15 filmer om ung kärlek på flykt
Filmer om unga kärlekspar på flykt
Denna veckan presenterar Johan Andreasson 15 filmer inom "Young lovers on the run"-genren – den som Jean-Luc Godard gjorde till sin egen och som bidrog till att göra honom till en av filmhistoriens mest inflytelserika regissörer.
Häromveckan dog Jean-Luc Godard, en av de tongivande regissörerna i den franska nya vågen på 1960-talet. Hans nyskapande, men ibland rätt kryptiska, filmer älskades av många kritiker och andra regissörer, men bara undantagsvis av den breda publiken. Bland de mest namnkunniga regissörer som tagit intryck av Godard finns t.ex. Martin Scorsese och Quentin Tarantino.
Tarantino gillade Godard så mycket att han gav sitt produktionsbolag namnet A Band Apart, den engelska titeln på Godards Bande `a part (En rövarhistoria på svenska). Jean-Luc Godards samlade produktion är enorm, men mest känd är nog fortfarande hans debut från 1960, Till sista andetaget, en film där storyn anknyter till amerikanska noir- och B-filmer, men som är berättad på ett nyskapande sätt som bröt mot alla regler.
Genren, som Godard mer eller mindre kidnappade, brukar kallas för Young lovers on the run och förknippas ofta med film noir. Alla filmer om ett ungt kärlekspar på flykt undan rättvisan är naturligtvis inte noir, men man brukar säger att allt börjar med Fritz Langs You only live once från 1937. Och vill man anlägga ett svenskt perspektiv och gå ännu längre tillbaka i tiden så skulle man kunna börja med Victor Sjöströms Berg-Ejvind och hans hustru från 1918.
Jag rekommenderar några filmer som inspirerat till eller låtit sig inspireras av Godards "Till sista andetaget":
You Only Live Once (Fritz Lang, 1937)
Våldsamt och mycket romantiskt drama, som ibland betraktas som det första exemplet på film noir. Henry Fonda spelar Eddie Taylor, en före detta fånge som blivit oskyldigt anklagad för ett bankrån och flyr tillsammans med sin ungdomskärlek Joan (Sylvia Sydney). Fritz Langs andra film i USA och en av hans allra bästa.
Tillgänglig på import-dvd/blu-ray.
Ossessione/Köttets lust (Luchino Visconti, 1943)
Landstrykaren Gino lyckas få jobb på en bensinmack som drivs av den medelålders Giuseppe och hans betydligt yngre fru Giovanna. Gino inleder ett förhållande med Giovanna som lyckas manipulera honom till att mörda Giuseppe, varpå paret hamnar på flykt. Märkligt nog gjordes den första versionen av James M. Cains roman Postmannen ringer alltid två gånger i Italien. Luchino Viscontis storslaget tragiska debut har mycket gemensamt med tidiga amerikanska noir-filmer, men betraktas av en del filmhistoriker också som den första neorealistiska filmen.
Kan hyras på SF Anytime och strömmas gratis via bibliotek som är anslutna till Cineasterna.
They Live by Night (Nicholas Ray, 1948)
En osäker tonårskille (Farley Granger, känd från bl.a. Hitchcocks Främlingar på tåg) leds in på brottets bana tillsammans med sin betydligt tuffare flickvän (Cathy O’Donnell). De gömmer sig undan rättvisan på sunkiga motell, som de tar sig till i en lång rad stulna bilar. Nicholas Rays debut räknas som en av de främsta noir-filmerna och blev en stor inspirationskälla till Wim Wenders filmer på 1970-talet.
Tillgänglig på dvd/blu-ray.
Gun Crazy (Joseph H. Lewis, 1950)
Jean-Luc Godard älskade amerikanska B-filmer, och Gun Crazy skulle mycket väl kunna vara den bästa lågbudgetfilm som nånsin gjorts. Framför allt scenen med ett bankrån filmad i en enda tagning har blivit berömd, både som stor filmkonst och ett uppfinningsrikt sätt att jobba snabbt och billigt. Temat med en osäker ung man som faller för en avsevärt hårdare kvinna känns igen från They Live by Night, liksom det fulländade film noir-fotot med skuggor, dimma och regnpiskad asfalt.
Tillgänglig på dvd.
Where Danger Lives (John Farrow, 1950)
Mardrömslik film noir om en ung läkare (Robert Mitchum) som blir förälskad i en självmordsbenägen hemmafru (Faith Domergue) som mördat sin man (Claude Rains). Tillsammans flyr paret mot Mexiko genom ett Kalifornien som aldrig har sett mer frånstötande ut.
Tillgänglig på dvd.
