10 sevärda filmer om nostalgi
Berättelse som sprakar igång vår inre nostalgiker
Många filmer väcker nostalgiska känslor, men det betyder inte att innehållet i sig har ett nostalgiskt fokus. Den här listan lyfter fram 10 sevärda filmer som på ett eller annat sätt handlar om nostalgi.
Nostalgins kraft ska inte underskattas när det kommer till film. Få andra känslor kan få en uppslukad av en berättelse på samma sätt som nostalgi. Det finns många filmskapare som medvetet arbetar för att väcka det nostalgiska till liv, men filmerna som har ett tydligt fokus på den bitterljuva känslan är inte riktigt lika många.
Här tipsar vi om 10 filmer där nostalgi har ett finger med i spelet för själva handlingen.
Midnight in Paris (2011)
Själva premissen i mystidsresefilmen Midnight in Paris kretsar kring den nostalgiska längtan efter svunna tider (även om man inte upplevt dem själv), och det genomsyrar varje del av filmen. Trots att Midnight in Paris omfamnar det nostalgiska – rent av romantiserar det – så mynnar den ut i hur vilseledande känslan kan vara, samt att den inte är något att bygga sitt liv runt.
Handling: Gil (Owen Wilson) och hans fästmö Inez (Rachel McAdams) har följt med Inez föräldrar till Paris, där det snart visar sig att de har olika förhoppningar med resan. Hos Gil väcker Paris bokstavligt talat svunna tider till liv och det dröjer inte länge innan han ifrågasätter sin tillvaro helt och hållet.
Casablanca (1942)
Jag vet inte hur mycket den här filmens närvaro på listan behöver motiveras? Ett av tidernas kändaste filmcitat, "We'll always have Paris" kommer från Casablanca och meningen är i kontexten själva innebörden av nostalgi (nästan i alla fall).
Handling: Victor Laszlos (Paul Henreid) enda hopp om att kunna fly från Casablanca står till Rick Blaine (Humphrey Bogart), en cynisk amerikan som inte riskerar livet för någon annan, särskilt inte Victor vars hustru är Ilsa (Ingrid Bergman), Ricks före detta som krossat hans hjärta.
Forrest Gump (1994)
Forrest Gump är en lekfull, nostalgisk resa genom drygt två decennier i av amerikansk 1900-talshistoria. Filmen skildrar många allvarliga, historiska händelser med ett lättsamt grepp, men det är inte där i den verkliga nostalgin ligger, utan i alla små finurliga blinkningar till populärkulturella och andra mer eller mindre banala händelser i USA under 60–80-talet.
Handling: Forrest Gumps (Tom Hanks) makalösa liv skildras under drygt två decennier – från hans komplicerade barndom till ett vuxenliv där han antar rollen som toppatlet, krigshjälte och affärsman, trots begränsad IQ. Utan att han inser det själv har han ett finger med i spelet under flera av USA:s viktigaste händelser under 1900-talets andra hälft. Själv är det enda Forrest har tankarna på sin barndomskärlek Jenny (Robin Wright).
The Notebook (2004)
Frågan är om en romantisk film kan bli framgångsrik utan att väcka lite nostalgiska känslor till liv? Och frågan är om det inte är hela den nostalgidrypande approachen i The Notebook (vi vägrar den svenska titeln, va?) som gjorde den till en sådan succé?
Handling: Noah Calhoun (Ryan Gosling) och Allie Hamilton (McAdams) upplever en passionerad sommar innan de skiljs åt och går sina egna vägar i livet. Men efter år ifrån varandra återförenas de oväntat igen. Kärlekshistorien berättas decennier senare för en alzheimersjuk Allie, på ett sjukhem, där en äldre Noah läser högt för kvinnan ur en dagbok.
Boyhood (2014)
Det finns nog ingen som är bättre på nostalgi än slice-of-life-mästaren Richard Linklater. I många av hans filmer är det som om han känner nostalgi för stunder som inte ens har passerat ännu, och kanske allra mest så i Boyhood från 2014. Filmen spelades in med samma skådespelare under 12 år och varje del av den gör små nostalgiska avstamp i samtiden då de spelades in.
