10 filmklassiker som sågades när de kom
Filmklassiker som hyllas i dag - men det tog ett tag
Inledningsvis mötes dessa filmer av utmärkande hård kritik och ofta floppade de på biograferna. I dag anses de vara några av de bästa filmklassikerna någonsin. Tre av mina favoritfilmer är med på listan, har du en favorit med också?
Ibland måste vi låta saker marinera ett tag innan vi verkligen förstår storheten i dem. Vi har sett det förr och kommer garanterat se det längre fram med. I den här listan lyfter vi fram 10 filmklassiker som sågades när det släpptes, men som i dag anses vara mästerverk. Frågan är givetvis vilka filmer som sågas i dag som kommer att få samma behandling?
10 filmklassiker som sågades när de kom:
Livet är underbart (1946)
George Bailey står på en bro på julafton och överväger att ta sitt liv. En ängel vid namn Clarence får i uppdrag att hjälpa honom och när de möts önskar George att han aldrig blivit född. Clarence presenterar då en alternativ verklighet som visar hur småstaden George växte upp i skulle se ut om han aldrig hade funnits.
Frank Capra har regisserat denna julklassiker som är baserad på boken The Greatest Gift av Philip Van Doren Stern från 1939. Filmen, med stjärnor som James Stewart, Donna Reed och Lionel Barrymore, fick ett positivt mottagande bland kritiker när den kom och Oscarsnominerades i fem kategorier, men sågades av biotittarna och blev ett ekonomiskt fiasko. När rättigheterna till filmen glömdes bort att förnyas, började den fri för TV-stationen att sända runt jul och tidvis kom tittarna att älska den. I dag anses Livet är underbart vara en av de bästa som någonsin gjorts.
Night of the Living Dead (1968)
En ung kvinna och hennes bror ska besöka sin familjegrav på en ödslig belägen kyrkogård. När de väl kommer dit och sedan kliver ur bilen blir brodern attackerad av en zombie. Barbara tvingas lämna honom blödande och springer i panik därifrån tills hon kommer fram till ett hus där till slut sju personer barrikerar sig för att kämpa för att överleva de levande dödas natt.
George A. Romero har både regisserat och skrivit manus tillsammans med John A. Russo. Anses i dag vara en kultklassiker hos filmvetare och kritiker, trots att den inledningsvis sågades.
År 2001 - ett rymdäventyr (1968)
I början av resan in i framtiden besöker Kubrick vårt förhistoriska förflutna för att sedan ta ett språng genom årtusenden in i den koloniserade rymden och slutligen ta med astronauten Bowman in i ännu okända delar av rymden, kanske även in i odödlighet. Låt rädslan och mysteriet i en filmisk resa olik alla andra börja.
Stanley Kubrick har regisserat och skrivit manuset tillsammans med Arthur C. Clarke, författaren till romanen filmen är baserad på. Kubriks film är en av de största filmklassiker någonsin, utan tvekan. Däremot möttes filmen inledningsvis av negativ kritik på flera håll, medan den hyllades vissa. Ofta berodde recensionerna på hur kritiker tolkade filmens huvudsakliga ton, var den mörk eller ljus? År 2001 – ett rymdäventyr är i dag oavhängigt en av de viktigaste filmerna i filmhistoria.
The Rocky Horror Picture Show (1975)
Bisarr skräckfilmsparodi, full med transvestiter, rockmusik och sex. Ett par får punktering och tar sin tillflykt till ett mystiskt gammalt hus befolkat av galningar från Transylvanien.
Jim Sharman har regisserat och skrivit manus tillsammans med Richard O'Brien till denna musikalfilm som blev extremt sågad när den kom. Filmen med bl.a. Tim Curry, Susan Sarandon och Barry Bostwick i rollerna fick ett följe av fans som återvände flera gånger till biograferna för att se om filmen, utklädda som deras favoritkaraktärer från filmen. I dag anses The Rocky Horror Picture Show som en av de bästa musikalfilmerna någonsin.
Tom i bollen (1980)
Greenkeepern Carl Spackler håller på att starta ett tredje världskrig - mot en jordekorre. Den uppblåste domaren Smails spelar för att vinna, men hans läckra brorsdotter Lacey Underall skaffar sig poäng på sitt eget vis. Playboyen Ty Webb slår perfekta golfslag genom att BLI bollen. Och gaphalsen Al Czervik dubblade just sitt 20.000 dollar-vad om en tremetersputt.
Harold Ramis har regisserat och skrivit manus tillsammans med Douglas Kenney och Brian Doyle-Murray till komediklassikern Tom i bollen. Medverkar gör Chevy Chase, Rodney Dangerfield, Ted Knight, Michael O'Keefe ochBill Murray. När den släpptes sågades filmen, samtidigt som Dangerfield och Murray trots det hyllades för sina insatser. Med tiden har filmkritiker tänkt om och hyllar i dag Tom i bollen som blivit en klassiker i sin genre.
