"Wilhelm Scream" – Världens bästa inside joke och påskägg?
Det ikoniska skriket har använts i över 400 filmer.
"Wilhelm Scream" eller "Wilhelmskriket", som det också kallas för i Sverige, är en ljudeffekt som cirkulerar febrilt i Hollywood. Ett internskämt som nått en stor del av jordens befolkning utan att de ens har förstått det.
Märkligt nog finns inte ordet internskämt i varken Svensk Ordbok, Svenska Akademiens Ordbok eller Svenska Akademiens Ordlista, men det får mig inte att betvivla ordets existens. Min egen definition av internskämt lyder rätt och slätt: ett skämt som har uppstått inom en grupp och som utomstående inte är med på, en förklaring jag tror att de flesta skulle skriva under på.
Med andra ord är ett internskämt ganska begränsat i sin natur, för hur stor kan egentligen en grupp vara? Ganska stor visar det sig. För det finns åtminstone ett internskämt som är så populärt att en stor del av jordens befolkning har exponerats för det, men givetvis, enligt internskämtets oskrivna lag, så har betydligt färre förstått det.
Skämtet jag drar ut på att presentera heter "The Wilhelm Scream" (Wilhelmskriket på svenska) och är ett internskämt fabricerat i självaste Drömfabriken.
Wilhelms skrik kommer till världen
Ursprunget för Wilhelmskriket uppstod redan på 50-talet. 1951, närmare bestämt, som en ljudeffekt för cowboyrullen Trummor i fjärran. I filmen ser vi inte bara Gary Cooper rida på de amerikanska slätterna och skjuta indianer, utan vi får också ta del av The Wilhelm Scream hela TVÅ gånger. Först under en stormning av ett fort, sedan under en alligatorattack. Ganska användbart med andra ord!
Det sägs att Sheb Wooley är upphovsmannen bakom det numera ikoniska skriket och sicket bra jobb han gjorde! Det var nämligen inte bara i Trummor och fjärran man ansåg att ljudeffekten hade flera användningsområden, utan vi har hört det användas i över 400 filmer i massor av olika situationer under åren. Här är några exempel:
Varför heter det "Wilhelmskriket" och inte "Wooley-skriket"?
Ja, om nu den förmodade upphovsmannen bakom Hollywoods stora påskägg heter Sheb Wooley och inte Wilhelm, varför heter det inte The Wooley Scream? Grejen är den att även om Trummor i fjärran var först ut, så var det inte förrän långt senare som skriket skulle börja få spridning.
Under arbetet av Star Wars (1977) snubblade ljudteknikern Ben Burtt över den gamla westernfilmen De röda bågskyttarna (1953) och gillade vad han hörde. Där finns nämligen en scen där Private Wilhelm går från att ladda upp sin tobakspipa till att brista ut i ett skrik (gissa vilket) när han plötsligt får en pil i bröstet. Ben Burtt, som med största sannolikhet inte kände till Sheb Wooley kallade skriket för The Wihelm Scream och historiens kanske största internskämt var fött.
Först blev det en grej på George Lucas ljudstudio Skywalker Sound där de började lägga in ljudeffekten på alla ställen de tyckte att det passade – Ben Burtt använder till och med Wilhelmskriket som "signatur" och försöker ha med det i alla filmer han arbetar med.
Wilhelm Scream blir världens största internskämt
Efter att det började figurera i George Lucas filmer dröjde det så klart inte länge innan polaren Steven Spielberg var med på skämtet med. När de tillsammans gjorde Indiana Jones-filmerna såg det givetvis till att använda sig av ljudeffekten där med.
Internskämtet växte ytterligare i storlek när Ben Burtt började jobba på Pixar Animation Studios, som faktiskt George Lucas var med och grundade. Idag uppskattas Wilhelmskriket ha figurerat i över 400 filmer.
Filmer med Wilhelmskriket:
Inglorious Basterds
Star Wars: 1-7
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst
Indiana Jones: 1-4
Troja
Spider-Man (2002)
Kill Bill
Reservoir Dogs
Toy Story 1-4
Willow
Sin City
Herkules (1997)
Aladdin (1992)
Upp
Det femte elementet
Tropic Thunder
Transformers
Skönheten och odjuret (1991)
The Wild Bunch (1969)
Dumma mej
A Star Is Born (1954)
King Kong (2005)
Madagaskar
HellBoy (2004)
Batman Returns (1992)
Listan kan givetvis göra mycket, mycket längre än så här så nästa gång du sätter igång din favoritfilm är det bara att hålla vässa öronen. Kanske används Wilhelmskriket där med? Tack Hollywood för denna underbara pärla.