Handling: I filmen följer Mason (Ellar Coltrane) från 6-årsåldern till ungdomens år, under ett decennium som kantas av en strid ström av flyttar, familjegräl, krossade äktenskap, nya äktenskap, nya skolor, första kärleken, förlorade kärlekar, goda tider, skrämmande tider, krossade hjärtan och underverk.
(500) Days of Summer (2009)
En aspekt som gör (500) Days of Summer till en så sevärd film som är enkel att relatera till, är att den gestaltar nostalgins förrädiska aspekter på ett så framgångsrikt sätt. Filmen är till stora delar en skildring över hur ljuva minnen hindrar oss från att gå vidare i livet och istället blir till ett svart hål inom oss – ett svart och destruktivt hål som vi hellre stannar i än ger upp de där minnena.
Handling: Tom (Joseph Gordon-Levitt), en hopplös romantiker, blir förkrossad när hans flickvän Summer (Zooey Deschanel) gör slut. För att förstå vad som gick fel tänker han tillbaka till olika perioder under deras 500 dagar tillsammans.
Smultronstället (1957)
Smultronstället har utan tvekan en nostalgisk kärna, men kanske mer ångerfylld sådan än många andra på listan. Till stor del fokuserar den mer på en längtan tillbaka på grund av vad som saknas i det som var, än det som faktiskt finns där. Smultronstället är en retrospektiv film och med det är nostalgi oundvikligt.
Handling: Den gamle läkaren professor Isak Borg (Victor Sjöström) gör en bilresa till Lund där han ska promoveras till jubeldoktor. Med i bilen är svärdottern Marianne (Ingrid Thulin) som finner tillfället lämpligt att påminna sin svärfar om hans brister och tillkortakommanden.
This Is Where I Leave You (2014)
This Is Where I Leave You (vi låtsas inte om den svenska titeln här heller) är en typisk återvända-hem-efter-lång-tid-film, som alltid innehåller olika grader av nostalgi. Filmen sticker ut på listan då den inte lyfter ett varnande finger för nostalgi på samma sätt som många av de andra filmerna. Tvärtom lyfter den fram nostalgins rent positiva aspekter i form av påminnelser om hur det vi ställde oss över i det förflutna, eller ville fly från, kanske inte var så illa egentligen.
Handling: En judisk familj som inte är van vid att följa sin tros traditioner gör ett undantag när deras fars sista önskan är att familjen ska sitta Shiva i en hel vecka. Under veckan tvingas de konfrontera många av sina problem, både nya och gamla sådana.
High Fidelity (2000)
Det finns mycket vurmande för det förflutna i den här filmen från 2000. Dels i form av alla musikreferenser, som är del av själva själen i filmen, men också i form av handlingens "vandrande längs med memory lane"-struktur. Samtidigt är det en ganska sund skildring av hur vi minns vad som varit, då den ger en allt annat än svartvit bild av det förflutna.
Handling: Rob (John Cusack), en musikfanatisk man i 30-årsåldern vars förhållande med flickvännen Laura (Iben Hjejle) kraschat av olika anledningar. Större delen av Robs tid spenderas med att driva skivaffären Championship Vinyl, där han gnabbas med sina två anställda och hittar på topp 5-listor om allt möjligt. Mitt i krisen med Laura gör Rob en topp 5-lista över sina värsta dumpningar och får för sig att han ska leta upp sina gamla flickvänner för att komma underfund om vad som egentligen gick snett i kärlekslivet.
La La Land (2016)
Det finns en hel del Hollywoodnostalgiska filmer som är fulla av blinkningar till filmbranschens historia. La La Land är en relativt ny film inom den kategorin, men filmen innehåller dessutom gott om blinkningar även till musikalens historia, jazzens historia och en hel del annat. Slutmontaget känns också som en ren gestaltning av de nostalgiska känslor som de två huvudkaraktärerna känner för varandra.
Handling: La La Land berättar historien om Mia (Emma Stone), en aspirerande skådespelerska, och Sebastian (Gosling) en dedikerad jazzmusiker. De två blir förälskade och tillsammans kämpar de för att uppfylla sina drömmar i en stad som är notoriskt känd för att krossa människors förhoppningar.