10 sevärda filmer om dödliga lekar

10 sevärda filmer om dödliga lekar

Andreas Ziegler
08 november 2022 kl. 19:55

Filmspelen med livet som insats

Det spelar ingen roll om det är schack, motorsport eller fotboll. Alla tycker om någon sorts spel eller sport. I denna lista finner ni 10 sevärda filmer om dödliga lekar, där spelet spelas med livet som insats.

Käck tjej presenterar reglerna i Battle Royale
Foto: Toei Company.

Som många andra tycker jag det är kul med lekar och spel. Jag har spelat TV-spel sedan jag var gammal nog att hålla i en handkontroll. Jag finner även mycket nöje i frågesport och kollar gärna på sport i gott sällskap.

Därför är det kanske inte särskilt förvånande att jag gillar filmer där leken är på dödligt allvar. Detta är en lista på 10 filmer om olika dödliga lekar som jag tycker är värda att se.

För att listan inte ska bli tjatig har jag försökt hålla mig till en film per lek/koncept. Detta är anledningen till att exempelvis The Hunger Games (2012) inte är med på listan. För enkelhetens skull har jag ordnat listan i kronologisk ordning.

Enter the Dragon (1973)

Bruce Lee i Enter the Dragon
En ikonisk bild på Bruce Lee i Enter the Dragon. Foto: Warner Bros.

Den sista filmen med Bruce Lee är också hans bästa. Han blir inbjuden till en turnering som hålls av Han (Kien Shih), ledaren för en kriminell organisation. Här är leken ifråga en gammal hederlig turnering. Vi får ta del av diverse duster. Inledningsvis är det mest en mot en. Men vi får också, så klart, se Bruce Lee spöa skiten ur horder av skurkar.

Det har gjorts många filmer om liknande turneringar, ofta med B-skådisar. Filmversionen av Mortal Kombat, från 1995, är mer eller mindre en kopia av Enter the Dragon. Det som gör att denna film fortfarande är bäst bland dessa är Bruce Lee. Han hade en grace i sina rörelser och en känsla för det teatraliska, vilket gjorde hans actionsekvenser till lika delar slagsmål som dans. Finalen, när Lee möter Han i en spegelhall, är lika snygg som den är legendarisk.

Death Race 2000 (1975)

David Carradine som Frankenstein i Death Race 2000
Frankenstein ska vara läskig, men jag tycker det ser ut lite som om han gjort masken själv hemma i köket med en sax. Foto: New World Pictures.

I en dystopisk framtid är Death Race det mest populära evenemanget på hela året. I denna tävling tävlar ett antal förare om att bli först att korsa landet. De kan också samla poäng genom att köra ihjäl människor. Spädbarn ger högst poäng, om jag inte missminner mig.

Actionsekvenserna har inte åldrats särskilt väl; nyinspelningen från 2008 har bättre actionsekvenser. Men när det kommer till budskap och satir är det fortfarande originalet som gäller. Medias sensationssökande har sällan verkat så löjligt som i den här filmen, mest tack vare tidernas töntigaste och mest uppspelta reporter. Det är dessutom roande att upptäcka sanningen om Frankenstein, den läskigaste jäveln i racingvärlden, spelad av David Carradine i toppform.

Battle Royale (2000)

Tre av huvudkaraktärerna i Battle Royale
Alla ungdomar i filmen får ett föremål som kan användas i striderna. Vissa får pistoler eller knivar. Våra "hjältar" får ett grytlock och en kikare. Foto: Toei Company.

I en snar framtid har ungdomsbrottsligheten ökat till en sådan grad att den japanska regeringen upprättar ett program som kallas Battle Royale för att avskräcka ungdomar. Principen är enkel. En slumpmässigt vald klass med niondeklassare skickas till en ö där de tvingas döda varandra tills det bara finns en segrare kvar, som får åka hem.

Det är alltså ett liknande koncept som i The Hunger Games. Märk väl att Battle Royale kom ut som bok 1999 medan Suzanne Collins bok The Hunger Games kom ut 2008. Hon har anklagats för plagiat, men den debatten tänker jag inte lägga mig i.

