19 filmer du måste se på Göteborg Film Festival 2022

19 filmer du måste se på Göteborg Film Festival 2022

Eric Diedrichs
Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 15:20 | Publicerad 11 januari 2022 kl. 15:00

Förbered dig för en magisk festival

Den 28 januari inleds Göteborg Film Festival 2022, som i år hålls på plats och digitalt. Filmtopps Eric Diedrichs har lusläst programmet och plockar här fram 19 filmer du måste se.

Kupé nummer 6 (Finland, Juho Kuosmanen)

Kupé nummer 6
Foto: Folkets Bio.

Nydumpad finsk arkeologistudent på Murmansk-resa delar kupé med vodkadränkt råskinn i oemotståndligt romantiskt drama. Shortlistad för Oscar.

Så jävla easy going (Sverige, Christoffer Sandler)

Så jävla easy going
Foto: TriArt Film.

Blixtförälskad tonåring sparar in på sin ADHD-medicin i fantasifull dramakomedi som är fullspäckad med passion och Göteborgsromantik.

Lamm (Island, Valdimar Jóhannsson)

Lamb
Foto: TriArt Film.

Skruvad bildmagi i modern folksaga där Noomi Rapaces barnlängtande får-farmare är med om ett märkligt mirakel. Med Noomi Rapace.

Bad Luck Banging or Loony Porn (Rumänien, Radu Jude)

Bad Luck Banging
Foto: Njutafilms.

Hemmaporr på villovägar skapar kaos för stram lärarinna i unikt organiserad komedi som vann guldbjörnen på Berlins Filmfestival.

Ruva (Finland/Sverige, Hanna Bergholm)

Ruva
Foto: NonStop Entertainment.

12-årig gymnast ruvar på ett kråkägg av undermedvetna pubertala impulser i intelligent coming-of-age-thriller laddad med gåshudsframkallande psyko-äckel och fjäderklädd body horror.

Fördom & Stolthet - En queer filmhistoria (Sverige, Eva Beling)

Persona
Ingmar Bergmans queerhet diskuteras bland annat i Eva Belings kommande film. Bild ur "Persona". Foto: SF Studios.

Det tog 100 år innan vi fick se den första homosexuella kyssen i en svensk långfilm och queera filmskapare har varit tvungna att förklä sina kärlekshistorier i mystisk symbolik eller fogat in dem i heterosexuella mönster för att få tillgång till vita duken. Bergman ur garderoben i underbar cineastisk historielektion i queera läckage och hbtq-tematik.

Dag för dag (Sverige, Felix Herngren)

Dag för Dag
Foto: SF Studios.

Sven Wolters avsked till filmpubliken är en engagerande dramakomedi om vänskap, kärlek och en åldrad mans sista resa. I regi av Felix Herngren.

Red Rocket (USA, Sean Baker)

Red Rocket
Foto: UIP.

Sean Baker (The Florida Project) fortsätter utforska det amerikanska samhällets marginaler, med kritikerhyllat och mörkt humoristiskt porträtt av en stukad alfahannes försök att starta om.

Svart krabba (Sverige, Adam Berg)

Svart Krabba
Foto: Netflix.

Noomi Rapace briljerar i svensk stjärnspäckad actionthriller om skridskoburna soldater på hemligt uppdrag för att stoppa den anstormande fienden. Kommer senare till Netflix.

The Lost Daughter (USA, Maggie Gyllenhaal)

The Lost Daughter
Foto: SF Studios.

Multitalangfulla Maggie Gyllenhaal regidebuterar med klockren Elena Ferrante-filmatisering om familj, karriär och moderskap, på het grekisk strand.

Omständigheter (Frankrike, Audrey Diwan)

Omständigheter
Foto: Njutafilms.

Stenhårt koncentrerad och exakt Guldlejonvinnare – baserad på självbiografisk Annie Ernaux-roman – skildrar abort med konsekvenser i 1960-talets Frankrike.

Pakten (Danmark, Bille August)

Pakten
Foto: SF Studios.

Den litterära världsstjärnan Karen Blixen ingår en hemlig pakt med ung poet i Bille Augusts kritikerhyllade storfilm om liv och skrivande.

Tisdagsklubben (Sverige, Annika Appelin)

Tisdagsklubben (2022)
Foto: SF Studios.

Marie Richardson leder stjärnensemblen med Peter Stormare och Björn Kjellman i en hjärtevärmande hyllning till alla mammor, som påminner om att det aldrig är för sent för en nystart i livet.

Memoria (Colombia, Apichatpong Weerasethakul)

Memoria
Foto: NonStop Entertainment.

Tilda Swintons brittiska botanist hör en mystisk smäll i guldpalmvinnaren Apichatpong Weerasethakuls första utlandsäventyr.

A Hero (Iran, Asghar Farhadi)

A Hero
Foto: NonStop Entertainment.

Dubbelt Oscarsvinnande Asghar Farhadi vänder åter till hemlandet Iran i intensivt och Cannesprisat drama om hur svårt det kan vara att göra rätt för sig.

Drive My Car (Japan, Ryûsuke Hamaguchi)

Drive My Car
Foto: Njutafilms.

Ryûsuke Hamaguchi styr rakt in i själen när han mästerligt och sömlöst förvandlar Haruki Murakamis novell till ett Cannesvinnande epos.

Cow (England, Andrea Arnold)

Cow
Foto: NonStop Entertainment.

Andrea Arnold utvidgar sitt filmuniversum med en poetisk, närgången och djupt fascinerande skildring av en åldrande mjölkkos liv.

Vortex (Frankrike, Gaspar Noé)

Vortex
Foto: Njutafilms.

Överraskande nedtonat dödsdrama i split-screen från mästerprovokatören Gaspar Noé. En kritikerhyllad, klaustrofobisk och helt omistlig filmupplevelse.

The Story of My Wife (Ungern, Ildiko Enyedi)

The Story of My Wife
Foto: Mozinet.

Léa Seydoux briljerar med hypnotisk rollprestation i Guldbjörnsbelönade auteuren Ildikó Enyedis storslagna filmatisering av Milán Füsts stormiga otrohets-epos.

Göteborg Film Festival 2022 pågår från 28 januari till den 6 februari. Här hittar du hela programmet och mer läsning om de olika titlarna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL