11 svenska serier du måste se och varför

11 svenska serier du måste se – och varför

Moa Andersson
11 juni 2024 kl. 20:00

Svenska serier att njuta av i sommar

När sommaren kommer och landet grönskar är det omöjligt att inte bli lite extra Sverigekär. Vad passar då bättre än en riktigt bra svensk serie? Här är 11 tips från Filmtopp.

Snabba Cash
Foto: Netflix.

Snabba Cash (2021–2022)

Först ut har vi, med all rätt, Snabba Cash. Huvudrollen Leya, spelad av Evin Ahmad, är en ensamstående mamma och tech-entreprenör som på utsidan verkar framgångsrik och lycklig, men plågas av traumatiska minnen. Hon lever efter principerna "det löser sig" och "fake it till you make it", dels inom karriären, men också som ren överlevnadsstrategi för att ta sig ur den kriminella värld hennes bortgångne make var djupt involverad i. Tillslut vågar hon släppa in kärleken på nytt – Salim, som är bröllopsmusiker, men även yrkesmördare. Alexander Abdallah vann Kristallen 2021 i kategorin årets manliga skådespelare för sin medverkan som Salim i den första säsongen.

"Snabba Cash" är regisserad av Jesper Granslandt och Måns Månsson. Det är en serie som är baserad på den svenska långfilmen Snabba Cash från 2010, som senare fick två uppföljare. Filmerna är i sin tur baserade på Jens Lapidus storsäljande romaner med samma namn. Förstautgåvan kom 2006. Netflix-serien är dock ingen ren uppföljare till filmerna, utan snarare en reboot, eller kanske något mittemellan. Alla karaktärer är nya, men tematiken är snarlik den i första filmen, åtminstone i form av hur huvudkaraktären Leya är porträtterad. 

Varför ska man se Snabba Cash?

"Snabba Cash" är en serie som skildrar verkligheten för många människor och skildrar de samhällsproblem som faktiskt finns. Dagens nyhetsflöde informerar oss dagligen om hemskheter, men bakom nyheterna finns det riktiga människor med egna liv. Enkelt sagt, se Snabba Cash om du inte redan gjort det!

Vår tid är nu
Foto: SVT

Vår tid är nu (2017–2021)

Vår tid är nu är en av SVT:s största satsningar genom tiderna och hade premiär hösten 2017. Det är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film Väst. Serien skildrar hur Sverige såg ut efter andra världskriget och i första avsnittet får vi följa med på fredsdagen den 7 maj 1945. En ny tid med folkhemmets framväxt står för dörren, därmed också konflikten mellan det gamla och det nya. Vi får följa familjen Löwander som driver en av de mest ansedda restaurangerna i hjärtat av Stockholm. 

Varför ska man se Vår tid är nu?

Kärlek, drama och konflikter skildrar denna dramaserie med bland annat Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson och Mattias Nordkvist i huvudrollerna. En feel-good serie som jag tror fungerar för de flesta. Jag älskar denna serie och skulle vilja påstå att det är en av mina favoriter.

Störst av allt
Foto: Netflix.

Störst av allt (2019)

I Störst av allt får vi följa med när en gymnasieskola i ett av Stockholms mest välbärgade områden råkar ut för en enorm tragedi. Plötsligt står eleven Maja anklagad för attentatet tillsammans med sin nu döde pojkvän, Sebastian. Chocken efter det inträffade lägger sig snart, men Maja kämpar hårt med att förstå vad som egentligen hände. 

Denna Netflix-serie är den första svenska originalproduktionen på streamingplattformen och är riktigt vass. När serien kom ut recenserade Filmtopp Störst av allt med ett högt betyg och lovord som att "skådespelarna glänser". Några av huvudrollsinnehavarna är Hanna Ardéhn, Felix Sandman och William Spetz. Serien är baserad på den bästsäljande boken med samma namn skriven av Malin Persson Giolito

Varför ska man se Störst av allt?

Kärlek, ett mord och tonårsdrama. Störst av allt är en serie som skildrar allt detta. Just skolskjutningar är ett viktigt ämne att belysa och det gör regissörerna Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh med klass. 

Tunna Blå Linjen
Foto: SVT.

Tunna Blå Linjen (2021–2022)

I Cilla Jackerts drama- och kriminalserie Tunna Blå Linjen, med regi av Sanna Lenken, får vi följa med polisverksamheten och livet på polisstationen i Malmö. Det är ett liv fyllt av livsavgörande utryckningar, hård press och utsatthet i olika former. Serien skildrar polisernas tuffa vardag och livets alla sidor när arbetsdagen väl är över. SVT:s kritikerrosade dramaserie erbjuder en fullständig äkthet med avkläddhet. Det är en mycket imponerande och fängslande produktion som länge kommer finnas med på listan över de bästa svenska serierna. 