Blade Runner (1982)
År 2019 nedstiger en grupp förrymda replikanter på jorden i jakt på sin skapare, Dr Eldon Tyrell. Replikanter – genframställda människor – har visat sig vara farliga för människan eftersom de efter en tid utvecklar sina egna känslor. För att motverka detta är de tillverkade med en fyraårig livsspärr och bannlysta från jorden. De förrymda Replikanternas mål är att få denna livsspärr upphävd men tiden rinner snabbt iväg och mot sig har de Deckard – en Blade Runner med uppdrag att eliminera dem.
Blade Runner är regisserad av ingen annan än Ridley Scott. Hampton Fancher har tillsammans med David Webb Peoples skrivit manuset baserat på Philip K. Dicks roman Do Androids Dream of Electric Sheep? från 1968. Med Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young och Edward James Olmos i rollerna, möttes filmen inledningsvis av mestadels negativ kritik, har blivit en modern klassiker och är ansedd vara en av de bästa science fictionfilmerna någonsin.
The Thing (1982)
Vintern 1982 upptäcker ett forskarlag på tolv personer vid en avlägsen forskningsstation i Antarktis en rymdvarelse som legat begravd i snön i över 100 000 år. När rymdvarelsen väl vaknar till liv, skapar den förödelse, terroriserar och infiltrerar gruppen...
Skräckfantasten John Carpenter har regisserat och Bill Lancaster skrivit manus till denna kultrulle med Kurt Russell i huvudrollen. The Thing sågades av kritiker när den först visades på biograferna. Den till och med föreslogs vara en av de mest hatade filmerna någonsin av filmmagasinet Cinefantastique. Det var först när den släpptes på VHS den erkändes och anses idag vara en av de bästa science fictionfilmer som någonsin gjorts.
Scarface (1983)
Redan i uppsamlingslägret i Miami lär sig den unge kubanen Tony Montana den brutala sanningen. Det är bara brott som lönar sig för en fattig flykting. Den blomstrande kokainsmugglingen blir hans språngbräda till framgång. Och Tony Montana är smartare, hänsynslösare och hungrigare än sina konkurrenter. Scarface är en 2 timmar och 50 min lång gastkramande skildring av ett modernt gangsterimperiums uppgång och fall.
Brian De Palma har regisserat och Oliver Stone skrivit manus till Scarface med Al Pacino i huvudrollen och en då ganska okänd Michelle Pfeiffer. Trots dessa stora namn från filmvärlden, att den hyllades av Martin Scorsese och personligen är en av mina bästa filmupplevelser, har jag svårt att förstå hur kritikerna kunde såga den. Eller ja. Det var våldet och droganvändningen som fläckade deras filmupplevelse av denna nutida gangsterfilmsklassiker.
The Big Lebowski (1998)
Jeffrey "The Dude" Lebowski är en slacker som helst går klädd i tofflor och bermudashorts, spelar bowling och dricker White Russian. En dag får han besök av två torpeder som kräver att hans fru ska betala vad hon är skyldig olika individer. The Dude förstår ingenting, han har varken pengar eller fru. Men torpederna låter sig inte övertygas utan pissar på hans matta och går. The Dude inser att han tagits för en annan och letar reda på rätt Lebowski för att kräva tillbaka mattan.
Bröderna Joel och Ethan Coens mästerverk sågades av många kritiker när den släpptes. Med tiden har den vunnit allt flers hjärtan och kommit att bli en modern klassiker. United States National Film Registry by the Library of Congress utmärker den för att vara "culturally, historically, or aesthetically significant".
Fight Club (1999)
Edward Norton spelar Jack, en kroniskt sömnlös man som desperat försöker fly sitt olidligt tråkiga liv. Men så möter han Tyler Durden (Brad Pitt) en karismatisk tvålförsäljare med en snedvriden filosofi. Tyler menar att självförbättring är för de svaga - det är självdestruktion som verkligen gör livet värt att leva. Inom kort är Jack och Tyler i full gång med att mörbulta varandra på en parkeringsplats. Ett renande slagsmål med en endorfinkick utan dess like. För att introducera andra män i denna enkla lycka av fysiskt våld bildar Jack och Tyler en hemlig "Fight Club" som snabbt blir omåttligt populär. Men en hemsk överraskning väntar Jack, en sanning som kommer att förändra allt...
Fight Club är baserad på Chuck Palahniuk novel med samma namn. Brad Pitt och Edward Norton gör några av sina bästa huvudrollsinsatser som Jack och Tyler. Helena Bonham Carter, Jared Leto och Meatloaf har oförglömliga biroller i denna häpnadsväckande och originella thriller med ironisk underton. Filmen ansågs vara en av de mest kontroversiella när den kom och svårsmält av kritiker. Personligen tycker jag Fight Club är en av inte alltför många exempel på när filmversionen är minst lika bra som boken.