Till sista andetaget (Jean-Luc Godard, 1960)
Godard spelade in sin debutfilm om en fransk smågangster (Jean-Paul Belmondo) på flykt tillsammans med en ung amerikanska som hamnat i Paris (Jean Seeberg) nästan utan pengar, men med ofattbart självförtroende och gnistrande kreativitet. Till sista andetaget gjorde sensation när den kom och blev en av hans få stora publiksuccéer.
Kan ses på Draken Film och Cineasterna och hyras på Blockbuster, TriArtPlay och SF Anytime.
Tokstollen (Jean-Luc Godard, 1965)
Jean-Paul Belmondo har den manliga huvudrollen här också, men nu är han på flykt tillsammans med danskättade Anna Karina (på den tiden gift med Godard). Budgeten är mycket större än i Till sista andetaget och här ser vi de vilda formexperimenten i vidfilm och sprakande färger. Den amerikanske kultregissören Samuel Fuller medverkar i en biroll och vid några tillfällen brister Anna Karina ut i sång.
Kan hyras på Blockbuster, iTunes och Rakuten TV.
Bonnie och Clyde (Arthur Penn, 1967)
Förmodligen den mest berömda av alla filmer om älskande par på flykt, och helt klart den som är mest inspirerad av Godards Till sista andetaget. Precis som Godard var Arthur Penn ute efter att gräva djupt i den amerikanska B-filmsmyllan och göra konst av det han hittade. Lika våldsam som medryckande och med ett gäng stjärnskådisar (Warren Beatty, Faye Dunaway, Gene Hackman och Gene Wilder) i absolut toppform.
Kan hyras på Blockbuster och Microsoft Store.
Zabriskie Point (Michelangelo Antonioni, 1970)
Michelangelo Antonionis enda amerikanska film, om rebelliska studenter på flykt undan polisen, floppade när den var ny, men har senare omvärderats. Filmen är framför allt vacker och stämningsfull – musiken av Pink Floyd, Roy Orbison och Grateful Dead bidrar – och en del enskilda scener, t.ex. ett hav av älskande par i fågelperspektiv och en serie effektfulla explosioner stannar i minnet.
Tillgänglig på dvd.
Getaway - rymmarna (Sam Peckinpah, 1972)
Steve McQueen och Ali MacGraw som förälskade unga bankrånare på flykt mot Mexiko. Spännande och effektivt berättad film med manus av Walter Hill.
Kan ses på Draken Film och hyras på iTunes.
Badlands/Det grymma landet (Terrence Mallick, 1973)
Terrence Mallicks debutfilm, som delvis bygger på ett verkligt fall från 1950-talet, handlar om en mentalt instabil mördare (Martin Sheen) och hans enormt naiva flickvän (Sissy Spacek) på flykt i ett övernaturligt vackert filmat Mellanvästern. Mer poetisk än spännande, men mycket sevärd.
Kan hyras på iTunes.
Thieves Like Us (Robert Altman, 1974)
Närmast en nyinspelning av They Live by Night (de bygger på samma roman), men ändå helt annorlunda. Där Nicholas Rays film är expressionistisk och ödesmättad är Robert Altmans dämpad och vardaglig.
Tillgänglig på import-dvd.
Sugarland Express (Steven Spielberg, 1974)
Hur otroligt det än kan låta i dag så började Steven Spielberg sin bana som en i gänget (Scorsese, Coppola, Friedkin) som gjorde skitiga, realistiska filmer på 1970-talet. Och Goldie Hawn, solstrålen från de muntra ”Tjejen som”-filmerna, är här tjejen som kidnappar en polis. Att de hamnar på flykt behöver jag nog inte ens påpeka.
Kan hyras på Blockbuster, Microsoft Store och SF Anytime.
Arizona Junior (Bröderna Coen, 1987)
En kvinnlig polis (Holly Hunter) gifter sig med en småskurk (Nicolas Cage), varpå de upptäcker att de inte kan få barn. Följaktligen kidnappar de en baby från en rik möbelfabrikör (John Goodman), som fått fyrlingar, och hamnar på flykt. Så likt en tecknad film det kan bli med riktiga människor i rollerna och oavbrutet kul i högt tempo.
Kan hyras från bl.a. SF Anytime, iTunes och Google Play.
Moonrise Kingdom (Wes Anderson, 2012)
En ung scout rymmer tillsammans med en dyster tjej som han uppfattar som sin själsfrände. Den enda filmen på listan utan grov brottslighet. Dragen av saga och myt har den gemensamt med många noir-filmer, men det här är en mycket gulligare historia. En överraskande känslosam film av den annars rätt kylige Wes Anderson, och i mitt tycke en av hans bästa. Att den är otroligt snygg och innehåller referenser till massor av klassiska filmer lär inte överraska någon.
Kan ses på Draken Film och hyras på bl.a. SF Anytime, iTunes och Blockbuster.