Battle Royale är vida överlägsen The Hunger Games. I Battle Royale är det mindre fokus på spektaklet kring tävlingen; inga kameror här inte. Istället är det ungdomsteman som grupptryck och tonårsångest som är centrala. Detta är unga människor som inte bara tillåts, utan uppmanas, att ta ut sina frustrationer på varandra. Detta resulterar i många blodiga konfrontationer där vänner dödar vänner. Hjältarna i filmen är inte de som är bäst på att döda, utan de som är bäst på att hålla kvar vid sin mänsklighet. Beat Takeshi spelar den lika obehagliga som roliga läraren och lekledaren.

Mindhunters (2004)

Huvudkaraktärerna i Mindhunters.
Vi ser ett antal välkända ansikten i Mindhunters. Stort namn i verkliga livet betyder dock inte nödvändigtvis att du överlever i en film regisserad av Renny Harlin. Foto: Columbia Pictures.

En klass FBI-aspiranter skickas till en ö för att delta i en övning där de ska göra brottsprofiler utifrån olika scenarion. Övningen förvandlas till en lek på liv och död då en sadistisk mördare har riggat fällor på ön. Snart står det klart att mördaren är en i gruppen.

Filmens premiss är lånad från Och så var de bara en av Agatha Christie. Här måste FBI-aspiranterna klura ut vem som är mördaren medan de dör en efter en. Det är ett enkelt koncept. Renny Harlin är dock en erfaren regissör, vilket gör att han får ut det mesta av det. Trots att rollistan innehåller ett par kända namn, gör Harlin det klart redan från början att vem som helst kan dö när som helst. Detta tillför en hel del spänning när fällorna avlöser varandra.

Saw (2004)

En av huvudkaraktärerna försöker nå en telefon i Saw
Så nära, men ändå så långt borta. Foto: Lions Gate Films.

Två män vaknar upp i ett rum. En fot från varje man är fastkedjad i golvet. De får veta att de har begränsat med tid på sig att ta sig ur rummet innan de båda dör. De har blivit försedda med varsin såg. Men inte för att såga genom kedjorna.

Medan uppföljarna är utstuderat sadistiska, är första filmen främst ett kammarspel. Mördaren i filmerna anser att hans offer har glömt vad som är viktigt i livet. Det går att komma ur alla hans fällor. Du måste bara vara villig att göra uppoffringar för att överleva och få en ny chans att göra något vettigt med ditt liv. Det är lättare sagt än gjort för de flesta. Upplösningen framkallar kalla kårar.

Live! (2007)

Eva Mendes i Live!
I Live! byts den kallblodiga mördaren ut mot en ännu kallblodigare TV-producent.

Detta är en mockumentär där vi får följa en TV-producent, spelad av Eva Mendes, som försöker producera ett nytt tävlingsprogram. Tävlingen ifråga är rysk roulette.

Till skillnad från de flesta andra filmer på denna lista, är detta alltså främst ett drama med extremt svarta humordrag. Det är en kommentar på dagens mediaklimat. Filmen leker ständigt med gränsen mellan vad som är trovärdigt och vad som är skrattretande. Dödssiffran är låg, men budskapet starkt.

A Cabin in the Woods (2011)

Richard Jenkins framför vadslagningstavlan i A Cabin in the Woods
Det kan vara roligt att bara kolla in den här listan ett ögonblick. "Angry Molesting Tree"? "Kevin"? Foto: Lionsgate.

Det hela börjar med att fem unga vänner åker till en stuga i skogen för lite festligheter. Filmen följer inledningsvis en någorlunda förutsägbar mall för en skräckfilm. Sedan blir det ordentligt skruvat, då bland annat ett gäng tjänstemän, som övervakar händelseutvecklingen, har en väldigt utstuderad vadslagning på gång om hur ungdomarna kommer dö.