Varför ska man se Tunna Blå Linjen?

Aldrig någonsin har en dramaserie haft ett sådant genomslag på SVT Play som Tunna Blå Linjen. Den 17 januari 2021 hade första avsnittet premiär och sågs av 1 431 000 tittare på ordinarie sändningstid. En serie som skildrar polisers vardag, ett yrke och levnadssätt som många kanske tror att de förstår sig på och har förutfattade meningar om, men som man antagligen inte vet något om.

Kort sagt: den här serien är jäkligt bra. Se den genast om du inte redan gjort det!

Kalifat
Foto: SVT.

Kalifat (2020)

Kalifat är precis som Tunna Blå Linjen en framgångssaga producerad av SVT. Det är en serie regisserad av Goran Kapetanovic, som främst kretsar kring relationen mellan den svenska Säpo-agenten Fatima, som spelas av Aliette Opheim, och den svenska IS-hustrun Pervin, spelad av Gizem Erdogan

Det är en serie om islamistiska fundamentalister och ett potentiellt terrorattentat någonstans i Sverige. Detta riskerar förvisso att expandera en redan utbredd rädsla och islamofobi i samhället, men som tur är klarar skaparna bakom Kalifat av att gå en nästan omöjlig balansgång. Serien är hård och kritisk mot de flesta som förtjänar det, samtidigt som man bildar tittarna i att allt faktiskt inte går att dela upp i rätt eller fel. 

Varför ska man se Kalifat?

Oavsett vilken politisk åskådning, förkunskap eller till och med vilka fördomar man har, så kan vi nog vara överens om att regissören Goran Kapetanovic har lyckats skildra serien där Gizem gör en otrolig insats i rollen som Pervin. 

Morden i Sandhamn
Foto: C More.

Morden i Sandhamn (2010–2022)

Stockholms skärgård är inte så fridfull som man hade kunnat tro. I takt med att vågorna slår mot klipporna kämpar åklagaren Nora Linde, spelad av Alexandra Rapaport, mot oväntad ondska. En dramaserie regisserad av Marcus Olsson som kan sägas varit en publikfavorit. Serien är hämtad ur Vivica Stens kriminalromaner som skildrar spännande intriger och blir en mysig spänning framför tv-soffan.

Varför ska man se Morden i Sandhamn?

Jag tror de kan sägas att Morden i Sandhamn är värd att se endast för att Alexandra Rapaport otroliga insats som skådespelare är otroliga.

Gåsmamman
Foto: C More.

Gåsmamman (2015–2022)

Gåsmamman är en riktig klassiker som förra året hade premiär för sin sista säsong, någonsin. Avslutet vi fick var minst sagt oväntat och lämnade mig chockerad framför tv:n. Min haka var, utan att överdriva, nere i marken när eftertexterna började rulla. För att sammanfatta denna dramaserie, som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, handlar den om Sonja Ek (Alexandra Rapaport) som lever ett lyckligt och kärleksfullt liv med sin man och tre barn i en förort utanför Stockholm. Men en olycklig dag förändras allt och Sonja tvingas bege sig in i den kriminella världen för att skydda sina barn. 

Varför ska man se Gåsmamman?

En serie om kriminalitet och kärleken till sina barn. Det är en intensiv serie som man direkt fångas av och den är nästan beroendeframkallande, vad kommer att hända med Sonja Ek? En nervkittlande historia som känns väldigt äkta och rå vilket jag tror passar de flesta, man lär känna familjen Ek och vill ständigt veta vad som ska hända med dem.

Young Royals
Foto: Netflix.

Young Royals (2021–2022)

Intriger, kärlek och klasskillnader, det bjuder Lisa Ambjörn och Rojda Serkersöz succéserie Young Royals på. Serien är ett Netflix-original som skildrar att Sveriges prins Wilhelm, spelad av Edvin Ryding, hamnat i slagsmål under en utekväll. Kungafamiljen bestämmer sig då för att han inte längre ska gå kvar i sin nuvarande skola, utan ska skickas till Hillerska internatskola. I ett offentligt uttalande ber han om ursäkt till staten och ska nu uppfostras ordentligt, eller det är i vilket fall tanken.

