10 av de mest storslagna filmerna någonsin

10 av de mest storslagna filmerna någonsin

Oskar Pettersson
29 september 2021 kl. 16:00

Filmerna på denna lista sparar knappast på krutet

Efter många om och men har årets (och förra årets) mest efterlängtade storfilm "Dune" landat på våra biografer. Då undertecknad ännu inte hunnit masa sig ner till de dunkla salongerna laddar jag upp med att lista några av de mest storslagna och episka filmerna som någonsin gjorts.

Borta med vinden (1939)

Borta med vinden
Foto: Sandrew Metronome.

Att säga att denna filmatisering av en hetlevrad romans under det amerikanska inbördeskriget uppfann genren är kanske inte helt korrekt. Vad den däremot gjorde är att den till mångt och mycket satte formalian för hur en ”epic” framgångsrikt ska utföras.

Anknytning till en välkänd historisk händelse – check.
Världsstjärnor i huvudrollerna – check.
En hel eftermiddags lång speltid – check.
Håller ni inte med mig? Frankly my dear, I don’t give a damn.

Ran (1985)

Ran
Foto: Universal Pictures.

Med raska och bestämda steg rör vi oss från det amerikanska inbördeskriget till medeltida Japan där Akira Kurosawas Ran äger rum. Väl där får vi bekanta oss med en ålderstigen krigsherre vars söner hamnar i konflikt med varandra när faderns makt ska fördelas dem emellan.

Öppna japanska landskap, ståtliga fästningar och storartade slagfält – Ran bjuder på medeltida extravagans i vad som kom att bli en av Kurosawas sista filmer.

Krig och fred (1965)

Krig och fred
Foto: Mosfilm.

Om inte Ran var bevis nog för att fler filmindustrier än den amerikanska kan göra episka storfilmer så slänger jag in Sergey Bondarchuks Krig och fred som ännu ett kvitto på det. Uppdelat i fyra kapitel som sammanlagt kommer upp i en sju(!) timmar lång speltid utspelar sig filmen i det tidiga 1800-talets Ryssland där Napoleons attack mot landet är annalkande.

Detta krigsepos bjuder på några av historiens mest häpnadsväckande slagfältsscener som innefattar en till synes outtömlig källa av soldater, hästar och kanoner, något som sammantaget bildar en storslagen filmupplevelse if there ever was one – det vill säga om du har sju timmar att vika.

Lawrence av Arabien (1962)

Lawrence av Arabien
Foto: Sony Pictures.

Det känns inte fel att påstå att regissören David Lean är affischpojken för genren "storslagna historiska filmer". Doctor Zhivago, Bron över floden Kwai och En färd till Indien är alla filmer från herr Lean som mycket väl hade kunnat ta plats på den här listan men som alla här hamnar i skymundan för hans kanske främsta skapelse; Lawrence av Arabien.

Genom sandsvepande och krigshärjade landskap får vi följa T.E. Lawrence (Peter O’Toole) när han gör sitt yttersta för att främja det arabiska upproret mot det Osmanska riket under första världskriget, och det är minst sagt en storskalig upplevelse. Ofta omnämnd som en av historiens bästa filmer.

Cleopatra (1963)

Cleopatra
Foto: 20th Century Fox.

Ibland kan det bli lite för mycket av det goda även i filmvärlden. Just så är fallet med Joseph L. Mankiewiczs enorma filmatisering av Cleopatras liv. Här har vi en film som på förhand hade alla ingredienser för att bli en dundersuccé likt nyss nämnda Lawrence av Arabien.

Stjärnglans tillhandahållet av Richard Burton och Elizabeth Taylor, en massiv budget att jobba med och handlingen baserad på en mytologiserad egyptisk drottning. Produktionen av filmen blev dock oerhört strulig och denna episka historielektion resulterade nästintill i döden för 20th Century Fox i och med dess gigantiska flopp hos publiken.

MER LÄSNING:

2001 – A Space Odyssey (1968)

Space Odyssey
Foto: Warner Bros.

Hittills har det varit mycket krig, världshistoria och köttsliga hjältar och hjältinnor på den här listan. Men det går faktiskt att göra en episk och världsomvälvande film utan horisontlånga landskap, vinande skottsalvor och tusentals statister.

Skapad nästan uteslutande med hjälp av en studio och praktiska effekter lyckades Stanley Kubrick i och med 2001 skapa något som ingen tidigare – eller efter för den delen – hade sett maken på. En sann milstolpe inom filmskapande.

Sagan om Ringen-trilogin (2001-2003)

Sagan om ringen
Foto: SF Studios.

Nu får det väl ändå vara nog med gamla sletna 60-talsfilmer tänker ni kanske? Nja, inte riktigt men vi gör i alla fall en kort avstickare till vårt nya millennium och den trolska världen av Midgård.

Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens böcker blev ett sällan skådat äventyr uppdelat i tre kapitel som tog filmvärlden med storm. Fantasirikt världsbildande på den allra största skalan och Jackson kunde sedermera skratta hela vägen till banken tre gånger om efter att filmserien blev en framgångssaga sällan skådad.

Waterloo (1970)

Waterloo
Foto: Nordisk Film.

Innan det blev en svängig ABBA-hit var Waterloo även platsen där ett av Europas mest kända historiska slag ägde rum. Sergey Bondarchuk kände sig uppenbarligen inte klar med det tidiga 1800-talet efter Krig och fred och valde i Waterloo att berätta ännu en pompös och maffig historia, denna gång om slaget mellan Frankrike och brittiska imperiet.

Rod Steiger gapar och har sig som den ettriga Napoleon medan Christopher Plummer är lika stoisk och charmant som alltid i sin roll som engelsmännens härförare Arthur Wellesley. Precis som många andra filmer på den här listan symboliserar Waterloo den sortens proportionslösa och rent av livsfarliga filmskapande som helt enkelt inte existerar längre.

Dansar med vargar (1990)

Dansar med vargar
Foto: Scanbox Entertainment.

Går det att kalla en drygt 30 år gammal film för nysläppt? Kanske inte. Men med tanke på sällskapet på den här listan får ändå Kevin Costners western klassas som något av en ungtupp.

Filmen gjorde dundersuccé och sköt upp Costners namn bland Hollywoods starkast lysande stjärnor. Filmad på utbredda och milslånga slätter och scener med tusentals boskap springandes åt alla håll och riktningar var minst sagt ett våghalsigt uppdrag för Costner att ta sig an - men som det avlönade sig.

De tio budorden (1956)

De 10 budorden
Foto: Paramount Pictures.

Om man ska göra en storslagen film hjälper det om man har en lika storslagen berättelse att basera sin film på. Detta förstod regissören Cecil B. DeMille när han bestämde sig för att filmatisera en liten bok kallad Bibeln.

I rollen som Moses ses den alltid lika teatraliska Charlton Heston som inbringar just den överdådighet som berättelsen behöver och han backas upp av just den praktfulla scenografin som krävs för att iscensätta det forntida egyptiska riket. Filmen har utöver det imponerande specialeffekter för sin tid.

Hedersomnämnanden: Ben-Hur, The Message, Braveheart, Leoparden, Spartacus, Doctor Zhivago, Gladiator, Den sista kejsaren, Titanic.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL