10 filmtips för dig som älskar När lammen tystnar
Perfekt för den som älskar thrillers
Jonathan Demmes När lammen tystnar firar 30 år. Regin, klippning, foto, filmmusik - utsökta ingredienser i en utsökt berättad historia. Jodie Foster mottog sin andra Oscarsstatyett för sin rollprestation som Clarice Starling. Anthony Hopkins sin första. Filmen vann även i kategorierna Bästa film, Bästa regi och Bästa manus efter annan upplaga.
“Quid pro quo”: Vi tackar Demme för hans tolkning av Thomas Harris kriminalroman och bjuder er som älskar När lammen tystnar på 10 filmtips på vassa kriminalare.
Röd Drake (Manhunter, 1986)
En psykopatisk seriemördare är lös och mördar en familj vid varje fullmåne. Före detta FBI-agenten Will Graham (William Pederse) söks upp av sin gamla arbetsgivare som vill att han ska åta sig fallet. Graham som tidigare gripit Hannibal Lecter söker upp denne i fängelset för att få hjälp att hitta seriemördaren.
Röd Drake är första filmatiseringen baserad på Thomas Harris romanfigur Dr. Hannibal Lecter. Brian Cox gör en nedtonad gestaltning av kannibalen. Fotot och soundtracket är snygga stämningshöjare i Michael Manns bidrag till Hannibal-världen.
Hannibal (2001)
Sju år har gått sedan Dr. Hannibal Lecter rymde från fångenskap, sju år sedan FBI:s specialagent Clarice Starling intervjuade honom på ett sjukhus med maximal säkerhet. Än i dag förföljs hon av minnen från deras möten.
Mason Verger kommer också ihåg Dr. Lecter. Han är besatt av hämnd. Han var Dr. Lecters sjätte offer men överlevde för att sköta sitt eget slaktarimperie. Från sin respirator följer han allt som händer. Han kommer till slut på vad som krävs för att få Dr. Lecter i nätet, nämligen det Dr. Lecter gillar mest... Clarice.
Hannibal är bra men inget mästerverk. Trots det är det en otäck thriller som mättar krim-fansens magar. Vi får se Dr. Hannibal Lecter och Clarice Starling i en ny kontext. Hans Zimmers soundtrack förstärker den kusliga atmosfären och Gary Oldmans Mason Verge är en skrämmande visuell sensation i sig. För att inte tala om slutscenen med Ray Liotta vid matbordet. Tack Ridley Scott för scenen jag vill - men aldrig kommer att - glömma!
Röd drake (2002)
Anthony Hopkins återvänder i sin bästa och mest obehagliga rollprestation hittills, som den ondskefulle Dr Hannibal Lecter. FBI-agenten Will Graham kallas in från sin förtidspensionering för att hitta den seriemördare som kallas "Tandfen". För att kunna stoppa de brutala morden måste Graham öppna sig för Lecter. Filmen har en fantastisk rolluppsättning med bland andra Ralph Fiennes, Emily Watson, Edward Norton, Harvey Keitel, Mary Louise Parker och Philip Seymour Hoffman.
Filmen lyckas med stark dialog och trovärdiga personporträtt engagera tittaren från början. Vi känner Wills ambivalens mellan skräck och beslutsamhet. Föreståndaren för mentalsjukhuset från När lammen tystnar, den excentriske Dr. Frederick Chilton, gör en efterlängtad återkomst som Lecters psykiatriker. Ralph Fiennes i rollen som Francis Dolarhyde gör med sin kusliga metamorfos en läcker insats i denna övertygande Hannibal-historia.
Hannibal Rising - Ondskan vaknar (2007)
I Östeuropa i slutet av andra världskriget får en ung Hannibal bevittna hur hans föräldrar dör en ohygglig död och hans lillasyster lämnas i hans vård. Ensam och utan möjlighet att överleva själv tvingas han leva på ett sovjetiskt barnhem för föräldralösa. En omättlig lust föds i honom att bli en seriemördare som inte föddes sådan, utan skapades med tiden… Gaspard Ulliel tar på sig rollen som den unge Hannibal Lecter och får sällskap av skådespelar som Li Gong, Dominic West och Rhys Ifans.
Hannibal Rising skildrar Hannibal Lecters bakgrundshistoria. Därför finns den med i listan. Annars är Peter Webbers bidrag en besvikelse. Och då har ändå författaren till Hannibal-böckerna, Thomas Harris, skrivit manuset. En del av sensationen kring Dr. Hannibal Lecter är mystiken i hans personlighet. Tyvärr bidrar Hannibal Rising med en alltför uppenbar förklaring till hans motiv och mystiken kring kannibalen faller platt.
Se7en (1995)
Under en rutinutryckning hittas en man som mördats medan han intagit sin (sista) måltid. Någon har skrivit ordet "frosseri" bakom kylskåpet i lägenheten. När ytterligare ett brutalt mord uppdagas finner man på brottsplatsen ordet "girighet" skrivet med blod. Poliserna Somerset och Mills lägger nu snabbt ihop ett och ett - och får sju! Man har att göra med en psykopatisk seriemördare som systematiskt mördar sina offer efter de sju dödssynderna! Var och när sker nästa bestialiska mord?
David Finchers Se7en är likt När lammen tystnar ett mästerverk i thriller-genren och David Finchers bästa film hittills. Rollsättningen är som handen i handsken, i en film där bildberättandet verkar som en av berättelsens huvudroller. Dynamiken i relationen mellan poliserna Somerset (Morgan Freeman) och Mills (Brad Pitt) är ett starkt kort i en stark historia. Scenerna från mordplatserna chockar tittaren. De verkar som bensin för vår fantasi och nyfikenhet i denna “whodunit”-thriller, vars klimax hemsökte mig länge efter filmens slut.
Zodiac (2007)
Mellan 1966 och 1978 föll en efter en i San Francisco-området offer för “The Zodiac Killer”. Han häcklade och skröt om sina många offer i direkta meddelanden till polisstyrkan. Mördaren fick officiellt ta skulden för sex mord, men påstod själv ha mördat 37 och kan i slutändan ha varit ansvarig för 50 människors förlorade liv. Offer blev även de många poliser och reportrar som under denna tid blev mer och mer besatta av fallet. När Zodiac långt senare börjar skörda nya offer, jagas han av en journalist, vars karriär gick i spillror p.g.a. sina försök att följa mördarens spår, och av den polisman som aldrig lyckades fånga honom.
David Finchers Zodiac är ingen traditionell mordgåta som blir löst i slutet. Zodiac kräver tålamod av tittaren. Det är med hjälp av goda skådespelarinsatser vi känner huvudrollernas frustration. Filmens styrka ligger David Finchers regi och konsten i att synliggöra detaljer och låta dem bära berättelsen framåt.
Män som hatar kvinnor (2009)
Ekonomireportern Mikael Blomkvist döms till fängelse för förtal och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.
När Män som hatar kvinnor kom 2009 blev den en internationell sensation, mycket tack vare Noomi Rapace insats i rollen som Lisbeth Salander. 2011 kom David Finchers amerikanska version The Girl with the Dragon Tatoo, som är klart sevärd. Men det är Niels Arden Oplevs trogna tolkning av Stieg Larssons kriminalroman som äger scenen.
Psycho (1960)
Alfred Hitchcocks mästerverk med Anthony Perkins i rollen som Norman Bates, vars gamla spöklika hus med tillhörande motell absolut inte är ett ställe där man har lust att tillbringa en stillsam kväll. Ingen vet det bättre än Janet Leigh, filmen hjältinna. Vera Miles, Martin Balsam, John Gavin och John McIntire medverkar i Hitchcocks mest berömda, skräckinjagade och uppskattade film någonsin. Manuskript av Joseph Stefano.