Trots protester skickas prins Wilhelm till Hillerska där han kommer att trivas mer än vad han kunnat föreställa sig, tack vare den "externa" eleven Simon. Detta är en vacker och fångande historia om kärlek, sexualitet och acceptans. 

Varför ska man se Young Royals?

Jag sträckkollade säsong två av Young Royals på en dag. Dagen efter var jag tvungen att återigen se om första säsongen, vilken jag även den gången såg i ett svep. Det säger antagligen en del om varför jag anser att även du ska se denna serie. En serie som uppmärksammats runt om hela världen och vilket gjort både Edvin Ryding och Omar Rudberg underförstått omtalade. Deras skådespeleri har ett visst samspel som känns så naturligt; det liksom bara fungerar och är kort sagt otroligt. 

Björnstad
Foto: HBO.

Björnstad (2020)

Peter Grönlund-regisserade dramaserien Björnstad, som hade premiär i oktober 2020 och bygger på Fredrik Backmans bok med samma titel. Serien fanns då att se på HBO Nordic och majoriteten av den svenska kritikerkåren har gett betyg 4 av 5, däribland Filmtopps recensent Sebastian Ahokas som påstår att den lever upp till förväntningarna och lite till. 

Björnstads första, och hittills enda, säsong bjuder på kraftfull småstadsdramatik och handlar om hur ett litet samhälle skakas om av ett brott som kopplats till stjärnan i hockeylaget som är deras stora stolthet. 

Varför ska man se Björnstad?

I grund och bottnen handlar Björnstad om NHL-stjärnan Peter Andersson som återvänder hem till sin lilla hemort någonstans i Norrlands mörkaste skogar. Snabbt förstår han hur dåligt det för för hans gamla hemort och främst bygden stolthet Björnstad Hockey. Det blir en tuff utmaning att lyfta laget och föreningen igen. Men det är inget emot kampen när laget, och inte minst hans familj, skakas av en våldtäkt, där gärningsmannen är lagets stora stjärna.

En sevärd och otroligt välgjord serie som från första stund när skärmen fylls av en vacker och mörk bildruta. Man sugs in i den fantastiskt välkomponerade historien om Björnstad. Se denna serie!

Knutby
Foto: C More.

Knutby (2021)

De flesta är troligtvis medvetna om vad Knutby-dramat i det lilla samhället Gränsta handlar om. Serien Knutby är baserad på Jonas Bonniers bok och berättar om Filadelfiaförsamlingen Knutby som skakades av mord 2004. I seriens sex skakande avsnitt får vi följa hur barnflickan drogs in i församlingen och Kristi Bruds förvandling, samtidigt som vardagslivet skildras. 

Varför ska man se Knutby?

Något som vi alla antagligen kan komma överens om är att vi gillar serier som är baserade på verkliga händelser? Vi kommer närmre verkligheten och får en bättre insyn i historier som vi kanske förut endast bara hört vagt om. Visst kan historien till viss del vara omvandlad, men det är något visst med serier man vet har en verklighet som grund. Knutby är nästan värd att se bara för att se Alba August, i huvudrollen som barnflicka, och Aliette Opheim som Kristi Bruds, skådespeleri. 

Nattryttarna
Foto: C More.

Nattryttarna (2022)

Slutligen har vi ingen mindre än serien Nattryttarna. Händelserna på hästgården utanför Stockholm, mer specifikt Ekerö, har varit omtalade och uppmärksammade sedan 90-talet. Namnen på personerna som bodde på gården och namnet på hästgården har bytts ut i serien, men handlingen är bekant. Det är en historia som vann Stora Journalistpriset 2018, när Sveriges Radio P1 gjorde en dokumentär om vad som hände på gården. Dessutom finns dokumentärer och böcker om gården och dess ägare. 

Den unga hästtjejen Molly bestämmer sig för att flytta ut till gården Heddesta för att jobba. En gård som ägs av en välkänd hästprofil och ses som Sveriges bästa hästgård. Det dröjer däremot inte länge förrän gårdens ägare Tommy, spelad av Jonas Karlsson, börjar begå sexuella övergrepp på henne. Det är början på en lång rättsprocess där fler och fler stalltjejer kliver fram och vittnar om övergrepp och maktspel.

Varför ska man se Nattryttarna?

Serieåret 2022 avslutades minst sagt på topp. Även Nattryttarna var en serie som jag slaviskt följde när varje avsnitt släpptes och är en mycket sevärd serie. Även denna verklighetsbaserad och det älskar jag. Jag måste också belysa Jonas Karlssons skådespeleri som talar för sig självt, det i sig är en självklar anledning till att se serien.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL