10 filmer som utspelar sig på teatern

10 filmer som utspelar sig på teatern

Johan Andreasson
Uppdaterad kl. 21:04 | Publicerad 03 december 2022 kl. 14:00

Filmerna med scenen som spelplan

Johan Andreasson bjuder ännu en gång på kvalitetsläsning – denna gången om filmer som utspelar sig på teatern. Nedan följer tio favoriter i genren.

I måndags visade vi som gör podden Everdahl & Karlssons Film TV ”Allt om Eva” från 1950, den kanske allra mest berömda filmen som handlar om skådespelare, på biografen Zita i Stockholm. Visningen lockade en stor och till synes mycket nöjd publik, så här följer ytterligare tio personliga favoriter i samma stil.

Förbjuden ingång/Stage Door (1937)

Förbjuden ingång – filmer som utspelar sig på teatern
Foto: RKO Radio Pictures.

Gregory La Cava, 1930-talets mästare på improviserad komedi, regisserade filmversionen av Edna Ferbers och George S Kaufmans pjäs om unga skådespelerskor som försöker slå sig fram i New York. Filmen är livfull och dialogen mycket realistisk, och Ginger Rogers och Katharine Hepburn i huvudrollerna är omväxlande gripande och roliga. 

Tillgänglig på: dvd.

Att vara eller icke vara/To Be or Not to Be (1942)

Att vara eller icke vara – film om teater
Foto: Kungsfilm.

Svart komedi med manus och regi av Ernst Lubitsch om ett gäng polska skådespelare som blivit strandsatta i det nazistiskt ockuperade Warszawa under andra världskriget. Jack Benny gör sitt livs roll som den fåfänga Joseph Tura som, tillsammans med sina kollegor, rekryteras till motståndsrörelsen. 1942, mitt under brinnande krig, blev filmens sätt att samtidigt skämta med Hitler, nazismen och självupptagna skådisar för svårsmält för biopubliken, men senare har Att vara eller icke vara blivit en klassiker. 

Tillgänglig på: dvd/blu-ray.

Kungliga patrasket (1944). 

Kungliga patrasket – filmer som utspelar sig på teatern
Foto: Terrafilm.

Teaterromantik och familjenostalgi i Hasse Ekmans klassiker där han skildrar sin pappa, skådespelarlegenden Gösta den äldre, sedd genom rosenfärgade glasögon. Innehåller en av svensk filmhistorias mest trivsamma köksscener! 

Tillgänglig på: dvd.

Paradisets barn (1945)

Paradisets barn
Foto: Wivefilm.

Marcel Carnés storslagna epos om Paris teatervärld på 1800-talet, inspelad under andra världskrigets nazistiska ockupation av Frankrike, handlar om den vackra Garance (Arletty) och de fyra mycket olika män som älskar henne.

Trots de oerhört svåra produktionsförhållandena lyckades Carné och hans medarbetare skapa en överdådig film med vad som på den tiden var det största ateljébygget i fransk filmhistoria. En djupt känd hyllning till konsten som motståndshandling under svårast tänkbara omständigheter.

Tillgänglig på: Cineasterna.

Det våras för Hitler/Producentern/The Producers (1967)

Det våras för Hitler – filmer som utspelar sig på teatern
Foto: Fox Film.

När revisorn Leo Bloom (Gene Wilder) en dag håller på med bokföringen nämner han i förbigående för teaterproducenten Max Bialystock (Zero Mostel) att de skulle kunna tjäna mycket mer pengar på en flopp än en stor hit. Det gäller att locka ett stort antal sponsorer, med löfte om del av vinsten, till en pjäs som aldrig ger någon vinst. Det blir startsignalen för dem båda att försöka skapa en produktion som är dömd att misslyckas. Pjäsen får titeln ”Det våras för Hitler: En glad kavalkad med Adolf och Eva i Berchtesgaden.”

Filmen, gjord bara två decennier efter andra världskrigets slut, chockerade med sin fräckhet och dåliga smak. De spektakulära musikalnumren i nazi-stil, modellerade efter Hollywoodfilmer från 1930-talet, får även en modern publik att tappa hakan.

Tillgänglig på: SF Anytime.

Premiärkvällen/Opening night (1977)

Premiärkvällen
Foto: Sandrew Film & Teater.

Den berömda skådespelerskan Myrtle Gordon (Gena Rowlands) blir djupt skakad när en av hennes fans dör i en trafikolycka utanför teatern. Händelsen – som Pedro Almodóvar senare lånade i Allt om min mamma (1999) – förvärrar hennes redan bräckliga psykiska hälsa, och man undrar om hon ska klara av att genomföra premiären på sin nya pjäs.

John Cassavetes film är en oöverträffad skildring av den intensiva känslomässiga påfrestning som det innebär för en skådespelare att stå på scen kväll efter kväll oavsett vad som händer i privatlivet.

Tillgänglig på: dvd/blu-ray.

Sista tåget (1980)

Sista tåget – 10 filmer som utspelar sig på teatern
Foto: Svensk Filmindustri.

Paris under andra världskriget. Alla tror att den framgångsrika judiska teaterregissören Lucas Steiner (Heinz Bennent) har lyckades lämna landet före den tyska ockupationen, men i själva verket gömmer han sig i källaren på Montmartre-teatern, som nu drivs av hans fru Marion (Catherine Deneuve). 

François Truffauts historiska drama är, precis som Paradisets barn, en lovsång till konstens betydelse under hårda tider.

Tillgänglig på: SF Anytime och Cineasterna.

Kulregn över Broadway (1994)

Kulregn över Broadway
Foto: Sandrew Film.

David Shayne (John Cusack som en lätt maskerad Woody Allen) är en idealistisk ung dramatiker som nyligen kommit till Broadway. För att finansiera sin nya pjäs går han med på att ge en av huvudrollerna till flickvännen till en gangsterboss. Hon är krävande och talanglös, men hennes livvakt, smågangstern Cheech (Chazz Palminteri), visar sig vara en närmast genial författare, som hela tiden kommer med utmärkta idéer som förbättrar den från början inte helt lyckade pjäsen.

Tillgänglig på: Viaplay, Blockbuster och SF Anytime.

Birdman (2014)

Birdman – filmer om teatern
Foto: Twentieth Century Fox.

Skådespelaren Riggan Thompson (Michael Keaton) vill skaka av sig sin image som superhjälten Birdman på film och sätter upp en bearbetning av Raymond Carvers novellsamling  ”Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek” som teaterpjäs. Alejandro González Iñárritus film skildrar förberedelserna inför premiären, som blir mer dramatiska än någonting som Thompson hade kunnat åstadkomma med sin föreställning.

I ”Birdman” beskrivs teatern som en sista utpost för konstnärlig integritet i en värld som behärskas av sociala medier och superhjältefilmer – och det är naturligtvis ingen slump att Keaton som Birdman påminner starkt om Keaton som Batman. Filmen är gjord för att framstå som en enda två timmar lång tagning (men det finns faktiskt ett antal väl dolda klipp), vilket skapar en stark närvarokänsla.

Tillgänglig på: Viaplay, Disney+, Amazon Prime, Microsoft Store, iTunes, Blockbuster och SF Anytime.

Drive My Car (2021)

Drive My Car – 10 filmer som utspelar sig på teatern
Foto: Njutafilms.

Regissören Yusuke (Hidetoshi Nishijima), som har tappat fotfästet i tillvaron efter sin frus död, anlitas för att sätta upp en flerspråkig version av Anton Tjechovs pjäs Onkel Vanja i Hiroshima. Under arbetet med den komplicerade produktionen blir han nära vän med chauffören Misaki (Toko Miura), en ung kvinna som kör honom mellan hans hotell och teatern.

Skådespelarna talar olika språk (japanska, mandarin, koreanska, teckenspråk), men när de står på scen lyckas de tillsammans skapa något som varit omöjligt med ett mer konventionellt tillvägagångssätt. 

Tillgänglig på: SF Anytime, Rakuten TV, Blockbuster och Cineasterna.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL