11 bästa svenska filmerna genom tiderna
Vi har djupdykt och tagit fram de 11 absolut bästa svenska filmerna genom tiderna.
Det talas alldeles för sällan om den fantastiska filmen som produceras i Sverige och det ska vi ändra på. Här är de 11 bästa svenska filmerna genom tiderna.
Här hittar du #filmhjälpen där du kan streama gratis film!
En kärlekshistoria (1970)
Det är sommar och början på 70-talet i Stockholm. Tonåringarna Annika och Pär spenderar dagarna med sina vänner. Men när deras olika kompisgäng börjar umgås fattar de tycke för varandra och inleder en tonårsromans. Deras kärlek är vacker och oskyldig. Men de vuxna tar inte deras relation på allvar och viftar bort den som ung kärlek.
"En kärlekshistoria" är Roy Anderssons klassiker från 1970 och en fantastisk skildring av tonårskärlek, ställt mot en kall och ignorerande vuxenvärld. Den klassiska mopedscenen när Pär först åker iväg, och sedan kommer tillbaka till Annika är en av de mest ikoniska i svensk film.
Läs också vår lista på 15 svenska romantiska filmer.
Det sjunde inseglet (1957)
I den kanske mest odödliga av svenskar filmer spelar Max von Sydow riddaren Antonius Block som anländer hem till Sverige efter att ha stridit i korskriget. Men hans återkomst blir allt annat än trevlig för digerdöden och vidriga häxjakter sveper över Sverige. Dessutom märker också den lurige döden att Antonius är tillbaka och kommer omedelbart för att hämta honom. Desperat att få stanna kvar på jorden ger sig Antonius in i ett livsfarligt parti schack mot självaste döden, på liv och död.
Ingmar Bergmans geniförklarade mästerverk "Det sjunde inseglet" innehåller några av filmhistoriens mest ikoniska scener. Filosofiska tankar väcks och psykologiska avgrunder besöks i denna film som gräver djupt i Bergmans och vårt eget sinne. Dessutom med en otrolig rollista med Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Nils Poppe, Bibi Andersson och Bengt Ekerot.
Detta är utan tvekan en av de bästa svenska filmerna genom tiderna och en av de viktigaste.
Kvarteret Korpen (1963)
I Malmö under 30-talet lever den unga aspirerande författaren Anders i det fattiga kvarteret Korpen. Hans pappa är alkoholist och mamman kämpar för att få vardagen att gå ihop för den sargade familjen. När Anders plötsligt får ett erbjudande att åka till Stockholm för att diskutera en text han skrivit med ett förlag, tänds plötsligt en låga hopp om framtiden.
"Kvarteret Korpen" är en av Sveriges absolut främsta filmer och Bo Widerbergs stora mästerverk om arbetarklassen innan krigsutbrottet. Pendeln mellan hopp och misär är konstant. Anders tro på en god framtid och familjens förfall framför våra ögon är en påminnelse om att många människor har svårt att göra rätt för alla.
Utvandrarna (1971) – Jan Troells klassiker kvalar in på vår lista över de bästa svenska filmerna genom tiderna.
Karl Oskar och Kristina bor i fattiga Småland under mitten av 1800-talet och kämpar för att få vardagen att gå ihop. Livet på gården är slitsamt och mödan knappt värd. Efter flera år av elände tar Karl Oskar det tuffa beslutet att han och Kristina ska utvandra till Amerika. Men vägen dit är lång och knappast riskfri.
Wilhelm Mobergs roman om Karl Oskar och Kristinas utvandring till USA är ett svenskt litterärt mästerverk och Jan Troells filmatisering från 1971 likaså inom film. Med en stor rollista med namn som Max von Sydow, Liv Ullman, Allan Edwall, Monica Zetterlund och Hans Alfredson, blir det knappast mer episkt än så här.
Smultronstället (1957)
I Ingmar Bergmans klassiker "Smultronstället" spelar legendariska svenska regissören Victor Sjöström läkaren Isak borg som ska åka från Uppsala ned till Lund för att utnämnas till jubeldoktor. Planen är först att flyga ned, men efter att Isak har en obehaglig mardröm bestämmer han sig för att köra bil ned tillsammans med svärdottern Marianne som vill återförenas med sin make nere i Lund. Under resan kommer Isak och Marianne nära varandra, samtidigt som Isak också reser in och ut ur minnen medan platser från hans barndom passeras.
Få filmer pendlar mellan drömmar, fantasi och verklighet på ett sådan surrealistisk och psykologiskt sätt som Smultronstället. Isak Borgs resa genom minnen och barndom är hans slutliga uppgörelse med sitt liv – en konfrontation han länge skjutit upp. Kanske är Smultronstället en film som bara blir bättre med åren när det finns mer och mer av ditt liv att blicka tillbaka på? Oavsett så är det otroligt välspelat och genialiskt av Bergman, i vanlig ordning.
Körkarlen (1921)
På nyårsafton sitter den själviske och försupne David Holm och dricker med två andra. Den ena i sällskapet berättar myten och förbannelsen om Körkarlen – den person som avlider allra sist på året, och om han är en stor syndare, tvingas köra dödens vagn och plocka upp avlidna under det kommande året. När David Holm blir den sista att dö innan tolvslaget på nyårsafton är det stor risk att det blir han som måste bli dödens körkarl.