Alfred Hitchcock skapade en stämning i Psycho av skräck och spänning, som dröjer sig kvar långt efter att du har sett klart filmen. Denna succéfilm har några av de mest historiska ögonblicken i filmhistorien, scener som alla känner till, vare sig man sett filmen eller ej. Duschscenen med Janet Leigh och slutscenen (spoilar inte) är kanske bland de mest ikoniska inom skräck- och thrillergenren.
Filmen är baserad på boken Psycho (1959) av Robert Bloch. Huvudrollen, Norman Bates, är löst baserad på Ed Gein, samme mördare Thomas Harris baserad sin “Buffalo Bill” på.
American Psycho (2000)
Patrick är ung, snygg och framgångsrik med vänner på högt uppsatta platser. Men hans vänner känner inte den andra Patrick. Den som längtar efter mer än status och materialistiska ting. Han kan inte göra sig av med sina tvångstankar om att begå extremt grova våldsbrott.
“Min smärta är konstant och skarp. Jag önskar ingen annan lycka. Jag vill faktiskt att min smärta ska drabba andra. Ingen ska få fly.”
Mary Harrons filmtolkning är minst lika kontroversiell som Brett Easton Ellis omdiskuterade roman. Filmen är en innovativ gestaltning ur en galen mans perspektiv. American Psycho badar i subtil komedi och svart humor som gör alla vidrigheter lite lättare att smälta. Men det är ändå inte lätt. När jag var yngre och hade sett filmen, hade jag svårt att se Christian Bale i andra - mer sympatiska - roller. Hans porträtt är så pass trovärdigt som psykopaten som frossar i mörderier, att det tog år och mognad att släppa min bild av honom. American Psycho är filmen jag hatar att älska.
Gone Girl (2014)
På sin femte bröllopsdag rapporterar Nick Dunne (Ben Affleck) att hans hustru Amy (Rosamund Pike) har försvunnit. Under press från polis och media börjar Nicks historia dock att fallera och hans märkliga beteende gör att många börjar ställa den oundvikliga frågan: Har Nick dödat sin fru?
Ännu en David Fincher-thriller. Gillian Flynn, författaren till romanen Gone Girl, har skrivit manuset och tillsammans lyckas hon och Fincher balansera mörk humor och spänning med briljans. Gillar du twistar i deckare? Då är Gone Girl något för dig! För lurad blir du. Ingenting är som det verkar i denna intelligenta berättelse med fina rollprestationer från både Ben Affleck och Rosamund Pike. Neil Patrick Harris är kul att se med sin överraskande och obehaglig biroll, Desi Collings. I slutändan är det Pikes “Amy” som stjäl showen.
Bonus: Hannibal (tv-serie, 2013)
Beteendevetaren Will Graham har en unik förmåga att sätta sig in i brottsoffers och gärningsmannens tankesätt. Han kontaktar dr Hannibal Lecter, landets mest framstående psykiatriker, som har en kuslig förmåga att ringa in de mest bestialiska förövarna. Vad Graham inte vet är att Lecter också är en av landets värsta seriemördare, tillika kannibal.
Det går inte att bjuda på denna lista utan att nämna Bryan Fullers tv-serie. Manuset är baserat på Röda draken och lägger stor vikt på de psykologiska elementen. Ursäkta valet av adjektiv, men denna version av Thomas Harris roman är utsökt. Mads Mikkelsen spelar Hannibal och storyn bjuder på sofistikerade, snygga ingredienser (förlåt igen)!
Jag är för alltid trogen Anthony Hopkins version av kannibalen i När lammen tystnar, men Mads Mikkelsen är nära på lika trovärdig med sin “Hannibal”. Hugh Dancy gör sin starkaste skådespelarinsats hittills som ömtåliga samtidigt tuffa Will Graham. Tv-serien är en upplevelse i sig men lyckas likt sin föregångare, bjuda på en mörk inblick i Dr. Lecter vardag - utan att för den delen förstöra mystiken. Dialogen bidrar med emfas men det är den visuella upplevelsen som sticker ut och är bland det läckraste (förlåt ännu en gång!) jag sett på tv.