SVT Play har växt allt mer här i Sverige men under hösten 2019 lanserades även Apple TV+ globalt. Vi har även Facebook Watch och (Googles) YouTube Premium, som redan finns lanserade här i Sverige men som inte har hunnit slå igenom ordentligt ännu. Disney+ har redan släppts i USA och vissa utvalda länder men kommer till Europa i slutet av mars 2020.
Lägg därtill de kommande amerikanska streamingtjänsterna HBO Max, Peacock, Quibi och den stundande lanseringen av Hulu som en global streamingtjänst (den finns i nuläget enbart i Nordamerika).
Friends/Vänner (1994-2004) | NBC
Den 25 år gamla tv-serien Friends är fortfarande en av världens mest populära tv-serier. Alla andra tv-serier på listan har haft premiär någon gång under det senaste årtiondet. Men för att kunna summera vad som egentligen har varit viktigast under 2010-talet så går det inte att lämna serier som Friends (eller Vänner som serien heter här) utanför listan.
Det har nämligen visat sig att serier som Friends och The Office har utgjort en enorm del av tittandet på de olika streamingtjänsterna. Serier som går att se om och om igen. Under flera års tid har Netflix haft rättigheterna till att visa Friends, men när de löpte ut 2018 betalade man hela 100 miljoner dollar för att få behålla serien i endast ETT år till.
Den kommande streamingtjänsten HBO Max, som ägs av Warner Media som i sin tur ägs av AT&T, kommer att samla alla Warner-ägda streamingtjänster och kanalers innehåll i en enda app under 2020. Där Friends nu kommer att bli en av streamingtjänstens viktigaste tv-serier vid lanseringen.
Vad kan vi förvänta oss av 2020-talet då?
Om det är något vi kan ta lärdom av under 2010-talet så är det att saker och ting nu går väldigt fort på tv-marknaden och det känns inte som att det är helt orimligt att några av de MÅNGA streamingtjänsterna inte lyckas nå den framgång man hoppats på och äts upp av någon av de större företagen. På samma sätt som Disney redan har svalt många av sina konkurrenter.
Den nylanserade streamingtjänsten Disney+, med kommande serier som en officiell Loki-serie och mängder av andra Marvel-serier, Star Wars-serier och säkerligen en hel del andra stora projekt vi inte ens fått veta om ännu, kommer sannolikt ge Netflix en stor utmaning. Amazon Prime kommer under det kommande årtiondet även att introducera oss för världens hittills dyraste tv-serie någonsin; deras Sagan om Ringen-satsning. Quibi kommer även försöka måla om vårt tv-tittande genom appen som enbart kommer att fungera på mobiltelefoner och vara gjorda av några av branschen allra bästa film och tv-skapare.
Det bör också nämnas att vi under det kommande årtiondet kommer att ta steget in i 5G-världen på mobilmarknaderna, där enorma internethastigheter kommer att vara möjliga på mobila enheter. Exakt vad det här kommer att innebära på tv-marknaden är såklart svårt att säga, men det kan mycket väl innebära den slutliga döden för dagens tablå-tv-lösningar.
Om 10 år får vi se vad 2020-talet inneburit för nya förändringar, men vi lämnar oavsett ett av de mest betydande årtiondena för tv-marknaden på väldigt länge. Det har aldrig varit såhär lätt att vara en älskare av tv-serier.
För mer läsning, se vår lista på de bästa serierna 2019.