Victor Sjöströms klassiska stumfilm "Körkarlen" är en otroligt välansedd film som influerat allt från Ingmar Bergman till Stanley Kubrick och Charlie Chaplin. Victor Sjöström var också tidig med specialeffekter och olika filter som illustrerade natt, dag samt även döda och levande. Körkarlen är tveklöst en av de bästa svenska filmerna genom tiderna – låt inte filmens ålder skrämma dig.
Resan till Melonia (1989)
Ett lastfartyg från industriön Plutonia styrs av den vresige kapten Julgransfot och hans besättning. Ombord finns även de skumma herrarna Slug och Slagg, samt fripassageraren Ferdinand som rymt från Plutonia. Men när en kraftig storm sänker fartyget spolas alla upp på land på den magiska ön Melonia, där trollkarlen Prospero bor.
"Resan till Melonia" är Per Åhlins mästerverk och den bästa svenska tecknade film som någonsin har gjorts. Baserad på William Shakespeares Stormen, blandar Resan till Melonia magi och vacker natur med smutsig industri och maskineri. Filmen drar sig inte för att kritisera både industrisamhället och utnyttjandet av arbetskraft. Samtidigt finns självklart Per Åhlins roliga sinne för humor inbakat i varje karaktär, som får liv av en gedigen ensemble röstskådespelare med namn som Eva Rydberg, Hans Alfredson, Allan Edwall, Olle Sarri, Thomas von Brömssen och Robyn.
Den enfaldige mördaren (1982)
På 30-talet i Skåne jobbar den unga mannen Sven för den grymma fabrikören John Höglund. På grund av sin gomspalt som gör att Sven har talfel, kallas han Idioten och anses vara utvecklingsstörd. Sven blir vän med den rullstolsburna flickan Anna och hennes familj, något som inte gillas av fabrikören.
Stellan Skarsgård och Hans Alfredson är briljanta i denna svenska klassiker om samhällsorättvisor, grymhet och diskriminering. Samtidigt belyser den också hopp och tro hos människor i eländiga situationer. Den enfaldige mördaren är Hans Alfredsons stora mästerverk och en av de bästa svenska filmerna någonsin.
Läs också vår lista med fler tips på svenska filmer!
Tillsammans (2000)
I ett kollektiv under 70-talet flyttar en kvinna in med sina två barn för att komma bort från sin hustrumisshandlande man Rolf. Hennes närvaro skakar om huset – dispyter och känslor bubblar upp. Rolf som blir lämnad ensam kvar i familjens lägenhet tvingas konfrontera sitt dåliga beteende och får hjälp av en granne som också känner sig ensam.
"Tillsammans" är Lukas Moodyssons både märkliga och fantastiska film om gemenskap, konfrontationer och svek människor emellan. Det är en intressant studie i mänsklighet och vad som händer när väldigt olika människor bor tätt på varandra. Självklart med en stor rollista med namn som Mikael Nyqvist, Gustaf Hammarsten, Lisa Lindgren, Shanti Roney och Ola Rapace.
Fanny och Alexander (1982)
Under tidigt 1900-tal växer syskonen Fanny och Alexander upp i Uppsala i den stora familjen Ekdahl. Deras förmögna farmor är matriarken över familjen och deras pappa den äldsta sonen och chef över den lokala teatern. Storslagna julfester och pampiga middagar står ofta på tapeten. Men när deras pappa dör och mamman gifter om sig med den stränga biskopen Edvard, förändras Fannys och Alexanders tillvaro tvärt.
"Fanny och Alexander" är Ingmar Bergmans mastodontiska mästerverk och ett otroligt välberättat perioddrama. Förutom den galna rollistan med giganter som Allan Edwall, Börje Ahlstedt, Jan Malmsjö, Ewa Fröling och Harriet Andersson, är den stora julfesten i första halvan av filmen otroligt välberättad med äkta stök-charmig julkänsla. En av de mest minnesvärda scenerna är Börje Ahlstedts tramsiga prutt-fyrverkeri.
Mitt liv som hund (1985)
Ingemar och hans bror kommer inte bra överens. Deras mor är dödssjuk och för att få lugn och ro skickar hon i väg sina söner till släktingar. Sommaren 1959 spenderar han i Småland hos sin morbror. Där träffar han bland annat flickan Sara, samtidigt som han också fascineras av den ryska hunden Laika som har skickats ut i rymden.
"Mitt liv som hund" är Lasse Hallströms absolut bästa film och en svensk klassiker. Lekfullheten från pojken Ingemar kombinerat med allvarliga ämnen som döden blir en skör kontrast. Dessutom med jämförelsen hur Ingemar behandlas som luft av de vuxna, likt en hund.
Detta var vår lista på de bästa svenska filmerna genom tiderna. Men det är så klart bara ett axplock av allt det fantastiska som har tillkommit i filmvärld i vårt avlånga land. Här hittar du fler listor och artiklar om svensk film.