A Cabin in the Woods är en underbart knasig metaskräckis. Den bekräftar många klyschor om skräckfilmer och motsäger desto fler. Filmen spårar ur på bästa möjliga vis mot slutet. En av filmens lustigaste frågor är om tjänstemannen Hadley (Bradley Whitford) äntligen kommer vinna på sin högoddsare: att en havsman får en avgörande roll i vad som sker ute i skogen. Svaret är riktigt roande.

Would You Rather (2012)

Man fittar i spegel i Would You Rather
Det går inte att se vad han håller i handen. Det är inte mascara, kan jag säga. Foto: IFC Films.

En grupp människor blir inbjudna till att delta i en dödlig omgång Would You Rather, som helt enkelt går ut på att välja mellan att göra två saker.

Det här var en film jag snubblade över. Jag hade aldrig hört talas om den och trodde faktiskt inte den skulle vara vidare bra. Det är kul att bli positivt överraskad. Det är ytterligare ett kammarspel, som främst utspelar sig i ett rum. Det är en del fokus på brutala och blodiga sekvenser, men regissören, David Guy Levy, har också lagt ner mycket tid på att få oss att bry oss om sympatiska karaktärer, spelade av Brittany Snow och Enver Gjokaj. Detta gör att spänningen stiger i takt med att antalet tävlande minskar. Den största elogen går till Jeffrey Combs, som spelar den entusiastiske lekledaren.

Cheap Thrills (2013)

Huvudkaraktärerna i Cheap Thrills.
Spelet blir blodigare och blodigare. Foto: Drafthouse Films.

Det har inte alls gått bra för Craig (Pat Healy). Han har precis förlorat jobbet och har inget sätt att försörja sin familj på. Av en händelse stöter han på Vince (Ethan Embry) på en bar, som han inte träffat på flera år. Vince visar sig vara en rätt så osympatisk småfifflare. De träffar ett par, spelade av Sara Paxton och David Koechner, som ger dem ett antal utmaningar mot pengar. Snart är de två vännerna inblandade i en lek med allt högre insatser.

Cheap Thrills är en film som smyger sig på en. För det hela börjar som ett skämt på fyllan. Filmen är gjord på minimal budget. Ljussättningen är till exempel dunkel rakt igenom, vilket resulterar i realistiska undertoner. Detta är psykologisk skräck på hög nivå när de två männen blir alltmer engagerade i den farliga leken.

Ready or Not (2019)

Familjen i Ready or Not
Rikingarna beväpnar sig med gamla vapen och lyktor, trots att filmen utspelar sig i nutid. Fåntrattar! Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

En ung kvinna gifter in sig i en rik familj. Efter ceremonin får hon reda på att hon, för att bli initierad i familjen, måste leka en lek vid midnatt. Denna lek visar sig vara kurragömma. Snart kommer det fram att familjen tar denna lek på dödligt allvar. Bokstavligt talat.

Jag recenserade Ready or Not för Filmtopp, vilket faktiskt gav mig idén till den här listan. Själva leken, kurragömma, är absolut inte filmens största styrka. Det är däremot den svarta humorn. Att rika människor är fåfänga, traditionsbundna och väldigt, väldigt fåniga är premissen filmen utgår från. När saker och ting inte riktigt går som planerat för de något klantiga rikingarna, blir det bara roligare och roligare. En av dem kollar en instruktionsvideo om armborst på YouTube. En annan är så uppvarvad av kokain att hon skjuter allt utom den stackars bruden. Finalen är en uppvisning i splatter-komik.

Ja, jag vet att jag missat mångas favoriter.

Katniss i The Hunger Games kliver fram.
Nej, du får inte vara med på denna lista, Katniss. Det spelar ingen roll att du protesterar. Foto: Lionsgate films.

Det är rätt tacksamt att göra film på temat dödliga lekar. Som med alla sorters filmer är utförandet avgörande för hur bra filmen blir. Detta var alltså några av mina favoriter.

Jag är fullt medveten om att jag missat mångas favoriter. Jag misstänker att många av er ville se The Hunger Games nämnas. Battle Royale slår dock The Hunger Games med hästlängder. The Hunger Games är ju inte den enda filmen som inte kom med på denna lista.

Vilka har jag missat?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL