STRIDEN: House of the Dragon vs Maktens ringar
Den smutsiga kampen titanerna emellan
Just nu pågår den största TV-seriefighten i mannaminne. HBO Max har smällt upp sin Game of Thrones-spinoff "House of the Dragon" och Amazon har öst otaliga miljarder i drömprojektet "Sagan om ringen:Maktens ringar". Det är ett smutsigt krig, tycker Filmtopps Eric Diedrichs.
Streamingkriget tycks ha nått något slags crescendo. Det går knappt att gå online utan att House of the Dragon och Maktens ringar ställs mot varandra och ofta till den förstnämndes fördel. Men det är inte bara ett slag mellan två serier utan också tjänsterna bakom dem – HBO Max och Amazon Prime Video.
För en som följde Game of Thrones och frekvent ser om Sagan om ringen-filmerna är det lite svårt att förstå vad det egentligen är som händer. Varför är hatet mot Maktens ringar så starkt och varför tycks alla vara "team House of the Dragon"? Förbryllande. Att två gigantiska fantasyserier rullar samtidigt är ju en dröm som går i uppfyllelse. Istället är det ett smutsigt krig – inte minst på sociala medier och på olika betygssidor. Fler internettroll än vad det finns orker gör allt i sin makt för att sänka Amazons flaggskepp.
Betygskriget mellan serierna
Spana in de olika betygen mellan de två serierna:
HOUSE OF THE DRAGON:
IMDb: 8,8/10
Metacritic: 68/100 (kritiker), 67/100 (användare)
Rotten Tomatoes: 85% (kritiker), 84% (användare)
MAKTENS RINGAR:
IMDb: 6,6/10
Metacritic: 71/100 (kritiker), 1,9/100 (användare)
Rotten Tomatoes: 84% (kritiker), 38% (användare)
Utöver det höga IMDb-betyget har House of the Dragon en väldigt jämn fördelning mellan kritiker och publik på både Metacritic och Rotten Tomatoes. Detsamma går inte att säga om Maktens ringar, som trots sina höga kritikervärden har otroligt låga användarbetyg – 1,9 av 100 på Metacritic och 38% på Rotten Tomatoes. Alla som har sett Maktens ringar utan att gå in för att hata den, förstår hur orimligt det är.
Betygsfördelningen serierna emellan på IMDb:
Hatet mot Maktens ringar
Man behöver inte vara någon Sherlock Holmes för att förstå varför åtminstone en viss grupp av människor är väldigt angelägna om att förgöra den nya Sagan om ringen-serien. Precis som internet svämmade över med hat på grund av den ensekunderslånga "gaykyssen" i Pixars Lightyear är det ett uttalat hat mot hur "woke" Maktens ringar är – som om det inte vore nog med en ung actionhjältinna i huvudrollen, här finns en svart alv, en svart dvärgdrottning och säkert tre svarta hober! Helt orimligt! Att det däremot finns drakar, alver och troll har man inga problem med att köpa.
Den andra kritiken riktar sig främst mot att man avviker från J.R.R. Tolkiens böcker. Nu är inte jag någon Tolkienexpert, men jag har läst min beskärda del av hans texter. Silmarillion och Sagor från Midgård är rätt tolkningsbara böcker, som aldrig skrevs färdigt utan publicerades postumt av Tolkiens son Christopher. Mycket som händer i Maktens ringar finns också i böckerna, men som alla vet var Tolkien ofta sparsmakad med detaljerna och här har man alltså försökt att göra en sammanhängande historia, vilket också betyder att vissa saker måste justeras. Så är det i princip alltid när en konstform ska förvandlas till en annan. Min fråga är väl helt enkelt var alla internetryttare var när Hobbit-trilogin begav sig. Den, om något, är frikostig med egna påhitt.
Vem vinner i längden?
Till skillnad från Maktens ringar har House of the Dragon mottagits med öppna armar. Öppningsavsnittet gav precis folket det de ville ha – sex, våld och intriger. Det är också säsongens än så länge bästa avsnittet. Men jag, som har sett de sex första avsnitten, tror att många kommer att bli besvikna. Det andra avsnittet räddas av scenerna vid bron, det tredje är ljummet och fyra till sex är rakt av skittråkiga. De som skriker efter blod och har dissat Maktens ringar kommer nog att få krypa till korset. Hur detta ska bli en långkörare (säsong två är redan bekräftad) kan jag inte begripa, däremot köper jag att Maktens ringar blir det – här finns mycket att hämta.
På två dagar sågs Maktens ringar av över 25 miljoner tittare världen över medan öppningsavsnittet för House of the Dragon lockade till 10 miljoner visningar enbart i USA på ett dygn. Serierna är med andra ord rejäla publikmagneter. Varför ett krig ens existerar förstår jag inte. Jag kommer att följa båda serierna och njuta av väldigt olika fantasyäventyr – ett klassiskt och kyskt, ett blodigt och perverst. Det bästa av två världar.